Gulyás Lili

2019.12.07. 13:12

A közösségi média előnyei és hátrányai

Az elmúlt években nem nagyon találkoztam olyan emberrel, aki ne lett volna megtalálható legalább egy közösségi oldalon. Mert aki nincs valamelyiken, az már nem is létezik. Az ember életét elképesztően képesek befolyásolni. Éppen ezért úgy gondoltam, összegyűjtöm az általam vélt/ismert legfőbb előnyeit és hátrányait.

Andrássy Gyula Gimnázium

A közösségi média előnyei:

1.Kapcsolatok

Az elsődleges dolga a közösségi médiának a kapcsolatok fenntartása. Segítség az azonos érdeklődésű emberek által létrejövő közösségek megalapozásában, lehetővé teszi a korlátok nélküli kommunikációt.

2. Információ és hírek

Egy igazán pozitív előnye a közösségi médiának, hogy tudsz válogatni. Magadra tudod szabni, milyen információkat és híreket szeretnél követni. Manapság ezért pártolnak át a tévénézéstől és a nyomtatott sajtó olvasásától. Az ember így próbálja megóvni magát a felesleges információtól.

3. Tanulás

A tanulni vágyók általában a gyors és ingyenes opciót keresik, ezért a közösségi platformokon lévő oktatási formákat választják. Rengeteg videó, fórum található meg az interneten, ami segít a tudásszerzésben.

4. Problémákra való felhívás

Előtérbe helyez olyan problémákat, melyekkel amúgy ritkán találkoznánk. Segít elindítani fontos kezdeményezéseket. Különböző összefogásokat szervez meg vészhelyzetek során.

5. Szórakozás

A közösségi média segíthet a kikapcsolódásban, mint ahogy már említettem, magadra szabod. Így olyan dolgokat találhatsz meg rajta, melyek érdekelnek és boldoggá tesznek.

A közösségi média hátrányai:

1. Függőség

Ezek az oldalak úgy lettek tervezve, hogy visszalátogass rájuk. Így nem meglepő, hogy bizonyos esetekben függőséget okoz. Ez elsősorban még csak a hétköznapi dolgokban akadályoz, előfordulhat azonban az is, hogy befolyásolni tudja az egész életünket.

2. Zaklatás

Sajnos elég sok emberel előfordult már, hogy az interneten érték bántó, megalázó szavak. Ez vezethet megfélemlítésig is, viszont a mai rendszerek már lehetővé teszik az üzenetek jelentését, küldőjük tiltását.

3. Egészségügyi problémák

A közösségi média túlzott használata ellustuláshoz, egészségügyi problémákhoz vezethet, illetve akár kifejezési problémák kiváltó oka is lehet, ami a különböző kapcsolatok romlásához vezet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!