Rácz Tímea

2019.11.07. 16:01

A hely, ahol te is kiadhatod a saját könyved

Kevesen tudják, hogy a fiatalokat más is érdekel az interneten kívül. Rengetegen sportolnak, valamilyen művészeti elfoglaltságuk van és sokan olvasnak is. Persze, ha a gyerek kezében telefon van, sokan azt gondolják, hogy nem művelődik. De hogy is van ez igazából? Létezik-e olyan hely ahol a mai fiatalok az alkotói vénájukat erősíthetik, miközben megvitatják egymással a véleményüket?

Andrássy Gyula Gimnázium

Hatalmas tévhit, hogy a mai fiatalok nem olvasnak. Ezeregy ok van arra, hogy ez miért is van így. A diákok a szórakozást keresik az olvasásban nem pedig a lexikális tudást. Emiatt nem is szeretik a kötelező olvasmányokat, amiket az iskolában lenyomnak a torkukon. Egészen más érdekli őket, mint mondjuk az Egri csillagok, vagy a Légy jó mindhalálig.

Ma a technika már addig fejlődött, hogy e-book-okon vagy éppen pdf formátumban is olvashatnak a fiatalok. Az e-book egy egyszerűbb módja a könyvvásárlásnak, hiszen interneten keresztül lehet megvenni a könyveket és azonnal lehet is olvasni. A pdf formátumú köteteknek előnye és hátránya is van: előnye, hogy egy egyszerű letöltéssel az okos eszközünkön tárolhatjuk, hátránya pedig, hogy meg kell várni, míg valaki feltölti.

Azonban nem csak olvasni lehet az internet segítségével, hanem bizony írni is. Már több mint 100 millióan töltötték le a wattpad nevű alkalmazást, ahol az ifjú írók, költők véleményt kérhetnek és megoszthatják másokkal az alkotásaikat. Ez a közösségi platform 13 éve alakult ki, sokak író-olvasó találkozásának is nevezik, ugyanis az alkalmazás állandó kapcsolatot biztosít a két fél között.

Egy ingyenes regisztrálás után ráadásul bárki megírhatja és publikálhatja alkotásait, valamint olvashatja, véleményezheti másokét. A szerzők fejezetenként tehetik fel műveiket, és a követőik azonnal értesítést kapnak, ha megjelenik egy új rész az adott történetben és szabadon segíthetik a történet folytatását azzal, hogy kifejthetik a véleményüket róla. Rengeteg érdekes történet van már fent, amiből akár valódi könyv is lehet egyszer.

Az amatőrök mellett pedig már az ismertebb írók is látnak fantáziát az alkalmazásban, de olyan is előfordult már, hogy egy kezdő író könyve lett annyira sikeres az applikáción belül, hogy mára már könyv, film vagy sorozat formájában is megjelent. Az alkalmazás már Magyarországon is elterjedt, így akik nem tudnak angolul, azok is találnak maguknak olvasnivalót, több műfajban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!