Katona Jázmin

2019.11.15. 17:58

A biteknek nincs színe

Mi tagadás, a mindennapjainkban nagyon fontos az internet, az alkalmazások, az elektronikus eszközök, de mégis ritkán gondolunk bele, hogy hány ember munkája van ebben az egységben, amit informatikának hívunk. Ha nincsenek programozók, akkor nincsenek applikációk, weboldalak és sok minden ehhez hasonló. A következő interjú Katona Zsolt IT szakértővel talán segít megérteni mindenkinek a programozás lényegét, és annak a fontosságát is.

Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium

– Milyen helyet tölt be életében a programozás?

– Valójában már gyerekkoromban fontos volt számomra a programozás. Hobbiként indult, de ez nem egyedi dolog. Akik az informatika világában mozognak és korombeliek, szinte mind így kezdték pályájukat. Tehát ez nekem egy régi nagy szerelem. A programozást azért tartom jónak, mert egy problémának lehet több megoldása is és alapvetően arról szól, hogy megtaláljuk általa a legoptimálisabb megfejtést. A biteknek és egyáltalán az informatikának az alap objektív igazságai mindig ugyanazok.

Katona Zsolt informatika tanár, IT szakértő

– Mióta tanítja ezt a tárgyat? Miért kezdte el?

– Fontos megjegyezni, hogy nem csak programozást tanítok és tanítottam, hanem saját magam is szoktam fejleszteni. Mintegy 15 éve kezdtem el az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium felkérésére a programozás oktatását. Egyébként pedig mindig is szerettem tudást átadni. A visszajelzések alapján pedig már több volt diákom is programozóként tevékenykedik, ami örömmel tölt el.

– Mik a céljai a programozással?

– Ha van egy probléma, amit meg lehet oldani programozástechnikai módszerekkel (adatgyűjtések, statisztikák, stb.) és ezzel jobbá tehetjük az emberek életét, akkor valójában az a fontos, hogy ezt megtegyük – ez a célom.

– Mit gondol, miért van szükség programozásra, programozókra, és programokra?

– Az életünket egyre jobban behálózzák az informatikai megoldások, okos háztartásigépek, mobiltelefonok – ezeket mind programozni kell. A programozókra tehát azért van szükség, hogy lefejlesszék ezeket az alkalmazásokat és folyamatosan karbantartsák azokat, befoltozzák a biztonsági réseket.

– Mik a legfontosabb tudnivalók ebben a szakmában?

– Talán a legfontosabb – de ez vélhetően más szakmáknál is így van –, hogy az embernek mindig tanuljon és nyitott legyen az új technikákra, technológiákra. Legalább ugyanennyire fontos, hogy nem kell feltalálni újra az egészet. Tehát, ha valaki már elkészített valamit, akkor azt kell használni és nem kell mindig a nulláról indulni. Egyébként az írásbeliségnek is pont ugyanez volt a forradalmi jelentősége. Miután bizonyos mondákat, történelmi feljegyzéseket, tudományos eredményeket leírtak, az új generációknak nem kellett újra megírni, hanem csak tovább építeni. Én azt gondolom, ez az informatikára is igaz.

– Mi az informatikai jövője?

– Néhány hetes hír, hogy a Google megcsinálta az első kvantum számítógépet, ami azért is érdekes dolog, mert ez olyan sebességgel működik, amire a jelenlegi számítógépek nem alkalmasak. Azt gondolom, hogy a programozás, az informatika egy nagy ugrás előtt áll. De azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre több az úgynevezett mesterséges intelligencián lapuló megoldás. Gyakorlatilag ezek a programok, algoritmusok egyre inkább önállósulnak, így néhány évtizeden belül lehetséges, hogy akár a programokat is programok fogják írni. Természetesen ez jelen pillanatban egy disztrópia, de ez is lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!