Programajánló

2006.05.31. 13:32

Nemzetközi sztárparádéval búcsúztatja a nyarat a SZIN

A Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) augusztus 23-24-25-26-án új helyszínekkel, nemzetközi sztárokkal, a hazai zenei élet krémjével – a Kispál és a Borz eredeti felállásával -, a SZIN tehetségkutató legjobbjaival és további kulturális és szabadidős eseményekkel várja látogatóit. A Tisza parti város Újszegedi Partfürdőjén rendezendő „ifinapok” már évek óta a legSZINesebb nyárbúcsúztató rendezvény a hazai fesztiválpalettán.

BEOL

Jáksó a SZINes egyéniség

Az idei évben arcot keresett és talált magának a SZIN. A látogatók javaslatait kérték a szervezők olyan híres személyiségekre, akik valamilyen módon kötődnek Szeged városához. A majd’ 1000 szavazat több mint felét Jáksó László kapta, aki boldogan tett eleget a felkérésnek és lesz SZINes egyénisége a rendezvénynek. 

Nemzetközi sztárok a SZIN-en

A 2006-os SZIN számos nemzetközi sztárt vonultat fel programjaiban. A 2006-os SZIN péntek estéjén, azaz 25-én a Borsodi Színpadon lesz vendég a Transglobal Underground. A zenekar, amikor a kilencvenes évek elején az elektronikus zene forradalma kibontakozott, gyorsan utat tört magának más stílusok keretei között is, a metáltól a dzsesszig. A szintén ezekben az időkben népszerűvé váló világzene és az elektronikus hangzások fúzióját a Transglobal Underground valósította meg olyan sikerrel, hogy lemezeik úttörő hatása mellett egyúttal klasszikussá is váltak, ma már senki nem kerülheti meg őket, aki össze akarja hozni ezt a két stílust

A Szigeten már korábban nagy sikert aratott The Tarantinos újra Magyarországra látogat, most Szegedre, az Ifjúsági Napokra. A zenekart hét londoni zenész alkotja. Ihletőjük Quentin Tarantino és a filmjeiből áradó utánozhatatlan hangulat és légkör. Az együttes a rendező összes kultikus filmjének nagy slágerét eljátssza, a Kill Bill, a Kutyaszorítóban, a Ponyvaregény, a Jackie Brown és az Alkonyattól Pirkadatig dalai mind felcsendülnek a koncerten.

A Covenant egy svéd kisvárosban, Helsinborgban alakult. Eskil, Joakim és Clas nevű fiatal elektronikus zenészek hívták életre a bandát, hogy tisztelegjenek a stílus nagy zenekarai előtt. A banda zenei világát a Depeche Mode, Front 242, Kraftwerk és Pink Floyd zenekar hangzásvilága jellemzi a legjobban, érdekes keveredése ez a rocknak és a szintipop műfajnak.

Az angol ADAM FREELAND eredetileg house DJ-ként kezdte pályafutását, kevert, amit csak bírt: electro-t, hip hopot, deep house-t. Ezt mára kissé átalakította, mondhatni kikristályosította: három lemezjátszón nyomja, plusz bevet samplert is, a ráhúzott terminológia szerint futurista breakbeatet játszik, felütve egy kis technoval és drumandbassel, illetve bármivel, ami csak megtetszik neki.

Németországból érkezik a SZIN-re Tom Novy . Neve kishazánkban sem ismeretlen, hiszen 1995-ös „I House U” című első slágere óta, szinte szakadatlanul, minden harmadik hónapban előrukkolt valami újjal, amely az európai slágerlisták csúcsait döngette. Olyan megaslágerek fűződnek a nevéhez, mint a Superstar, Someday – Somehow, I Rock, Lovin U, Music Is Wonderful, Your Body.

A spanyol Jerry Ropero karrierje úgy kilenc évvel ezelőtt kezdődött a belgiumi N.B.G.–ban (Natural Born Grooves), akikkel olyan slágereket készítettek, mint a „Forerunner” és a „Groovebird”. 

Kispál „original” a SZIN-en

„Ti is reszelni fogtok?” Ez a legendás kérdés a rendszerváltás előtti utolsó SZIN-en hangzott el a Lord együttes technikusától, amikor az előttük fellépő – akkor még kezdőnek számító - Kispál zenekar stílusát firtatta.

Az akkori Kispál felállás: Brautigam Gábor (dob), Kispál András (gitár), Lovasi András (basszus, ének) most újra összeáll a Szegedi Ifjúsági Napokon és már tudjuk, hogy nem reszelnek. Lovasi András, a zenekar frontembere elmondta: „Brautigam mostanában besegített a Kispál próbákon - ha Mike nem ért rá - és így jött az ötlet, hogy néhány koncert erejéig - mert vissza jöttek a régi ízek – kipróbáljuk, milyen most játszani a dalokat az eredeti felállásban.” A Kispál „originál” koncert tehát most a SZIN-en mutatkozik be, hisz az már történelmi tény, hogy ennek a felállásnak a legnagyobb vidéki közönségtábora Szegeden volt. Repertoáron főként az első három album anyaga, néhány számban Ózdi Rezsővel (basszusgitár) kiegészülve.
Új színpadok a SZIN-en
Viva MegaWatt Színpad

A helyszín nem a név viszont új, a nevéből adódóan a VivaTv műsorának megfelelő zenekarokkal. Itt hallhatjuk – többek mellett majd – a Hiperkarma, a Supernem, az Alvin és a mókusok, a Cadaveres, a Subscribe, a Replika, a Kalapács és a youJane koncertjét. A zárónapon itt lesz továbbá a Gőzerő, a Besh o droM és a Ghymes is.

Globe Party Sátor

Teljesen új helyszín, egy hatalmas (1.500m2) sátor, ami kívül sátor, belül viszont egy igazi igényes party helyszín. E helyszín vendégei lesznek – többek között – Tom Novy, Jery Ropero, Adam Freeland, Mitsura, a Balkan Fanatic, a Neo, a Colorstar, Dj Palotai, Junior and Erős & Spigiboy. Ez a megasátor várja majd Roy és Ádám, a Sugarloaf valamint Jamie Winchetster és Hrutka Róbert rajongóit is. A zárónapon itt lép fel a Tigris, a Pannonia All Stars Orchestra, a Ladánybene 27 és a PASO Sound System & reaggee, ska, dancehall selector.

További helyszínek:
Borsodi Színpad

Továbbra is a Szegedi Ifjúsági Napok „nagyszínpada” a Borsodi Színpad. Itt láthatja a nagyérdemű a Quimby, a Depresszió, az „ős” Kispál és a Borz, a Belga, az Anyma Sound System, a Transglobal Underground, az Emil RuleZ! és a Hooligan’s és további zenekarok koncertjeit.

Film-, Színház Muzsika sátor

Mint ahogy a helyszín neve is mutatja, változatos kulturális kavalkádot nyújt ez a helyszín. Itt lép fel a svéd Covenant, de itt láthatja kedvencét a Belmondo és Kiscsillag, a Kistehén Tánczenekar és a Heaven Street Seven, Zagar rajongó közönség. Itt mutatkoznak be a SZIN tehetségkutató verseny legjobbjai, de a filmrajongók is számos alkotást élvezhetnek majd. Természetesen lesz színházi előadás is és esténként a party-közönség sem csalódik majd ebben a helyszínben.
Szeged Színpad – Dugonics tér ingyenes

A rendezvény korábbi időszakának nosztalgia érzése miatt, az idén is lesz Szeged Színpad, mely a város központjában található és ingyenesen látogatható. Délután családi programokkal, bábszínházzal, kézműves foglalkozással, esténként pedig koncertekkel várja a kilátogatókat

TvNetwork- RádióPlusz Sátor

Szintén egy party helyszín, ahol napi 4-5 koncert, és minden este különböző zenei stílusú partyk várják a nagyérdeműt.. 

Rádió88 Caffe Jamaica ( medence )

A tavalyi évben debütált ez a helyszín, a rendezvény terültén található 20 x 50 méteres medencéjében. Rendkívül nagy sikere miatt természetesen idén is várja közönségét ez a program, mely az egyetlen helyszín a rendezvényen, ami non-stop nyitva tartású. Nevéből adódóan reagge zenéjé lesz a főszerep, dj-kel és zenekarokkal. A szombaton (26-án) viszont egy teljes új zenei vonal, a goa kap helyett itt.
SzegediEst Nájt Múvi

A szegedi Belvárosi Mozi és a vele szorosan együtt működő és gondolkodó ingyenes program magazin közös helyszíne, amely minden nap szerdától vasárnapig éjféltől filmekkel várja a SZINezőket. A helyszín változatlan: a termálvizes medencéből nézhetik a filmeket 5x6 méteres vásznon az érdeklődök. Napközben a helyszínen EstCaffe működik, ami szintén rejt egy-két kihagyhatatlan érdekességet,

Bemutatásra kerülnek külföldi kedvencek: Barbárok a kapuk előtt, Lakótársat keresünk, Még mindig lakótársat keresünk. Maqyar sikerek: Fehér tenyér, Fekete kefe, Kész cirkusz. Animációs filmek: Akira, A vándorló palota, Chihiro Szellemországban. A zárónap pedig Tarantino napja lesz: Ponyvaregény valamint a Kill Bill 1. és 2. lesz látható
CivilSt®and

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem marad el a Dél-Alföld legnagyobb civil szervezeti találkozója a SZIN-en. A rendezők olyan civil szervezeteket várnak ide, akik a programjaikkal a fiatal korosztályt szólítják meg érdekes, figyelemfelhívó programjaikkal.

Pályázati felhívás 2006. június 5-től letőlthető a www.szin.org oldlról.

SZINformatika Stage

Régi helyszíne ez a rendezvénynek, egy olyan hely, ahol szélessávon internetezhetnek a fiatalok, és különböző hálózati játékokkal játszhatnak.

A szervezők a sajtó munkáját, az újságírók számára külön fenntartott számítógépekkel segítik!

Esélyegyenlőségi Park

A Szegedi IH-ban működő Esélyegyenlőségi Koordinációs Iroda helyszíne, ahol játékos vetélkedőkkel és eszközökön próbálják szemléltetni a hátránnyal élők életét, bemutatva, hogy az egyszerű mindennapokban milyen nehézségekbe ütközhet egy kerekes székes vagy éppen egy vak embertársunk. 

Hydrogamez

A sport sem maradhat el a rendezvényről, ezen a helyszínen a másik nagy 20 x 50 méteres medencében olyan programokkal várják a látogatókat, amely megmozgatja az izmokat. Lesz itt víz alatt foci, matracfutás és még majd’ 20 egyéb örült ötlet, amivel levezethetik fölös energiájukat a látogatók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!