hirdetés

2018.08.13. 06:00

Vadat és halat, s mi jó falat – a megyében először rendeznek horgász-vadász napot

Összedugták a fejüket a megyei vadászok és a horgászok, így született meg az első Békés Megyei Horgász–Vadásznap ötlete. Az elképzelést a gyomaendrődi önkormányzat is örömmel támogatta, így a fenti műfaj iránt érdeklődők augusztus 25-én jöhetnek össze egy jóízű találkozóra a város kiváló adottságokkal rendelkező, holtág menti helyszínén, az Erzsébet ligetben. (x)

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere elmondta, a városban huszadik alkalommal rendezik meg a nemzetközi halfőző versenyt, melyet idén vadásznappal is összekötnek, így a halfőzők versengése kiegészül majd a vadételek főzésével is.

A szervezők 2-3 ezer látogatóra számítanak, ezért az Endrődi Népliget helyett a jobb adottságú és infrastruktúrájú gyomai Erzsébet ligetet jelölték ki a rendezvény helyszíneként.

– Itt megfelelően lehet parkolni, valamint az érkező vendégek kiszolgálása és a mosdók biztosítása is adott. Azt gondolom, ez egy jelentős eseménye lesz a településnek, ennek megfelelően készülünk rá. A szervezésben részt vesznek a helyi polgárőrök, mezőőrök, a Kállai Ferenc Művelődési Központ és a hivatal munkatársai is, valamint a két szövetség is azon dolgozik, hogy egy sikeres, jó hangulatú napon legyünk túl.

Hozzátette, aki nem csak enni de fogni is szeretné a halakat, annak jó hír, hogy a főzőversenyen fel nem használt halakat a horgász szövetség a Hantoskerti holtágba egy látványtelepítés során helyezi vissza. Emellett számos olyan kezelt holtág is van a város környezetében, amely kiváló lehetőséget biztosít a horgászatra.

Dr. Hunya Miklós, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének elnöke kifejtette, a két szervezet közös érdeke a természet szeretete, óvása, mellyel minél több embert szeretnének megfertőzni. Kiemelte, a színes műsorokkal tarkított programon többek között horgász élversenyzők tartanak majd bemutatókat, de lesz casting, azaz horgász célbadobás, miközben a szabadtéri tűz felett rotyognak a zsűrizésre, na és persze fogyasztásra váró vad- és halételek.

– A nyár egyik utolsó hétvégéje, úgy gondoljuk ez a szülőknek és gyerekeknek egyaránt jó program lehet – tette hozzá dr. Hunya Miklós.

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, a megye 83 vadásztársaságának tagjai, évente más-más településen immár 26. alkalommal jönnek össze. Hangsúlyozta, bízik abban, hogy a rendezvény a vadászok megítélését elősegíti, hiszen mint mondta, ez a hivatás nem csak abból áll, hogy meglövik és megeszik a vadat.

– Van egy kultúránk. Egyfelől ezt szeretnénk bemutatni azoknak, akiknek szívéhez kevésbé áll közel a vadászat. Ők betekintést nyerhetnek a vadászok tevékenységébe. Másrészről év közben mindenki vadgazdálkodik, teszi a maga dolgát. Ezen a napon tagjaink kötetlenül, szabadon, családtagokkal és vadásztársakkal tölthetnek el egy napot, ahol szakmai eredményeket, sikereket, kudarcokat is megvitathat, nemcsak a hivatásos állomány, de az a 3000 ember is, aki Békés megyében vadászpuskával rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában