hirdetés

2021.08.30. 06:00

Új időszámítás kezdődik Mezőhegyesen és a magyar agráriumban

Szeptember 1-jén megnyitja kapuit a teljesen felújított Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fenntartásában működő iskola tanévnyitója egyben egy új időszámítás kezdete is az ország legnagyobb egybefüggő birtoktestén, a legmodernebb technológiával gazdálkodó mezőgazdasági cég életében. Az alapítványi fenntartásra váltó tangazdaság a hazai agrárium egyik legfontosabb szereplőjévé válik.

A mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. az elmúlt években a hazai agrárium egyik legnagyobb fejlődésén ment keresztül. A 2004-ben privatizált birtokot az államnak 2016-ban sikerült visszaszereznie, azóta nem csupán sikeres és korszerű gazdasággá, valamint a két itt nemesített nemzeti lófajta, a gidrán és a nóniusz ménesek magas színvonalú tenyésztőjévé vált, de szerepet vállalt a hazai agrárképzésben, és a magyar mezőgazdaság fejlődésének tesztpályájává alakult. Mezőhegyesen ma Európa egyik legmodernebb, teljesen robotizált szarvasmarhatelepe működik, a szántóföldi növénytermesztésben pedig a teljes területen – 8300 hektáron – adatalapú, precíziós gazdálkodásra tértek át. A cég öt év alatt mind gépesítettségét, mind eredményességét tekintve a legjobb öt hazai mezőgazdasági vállalat körébe jutott.

Egyedülálló módon azonban minden itt elköltött adóforint a teljes hazai agrárium megújulását szolgálja: a Ménesbirtokon alkalmazott technológia, a kísérleti programok mindenki számára hozzáférhetőek. A hazai agrárium képviselői megismerhetik a digitális, illetve robottechnológia műszaki és gazdasági részleteit, alkalmazhatóságát, megtérülését, így bátran kijelenthetjük: az 1784-ben alapított mezőhegyesi Ménesbirtok ma már nem csak a dicső múltja előtt tiszteleg, de a magyar agrárium megújulásának egyik központjává vált. Az alapítványi fenntartás pedig rövidesen minden Békés megyei, és minden magyar ember számára biztosítékot jelent, hogy a Ménesbirtokot soha többé ne lehessen privatizálni, valamint az itt elért nyereség kizárólag közcélt és közfeladatot szolgáljon.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által fenntartott Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium területén már 1,2 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések, amely során megújult az iskola központi épülete, a tanműhelyek és zajlik a tanári épület rekonstrukciója. Az iskola felújítása során kiemelt hangsúlyt kapott, hogy az itt tanuló 350 diák korszerű körülmények között, modern technika segítségével sajátíthassa el az elméleti, valamint kellő jártasságot nyerve a gyakorlati ismereteket. Mezőhegyesen az ország egyik legmodernebb agrárcampusa jön létre, amelyhez 150 fős kollégium és sportcsarnok is épül. A sportlétesítmény a település sport infrastruktúráját is erősíti, és sportolási lehetőséget biztosít a hátrányos helyzetű térség lakóinak is.

Szeptember 1-jén a tanévet Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos, valamint Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány elnöke nyitja meg Mezőhegyesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában