hirdetés

2021.09.25. 07:29

Tanévkezdési gyűjtési akciók a békéscsabai Plazma Centerben

A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel iskoláknak szervezett jótékonysági gyűjtést a békéscsabai Plazma Center. Szeptember 15-én, a Sarkadi 1. Számú Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány számára adományozott az intézmény 200.000 forintot, míg szeptember 24-én az Esély Pedagógiai Központ, Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és EGYMI, Speciális Nevelésért Alapítvány munkáját segítették 144.000 forinttal.

PR CIKK

Már-már hagyományként tekinthetünk a Plazma Center Békéscsaba jótékonysági céllal rendezett extra napjaira. Az egészségügyi szervezet hónapról, hónapra támogat egy-egy szervezetet, egyesületet, alapítványt, ezzel is segítve a megyében élőket. A Plazma Center számára fontos a karitatív tevékenység és lehetőségeihez mérten mindent megtesz annak érdekében, hogy támogatásával hozzájáruljon a helyi közösségek életéhez, fejlődéséhez. A Plazma Center egy olyan intézmény, ahol a segítségnyújtás fokozottan hangsúlyos, ugyanis, ha az emberekben nem lenne segítőszándék akkor a plazmából sem lehetne előállítani az életmentő gyógyszereket.

Az intézmény prioritásként kezeli a jótékonysági akciókat, azt vallja, hogy példamutatással lehet a leginkább arra ösztönözni az embereket, hogy ők is segítenek a rászorultakon. Ennek jegyében szeptemberben a tanévkezdéshez kapcsolódva TanSzerda, illetve Lehetőségek Napja címmel gyűjtöttek két megyei iskola alapítványának.

Szeptemberi extra napjaink során szerettük volna előtérbe helyezni az iskolákat és elsődlegesen őket támogatni gyűjtési akcióinkkal. A Sarkadi Általános Iskola alapítványa számára szeptember 15-én, TanSzerda címmel szerveztünk gyűjtést, 600 forinttal támogattuk plazmaadásonként az intézmény alapítványát. Ezen akciónk során 200.000 forintot sikerült adományoznunk a Sarkadi 1. Számú Általános Iskola Tanulóiért Alapítványnak.

Második extra napunkon, amelyet szeptember 24-én, pénteken tartottunk, 450 forinttal támogathattuk plazmaadásonként az Esély Pedagógiai Központ EGYMI Speciális Nevelésért Alapítványát. A Lehetőségek Napja címet viselő rendezvényünkön 144.000 forintot sikerült összegyűjteni a békéscsabai iskola alapítványának. Ismét bizonyítottak a plazmaadóink és kollégáink, ebben a hónapban is példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot – emelte ki a szeptemberi extra napok kapcsán, Krajcsó Ágnes a békéscsabai Plazma Center központvezetője.

Felföldiné Hatvani Erika Sarkadi 1. számú Általános Iskola Tanulóiért Alapítvány elnöke elmondta, hogy 1997-ben jött létre az alapítvány azzal a céllal, hogy az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került tehetséges tanulókat támogassák valamilyen formában. Ezek a diákok, ugyanis tehetségükkel viszik az iskola és a város hírnevét országszerte. Jelenleg az intézménybe egyre több hátrányos helyzetű tanuló jár, ezért egyre szélesebb az a réteg, akiket támogatniuk kell. Az alapítvány vállalja magára a tanulók utaztatását a versenyekre, valamint a nevezési díjak rendezését, továbbá besegítenek az iskolán kívüli, szabadidős programok szervezésébe is.

Az alapítvány segítsége által a gyerekek olyan helyekre juthatnak el, amit a családi hátterük nem tudna biztosítani. Például állatkerti, múzeumi vagy cirkuszi látogatás, ezek a kirándulások, elképzelhetetlenek lennének számukra a támogatók nélkül. Ezért is örültünk nagyon a békéscsabai Plazma Center megkeresésnek, már körvonalazódott is mire fordítjuk egy részét az összegnek. Szeretnénk a gyerekeknek iskolai egyen pólót csináltatni, amivel bármilyen eseményen, vetélkedőn, vagy akár az iskola megnyitóján is látványosan kifejezhetik az összetartozásukat.

A másodi extra napon szeptember 24-én az Esély Pedagógiai Központ Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Speciális Nevelésért Alapítvány részére adományoztak 144.000 forintot.

Fejes-Povázsay Teodóra, az Esély Pedagógiai Központ intézményvezető-helyettese, a szakiskolai egység vezetője, elárulta, hogy jelenleg 72 olyan diák jár a békéscsabai tagintézménybe, akik sajátos nevelési igényű tanulók, ami azt jelenti, hogy értelmileg és tanulásban is akadályozottak a diákok. A fiataloknak a szakképzésben is speciális lehetőségeik vannak, jelenleg két szakmacsoportban, építészeti és kertészeti ágon, hét különböző szakmát kínálnak.

A Speciális Nevelésért Alapítvány azért jött létre, hogy minden tanuló számára plusz segítséget nyújtsanak az oktatási feladatokban és azon kívül is – erről már Bonyhádi Péterné az Speciális Nevelésért Alapítvány kuratóriumi tagja beszélt. Az intézménybe járó tanulók egy része szülői nevelési hátrányos helyzettel is rendelkeznek, így az alapítvány méginkább szeretné segíteni a gyerekek fejlődését. Tanórán kívüli szakmai és szabadidős programot szerveznek nekik, valamint céljük, hogy erősítsék a diákjaikat.

Mindenkinek van valamilyen nehézsége az életben, nehezen tanulja például a matekot vagy beszédkészség, esetleg mozgáskészség problémája van. A feladatunk, hogy kiderítsük, hogy ezek a tanulók miben jók, és azután abban erősítsük őket és önbizalmukat egyaránt. A támogatást ezúton is nagyon köszönjük, tervünk, hogy a felajánlott összegből 2022. nyarán egy tábort szervezzünk a tanulók részére Szeghalmon a Várhelyi Táborba. – egészítette ki az alapítvány kuratóriumi tagja.

Az intézmény vezetősége minden sajátos nevelést igénylő fiatalt vár, akiknek a kudarc élménye olyan mély, hogy többségi iskolában nem szívesen tanulnának. A dolgozók számára a legfontosabb, hogy diákjaik szeressenek tanulni.

Extra napjaink híre egyre szélesebb körben terjed a plazmaadók között, azt tapasztaljuk, hogy a karitatív tevékenység egyáltalán nem hiába való. Felemelő érzés látni, amikor egy adomány célba ér és tudjuk, hogy jó helyre került. Mindig szívesen vesszük a visszajelzéseket a támogatottak részéről, hogy éppen mi az, amit sikerült az általunk adományozott pénzösszegből megvalósítaniuk. Arra törekszünk, hogy a támogatott szervezetekkel fenntartsuk a kialakított kapcsolatot és akár többszöri segítséget is biztosítsunk számukra.Azonban nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy gyűjtési akcióinkhoz elengedhetetlen szükség van a plazmaadóink segítőkészségére, ugyanis nélkülük mindez lehetetlen volna – tette hozzá Szabó Rita a békéscsabai centrum marketing asszisztense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában