Hirdetés

2021.07.01. 06:55

Szeptember végéig tart a hitelmoratórium

A már egyszer meghosszabbított törlesztési moratórium újból meghosszabbításra került, és a hatályos rendelkezések értelmében 2021. szeptember 30-ig tart.

PR cikk

Azok járnak jól, akik igyekeztek/igyekeznek felkészülni arra a pillanatra, amikor újból el kell kezdeniük minden hónapban törleszteni a hitelük részleteit. Ha sikerült némi tartalékot képezni az elmúlt időszakban, akkor a rendszeres törlesztés újrakezdése nem érinti majd olyan érzékenyen a család költségvetését. Ha azonban erre nem volt mód, vagy nem kellő tudatossággal készült erre az adós és családja, akkor nehéz időszak következhet be októbertől.

A hitelmoratórium komoly segítséget jelenthetett a járvány miatt átmenetileg nehéz anyagi helyzetbe jutott családoknak. Azonban azzal minden adósnak tisztában kell lennie, hogy a haladék (moratórium) nem jelent tartozás-, vagy kamatelengedést. A moratórium időszaka alatt felhalmozott kamatot az adósnak a hátralévő futamidő alatt kell megfizetnie egyenlő részletekben. Erre az összegre azonban a bank külön kamatot nem számíthat fel. Annak érdekében, hogy a moratórium lejárta után ne emelkedjen meg az adósok törlesztőrészlete, a bankok meghosszabbítják a kölcsön futamidejét. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a futamidő kitolás mértéke meghaladja majd a törlesztési moratórium hosszát, hiszen a moratórium alatt felhalmozott kamatokat is vissza kell fizetni.

Azt, hogy kinek milyen hatással lesz a hitelére az igénybevett moratórium, többek között függ a kölcsön összegétől, a moratóriumban töltött időtartamtól, a hitel kamatától, vagy attól, hogy a hitel mely szakaszában (elején, közepén, végén) élt az adós a moratóriummal.

Természetesen az aki, mindvégig élt a moratórium lehetőségével, jóval több kamatot halmozott fel a haladék időtartama alatt, mint az, aki csak néhány hónapig vette igénybe a halasztást. Így előfordulhat, hogy a 2020 márciusától 2021 szeptemberéig végig igénybe vett moratórium, több mint két évvel is megnöveli a hitel futamidejét. Ez esetben természetesen tekintetbe kell venni azt az időszakot is, amikor az adós egyáltalán nem törlesztett, vagyis a meghosszabbodott futamidőből azt az időszakot kivonva kapjuk meg, hogy valójában hány törlesztőrészlettel kell többet fizetni.

Sajnos előfordulhat, hogy aki a moratórium lejártát követően nem tudja fizetni a hitelét, annak a bank felmondja a szerződését. Egy felmondott kölcsön pedig hamar átkerülhet egy követeléskezelő vállalkozáshoz. Ez esetben még jó esély van egy részletfizetési megállapodás megkötésére a követeléskezelővel. Nem szabad elfelejteni, hogy egy felmondott hitel egyösszegben lejárttá válik, és termeli a késedelmi kamatokat, tehát minél előbb meg kell állapodni a követelés jogosultjával a visszafizetés ütemezésében, elkerülve a végrehajtási eljárást, mely további jelentős költséget jelent az adós számára.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértői díjmentes tanácsadás keretében nyújtanak segítséget az adósoknak a moratóriummal kapcsolatos, és egyéb pénzügyi vonatkozású kérdéseik, panaszaik tekintetében.

Elérhetőségek:

Cím: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6., földszint (a Munkaügyi Központ ügyfélterében)

Telefon: +36 70 243 2840 (ügyfélfogadási időben!) // E-mail: [email protected] // Web: www.penzugyifogyaszto.hu

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00 // KEDD: 10:00-16:00 // CSÜTÖRTÖK: 10:30-16:30

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában