hirdetés

2018.05.07. 15:24

Számos fejlesztés valósul meg Sarkadon

Látványosan fejlődik Sarkad­ – mondta dr. Mokán István­­ polgármester, kiemelve­, hogy a mostani önkormány­zati ciklus nyertes pályáza­tainak köszönhetően 7 ­­milliárd forintnyi beruházás veszi kezdetét és valósul meg a városban. Jelenleg is több helyszínen zajlanak munkálatok. 

– Kimagaslóan­ szerepelt Sarkad a pályázati­ felhívásokon a jelenlegi ­önkormányzati ciklusban – ismertette dr. Mokán István. Amíg korábban egy-egy önkormányzati ciklust egy-másfél milliárd forintnyi beruházás jellemzett, addig a mostaniban immár biztosan megvalósul vagy kezdetét veszi 7 milliárd forintnyi fejlesztés. A ciklus első felét főleg a ­vetés jellemezte, a második felére, az idei és a következő ­évre pedig többnyire az aratás lesz jellemző. A városvezető­ ­kiemelte: minden sarkadi ­közös sikere, hogy ilyen léptékben, robbanásszerűen fejlődik a település.

Dr. Mokán István

– Nagyjából harminc nagy projekt keretében ennél is több helyszínen várhatók munkálatok a közeljövőben – fogalmazott. Jelezte, hogy ­jelenleg is folyamatban vannak kisebb-nagyobb beruházások a városban, ezek közül négy helyszínt emelt ki.

Az Ady Endre–Bay Zoltán gimnázium és annak tornacsarnokának energetikai korszerűsítésére 250 millió ­forintot nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Bár az általános és középiskolák fenntartását, majd működtetését is átvette a magyar állam, a több száz diák képzését ellátó sarkadi középiskola épületének tulajdon­joga az önkormányzatnál maradt. Ezért is fontos a városvezetés számára, hogy az intézmény infrastrukturális fejlesztésére ezentúl is kiemelt figyelmet fordítsanak.

A beruházás keretében a gimnázium épületét és a tornatermet szigetelik, kicserélik modernre az elavult nyílás­zárókat, korszerűsítik a fűtési rendszert. A meleg víz előállítását öt napkollektor, az energiaellátást 112 napelempanel segíti majd. Jelentősen csökken mind a felhasznált földgáz, mind a felhasznált villamos energia mennyisége. Éves szinten közel 10 millió­ ­forintot lehet majd megtakarítani az üzemeltetési költségek terén, és nem elhanyagolható, hogy korszerű, fejlett körülmények között tanulhatnak a diákok, dolgozhatnak a pedagógusok és a szakemberek.

Komoly tetszést aratott a ­fiatalok körében az a sportpark, amit a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében alakítottak ki nemrég a Bihar utca ­végén, a Gyöngyösi hídnál. Ez egy 150 négyzetméteres, gumiburkolattal ellátott terület, lényegében egy kültéri kondicio­nálóterem, ahol több mint egy tucat olyan eszköz kapott helyet, amelyeken edzeni lehet. A projekt a Nemzeti Sportközpontok beruházásában valósult meg.

A városvezető kiemelte­: a sportpark melletti utat ­ebben a ciklusban aszfaltozták le, a létesítmény környezetében további fejlesztéseket terveznek, rendeznék a terepet. Füvesítésben és fásításban gondolkodnak, térkövekből járdát építenének, a csapadékvíz-elvezető rendszert ugyancsak kiépítenék. Emellett padokat, hulladékgyűjtőket és kerékpártárolókat helyeznének ki. Ezeket az álmokat még idén valóra váltanák.

Nagyjából 2 millió forintból teszik rendbe az első világháborús emlékművet és annak környezetét a világon egyedülálló, kilenc­tornyú sarkad-belvárosi református­­ templom szomszédságában. A területen térkő burkolatot építenek ki, két padot, két információs­ táblát, hulladékgyűjtőt helyeznek ki, valamint az emlékmű megvilágítását szintén kiépítik. A posztamens is megújul, viszont magához a bronz katonaszoborhoz nem kell hozzányúlni­, az megfelelő­ állapotban van. A fejlesztés a Közép- és ­Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósul meg.

– Térkövekből tíz parkoló­helyet alakítanak ki a forgalmas Iskola utcában, ez a ­beruházás is elkezdődött – számolt be dr. Mokán István. Ezzel kapcsolatban elmondta­: Sarkad nem csak a pályázatokon szerepelt kiemelkedően, ez a fejlesztés azt is példázza­, hogy remek az együttműködés az önkormányzat és a vállalkozások között. Ugyanis személyesen kereste meg a közeli gyógyszertár és a vendéglátóhely tulajdonosát, hogy ­közösen valósítsák meg a terveket: előbbiek az anyagköltséget fedezik, a város pedig a munkadíjat felvállalva elvégzi a kivitelezést.

– Látható, hogy elkezdődtek a fejlesztések, hogy épül és szépül a város, a közeljövőben pedig dömpingszerűen­ kezdődik­ a kivitelezés a ­további beruházások esetében – zárta Sarkad első embere, hozzátéve: természetesen nem állnak meg, továbbra is figyelik, hogy milyen pályázatokon vehetne részt sikerrel az önkormányzat.

Kiválóan gazdálkodott a város

A zárszámadási rendelet megalkotásakor téma volt az is Sarkad legutóbbi képviselő-­testületi ülésén, hogy miként gazdálkodott az önkormányzat tavaly.

– A költségvetés végig egyensúlyban volt, az előző évben is gyarapodott a település vagyona, az önkormányzatnak nincs tartozása – mondta dr. Mokán­ István, hozzátéve, hogy minden intézményt és minden egyes munkahelyet megőriztek. Az önkormányzat az intézményeiben – a közfoglalkozta­tottakkal együtt – közel ezer embernek biztosított munkát.

– A kötelezőkön túlmenően a város több önként vállalt feladatot is ellátott tavaly – folytatta. Többek között támogatást nyújtottak a civil szervezeteknek 6,25 millió forint értékben, de segítséget nyújtottak azoknak a fiatal pároknak is, akik első lakásukat vásárolták meg, valamint, hogy a ­szülők terhein könnyítsenek, iskolakezdési támogatást is folyósítottak az arra jogosult kérelmezőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában