hirdetés

2018.05.07. 12:21

Péntektől vasárnapig ismét a virágoké lesz a főszerep Gyulán

Évelő virágok, egynyári növények, pozsgások, kaktuszok, faiskolai termékek, mediterrán növények, növényfalak sora, számos kulturális program, Péterfy Bori & Love Band-lemezbemutató koncert, a TNT koncertje és DJ Dominic fellépése egyaránt várja majd az érdeklődőket a Gyulai Virágok Fesztiválján. A péntektől vasárnapig tartó rendezvényen Tihany díszvendégként lesz jelen, és a Balaton-parti településről elhozzák majd a fürdővárosba a legendás levendulát, illetve a növényből készült termékeket is.

P. G.

A program a Víz településen című konferenciával kezdődik május 11-én, pénteken, 10 órától az Erkel Ferenc ­Művelődési Központban, ahol számos érdekes előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a témában. Ugyancsak pénteken 20 órától a TNT ad élő koncertet, 22 órától pedig DJ Dominic lép majd fel.

Az eseményeknek egyébként idén is a Béke sugárút, illetve a Göndöcs-kert ad otthont, illetve néhány programot a művelődési központban hívnak életre. A fesztiválról érdemes tudni, hogy a rendezvény elődje a nagy sikerű Gyulai ­Virágok Vasárnapja, ami a ­tavalyi évtől három napon át tartó fesztivállá bővült.

Május 12-én, szombaton és május 13-án, vasárnap ismét benépesül az Ízek és illatok tere, ahol számos kiállító­ kínálja majd sokrétű termékeit. Mint azt Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze lapunknak elmondta, az érdeklődők kerti kerámiákból, évelő­ virágokból, egynyári növényekből, pozsgásokból, kaktuszokból, faiskolai termékekből, mediterrán növényekből egyaránt vásárolhatnak, de jelezte részvételi szándékát egy bel- és kültéren egyaránt alkalmazható növényfalat forgalmazó cég is és egy faszobrász is.

Közben pedig valódi családi programok követik egymást. Lesznek kézműves játszó­házak, ügyességi játékok, ­viráglufi-hajtogatás, mesemondás és több interaktív rendezvény is. Szombaton 11 órakor nyitják meg a Romantikus május című virágkötészeti kiállítást a művelődési központban, amelyre hat virágbolt és virágüzlet hozza el különleges kompozícióit. Érdekesség, hogy a művelődési ház földszinti aulájában megtartott tárlat mellett munkatársunk, Imre György bonszaibemutatót is tart majd. ­Imre György a legjobb 10 között végzett az Európai Bonsai Szövetség (EBA) New Talent Finalist 2017 elnevezésű versenyén ­tavaly.

11.30-tól A képzelet virágai című, előzetesen meghirdetett gyermekrajzverseny eredményhirdetését tartják. Délután 3 órától Virágról virágra címmel Pepe Manó műsora következik. 15.45-től Kürtvirágok és százszorszépek címmel a Gyulai Ifjúsági Fúvószenekar lép fel, közreműködik a Három Grácia Majorett Együttes. 16.30-tól Johnny Moonlight műsorával folytatódik a délután, aki Egy szál harangvirág címmel Szécsi Pál és kortársainak romantikus dalait idézi meg. 18 órától A költészet virágai címmel a Kávészünet együttes megzenésített verseket ad elő. 20.15-től Pernahajder Campbell-koncert, majd a gyulai imázsfilm bemutatója vezeti fel az estét. Beszédet mond dr. Görgényi Ernő polgármester és Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

21.15-től a hétvége egyik szenzációjaként Bori X címmel a Péterfy Bori & Love Band lemezbemutató koncertjén tapsolhatnak a zenerajongók. Ezután pedig Tűzvirágok címmel a Tűzfészek tűzzsonglőrcsoport bemutatója zárja a napot.

Fotók: I. Gy.

Vasárnap folytatódik a virágvásár, és egész nap a Calliopé­ színpad növendékei jelmezben, virágokkal kedveskednek a nézőközönségnek. 10 után 5 perccel reggeli virágdalokat ad elő gyermekeknek Kepenyes Pál és Döge Csaba. 11 órától 13 óráig A tavasz első virágai címmel a helyi oktatási intézmények adnak műsort. Délután negyed kettőtől Tavaszi szél vizet áraszt – népzenei koncert és táncbemutató lesz a Harruckern Táncegyüttessel. 14 órakor kezdődik az ünnepélyes díjátadó, amelynek részeként a legszebb kiállítósátor, valamint a virágkötészeti verseny közönségdíjai találnak gazdára. 14.30-tól Százszorszépek tánca címmel az Energy Dance Cool Hip-Hop Táncszínház tart bemutatót. 16 órától Hevesi Imre és a Zűrzavar együttes családi műsora, a Virágcsokor következik. 17 órától pedig a Madows együttes Nosztalgia virágai című műsora örvendezteti meg a látogatókat.

Tihany a fesztivál díszvendége – egyre szorosabb a kapcsolatuk Gyulával

Természetesen számos érdekességgel és rengeteg levendulával készülünk a Gyulai Virágok­ Fesztiváljára – nyilatkozta lapunknak Rózsa Éva, a tihanyi Németh László Művelődési Ház igazgatója. Közismert, hogy a Balaton-parti település emblematikus növénye a levendula, és a növénnyel kicsit be is harangozzák a júniusi levendulafesztivált.

Természetesen nem hiányozhatnak a standjukról az olyan termékek sem, mint a levendulás szörp, levendulás sütemény, levendulás lekvár, levendulás méz, levendulás kozmetikumok, ahogy az érdeklődők kiváló tihanyi borokat is kóstolhatnak majd.

A közművelődési szakember kérdésünkre elmondta, hogy a Városok, Falvak Szövetségében végzett közös munka eredményeként alakult ki szoros és kölcsönös kapcsolat Gyula városa és Tihany között.

– Több településsel alakult ki különösen erős és jó kulturális együttműködésünk, ezek egyike­ a Békés megyei fürdőváros – hangsúlyozta. – A Balaton-felvidék egyik szezonzáró rendezvényének, az őszi tihanyi Garda fesztiválunknak Gyula lesz a díszvendége. Rózsa Éva kitért arra, hogy kiadványaikkal bemutatják a tihanyi eseményeket, és a vendégek a szálláskínálatról is képet kaphatnak.

Ehető virágokkal készült ételek

Gyulán minden a virágokról szól ezen a hétvégén. Éttermekben és cukrászdákban ehető virágokkal készült ételekkel is várják a vendégeket. Négy helyen pedig virágkompozíciók teszik még emlékezetesebbé a napot.

A művelődési házban létrehozott virágkötészeti kiállításon szereplő virágkompozíciókra leadott szavazatokkal sorsoláson lehet részt venni. Akik voksolnak, azok között a virágkötészeti kiállítás alkotásait sorsolják ki.

Péterfy Bori a program arca

Zsigmond Ágnes, a Gyulai ­Turisztikai Nonprofit Kft. mene­dzserasszisztense lapunknak­ elmondta, a Gyulai Virágok­ ­Vasárnapját elsősorban a helyiek­ és a környékbeliek számára hívták életre.

– Ugyanakkor egy folyamatosan fejlődő rendezvényről van szó, amely háromnapos fesztivállá bővült – hangsúlyozta a szakember. – Éppen ezért nem csak helyben, hanem az ország távolabbi részein is hirdettük, népszerűsítettük az eseményt, például Budapesten és a főváros környékén is. Tévémegjelenést is kapott a programsorozat, éppen ezért abban bízunk, hogy egyre többen keresik fel Gyulát hazánk távolabbi tájairól is a fesztivál miatt.

A rendezvény arca Péterfy Bori, aki a város nagyobb vonzáskörzetét tekintve csak Gyulán lép fel zenekarával és ad lemezbemutató koncertet.

Nemzetközi projektet zárnak

A fesztivál ideje alatt május­ 12-én, szombaton, 9 órától ­Hálózat a társadalmi vállalko­zások sikerességéért címmel egy nemzetközi hálózatépítő­ projekt zárókonferenciájá­nak is helyet ad Gyula. Az Erkel ­Ferenc Művelődési Központban megszervezett rendezvényen Gyula­ testvérvárosainak előadásait­ is megtekinthetik a megjelentek, a programot pedig a Körös­ Táncegyüttes műsora zárja. A konferenciára május 9-ig lehet a [email protected] e-mail-címen regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában