egészségügy

2019.01.08. 09:14

Nézze meg receptjeit, leleteit az EESZT Lakossági Portálján

2017. november 1-jétől működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

A Lakossági Portálon (eeszt.gov.hu) történt bejelentkezés után elérhetővé válnak egészségügyi adataink, így a rendszer használatával meg tudjuk tekinteni zárójelentéseinket, leleteinket, kiváltatlan receptjeinket. Emellett nyomon tudjuk követni azt is, mikor, melyik orvos tekintette meg adatainkat.

A Lakossági Portálon természetesen azt is beállíthatjuk, hogy az egyes kezelőorvosok mely adatainkhoz férhetnek hozzá. Értesítést kérhetünk arról, ha valamilyen dokumentumot – beutalót, vényt, egyéb egészségügyi dokumentációt – feltöltöttek velünk kapcsolatban az EESZT-be.

A TÉR a jelenleg elérhető legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel van ellátva. Fő feladata, hogy összekapcsolja az egészségügyi ellátókat egymással – beleértve a kórházi, a járóbeteg- és a háziorvosi ellátást, valamint a gyógyszertárakat is –, illetve hatékonyabb gyógyítást és kényelmet biztosító szolgáltatást nyújtson a lakosság számára.

Dr. Berkesi Erika főorvos, belgyógyász és nephrológus szakorvos elmondta, a Lakossági Portál az eRecept után az EESZT második legfontosabb része. Ennek kapcsán a betegek TAJ számuk és jelszavuk segítségével egy rendszeren belül hozzáférhetnek bármilyen információhoz, ami a saját egészségügyi helyzetükkel kapcsolatos, így könnyebben nyomon tudják követni kezeléseiket, beutalóikat, vizsgálati időpontjaikat és felírt receptjeiket is. Továbbá amellett, hogy átláthatóbbá válnak számukra orvosi ügyeik, ezentúl egy elhagyott lelet vagy vény miatt sem kell aggódniuk, illetve kezelőorvosuknál újabb látogatást tenniük azok pótlására, mert a honlapon megtalálnak mindent.

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a Lakossági Portálon keresztül az emberek bármikor le tudják ellenőrizni, hogy mi történt velük az egészségügyön belül. Ezt azért tartja fontosnak, mert számos esetben előfordult már, hogy a páciens elvesztette orvosi papírját és a következő vizsgálaton nem tudott pontos beszámolót adni állapotáról, ami ellátását nehezítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában