hirdetés

2018.08.15. 13:02

Minden Magyarok XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja

Néhány nap, amikor minden az autentikus, tehát a hiteles, valódi néptáncról és népzenéről szól! A magyar kultúra igen fontos szelete mutatkozik be Gyulán az augusztus 16-19. közötti időszakban. A „Minden Magyarok” remek hangulatú, bemutató jellegű fesztivál, nem a verseny kapja a főszerepet, hiszen az esemény elsődlegesen nem a szakmának, hanem a nagyközönségnek szól.

A helyi, hazai és határon túli magyar hagyományőrzők mellett Észtországból, Csehországból, Törökországból is érkeznek neves előadók, de olyan egzotikus helyszínekről is, mint Mexikó vagy India. Ezek az együttesek természetesen saját táncaikat hozzák.

A fesztivál első estéjén, augusztus 16-án ismét megrendezik a Minden Magyarok Borai elnevezésű borestet. A 20 órakor kezdődő „Szerémségi capriccio” helyszíne a vár, a hagyományokat folytatva a borest idén is a történelmi Magyarország ma már határon túli területéről lát vendégül borászokat; ebben az évben a Vajdaság, azon belül is a Szerémség boraival ismerkedhetnek az érdeklődők. A két meghívott borász, Maurer Oszkár és Sagmeister Ernő négy-négy bort kóstoltat az est folyamán az est házigazdájával, a József Attila-díjas íróval, Ambrus Lajossal.

Patyi Zoltán, a fesztivál művészeti vezetője garanciát jelent arra, hogy a hitelesség és a remek hangulat legyen a „Minden Magyarok” legmeghatározóbb momentuma. – Több mint tíz táncegyüttes érkezik hozzánk és lesz egy állandó zenekar is, a Fesztiválzenekar – fogalmazott, hozzátéve: nagyon rangos hagyományőrző előadók teszik tiszteletüket, mint például a Magyarpalatkai Banda, Varga István „Kiscsipás” Kalotaszegről.

– Észak-Mezőségből Takács Annát és Takács Piroskát várjuk, mindketten a Népművészet Mestere díj birtokosai, de vendégünk lesz még Marosvásárhely mellől Nyárádszeredából a Bekecs Táncegyüttes, Erdély egyik legszínvonalasabb táncegyütteséről van szó, valamint a Rajeczky Szimpatikusok is jönnek, akik tavaly is jártak nálunk – húzta alá.

Sokan vannak, nem csupán a látogatók közül, hanem az együttesek közül is, akik visszajárnak, mondhatni hazajárnak Gyulára és ez nyilvánvalóan nem véletlen. Ezen a néhány napon, az augusztus 16-19. közötti időszakban minden a néptánc és népzene körül forog; a piacon, a Várfürdőben, a Várnál és a város számos pontján találkozhatunk magas színvonalú néptáncos produkciókkal.

A Minden Magyarok XXIV. Nemzetközi Néptáncfesztiválja részletes programja, egyéb eseményei ide kattintva megtekinthetők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában