hirdetés

2020.12.22. 09:58

Lehetőség akad bőven

Fiatalok útmutatásával ismerhetik meg a továbbtanulási és munkavállalási lehetőségeket a kisdiákok a Tanítsunk Magyarországért program keretében.

PR cikk

Két éve indult útjára a Tanítsunk Magyarországért program, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Klebelsberg Központ

együttműködésének köszönhetően.

Képek: IFKA

– A Tanítsunk Magyarországért egy olyan mentorprogram, amelynek keretében egyetemisták foglalkoznak kistelepüléseken élő általános iskolás, 7-8. osztályos tanulókkal, segítenek nekik élményeket szerezni, megszerettetik velük a szakmákat és felkészítik őket a középiskolában rájuk váró feladatokra – ismertette a programot dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Cél az iránymutatás

Hajdú-Bihar megyében összesen 11 általános iskola csatlakozott a programhoz. Az intézmények tanulói közül több mint 300 mentorált került ki, akiket 64 fiatal mentor támogat.

Földi Károly a Debreceni Egyetem Műszaki Karán gépészmérnök szakon tanul. A 23 éves egyetemista elmondása szerint korábban is részt vett olyan önkéntes programokban, amelyekben a támogatás központi szerepet kapott, így elsők között

csatlakozott a Tanítsunk Magyarországért programhoz is, amelyben Hajdú-Bihar megye hátrányos helyzetű településein élő gyerekeket támogathat.

– Debrecen és hatásköre tartozik a cívisvárosi felsőoktatási intézmény mentorálása alá, így magam a Csökmői Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulóival kezdtem közös munkába a tavalyi évben. A mentoráltjaim nem hátrányos helyzetű családokból kerültek ki, mindannyian támogató szülői háttérrel rendelkeznek, sőt, a továbbtanulás sem kérdéses számukra, mindannyian szeretnének szakközépiskolában vagy gimnáziumban tanulni, szakmát és érettségit szerezni. A mintegy 2000 fős település azonban, ahol élnek, nem kínál elég rálátást a jövőjük tervezéséhez. Éppen ezért a célom az iránymutatás: a program keretében a nagyvárosi létet, annak munkaerőpiacát ismerjük meg együtt a gyerekekkel.

Többször látogattunk már el Debrecenbe, a jövőben pedig szeretnénk Gyulára és Budapestre is elutazni – mondta. – Mivel nem vagyok sokkal idősebb a mentoráltjaimnál, ezért azt látom, hogy mint egy testvérre, úgy tekintenek rám. Nyíltan beszélnek velem olyan témákról, amelyeket a felnőttekkel nem tudnának kényelmesen megvitatni. Másfél év alatt kötődés alakult közöttünk, így azt gondolom, – bár a mentorprogram az általános iskolából való ballagásukkal hivatalosan véget ér – a jövőben is számíthatunk egymásra.

A programban résztvevő egyetemisták havi 30 ezer forintos ösztöndíjban részesülnek, amit eredményesség alapján további juttatások egészíthetnek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában