Galériával

2020.08.11. 06:55

Komédiával kezdi az évadot a szarvasi teátrum

Nyilvános olvasópróbán mutattak be egy fergetegesnek ígérkező, társadalomkritikát is megfogalmazó komédiát a Cervinus Teátrum színpadán, hétfőn délelőtt. ­Michel Tremblay kortárs kanadai író Sógornők című alkotását Alföldi Alíz és Parti Nagy Lajos fordította, a darab rendezője és egyben dramaturgírója Varga Viktor.

B. O.

A komédia cselekménye szerint egy családanya, akit Dósa Zsuzsa alakít, jelentős nyereményhez jut. Ahhoz azonban, hogy ezt felhasználhassa, kis bélyegek formájában kell matricákat füzetecskékbe ragasztania. Az asszony ezért elhívja a rokonokat, ismerősöket egy közös bélyegragasztásra, közben pedig a kizárólag nőkből álló társaság mindenféle témáról – legtöbbször köntörfalazás nélkül – beszélget, mesél és panaszkodik egymásnak. A komédia egyik érdekessége, mely egyben derült percekért is felel, hogy bár az összes szereplő nő, mégis az egyiket egy férfi játssza el: az idős és lényegében mozdulatlan anyós szerepébe Nádházy Péter bújt.

Nyilvános olvasópróbán mutatták be tegnap a szarvasi Cervinus Teátrum szeptemberi komédiáját

A háziasszonyt alakító Dósa Zsuzsa számára nem ismeretlen a komédia, és az sem, hogy egy főként nőkből álló, férfi által rendezett darabban játsszon. A színésznő úgy fogalmazott, bár a Sógornők a könnyedebb műfaj képviselője, de egyben egy erős társadalomkritika is, mondanivalója napjainkban is aktuális. Szavai szerint a vígjáték a fogyasztói társadalomról szól, arról, hogy világunkban a dolgok fontossága, a javak megszerzése felé tolódott el, ez pedig az emberi kapcsolatok romlásáért felel. Dósa Zsuzsa úgy fogalmazott, a darab az a hazugság, ami rámutat az igazságra. – Aki megnézi az előadást, az tudni fogja, hogy mire gondolok – tette hozzá.

Fotók: Babák Zoltán

Varga Viktor kiemelte a komédia játékosságát, azt, ahogy a fordító kiforgatja azokat a szavakat, kifejezéseket, amelyeket egyes emberek rosszul használnak. – A szavakkal és dallamokkal való játékosságba – ami nagyon ritka egy prózai vígjátékban – belekeveredik egyfajta hangaláfestés, a színészek előadása által. Rengeteg játékosság és szórakozás van a darabban, úgy, hogy közben elgondolkodtat, a néző pedig egyszerre nevet és sír is az egyes szituációkon – részletezte a teátrum rendezője. Az előadást az érdeklődők szeptember 25-én és 26-án tekinthetik meg a szarvasi Cervinus Teátrumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában