karácsonyi készülődés

2018.11.30. 17:52

Kezdődik a gyulai advent

Megújult környezetben, számos érdekességgel és újdonsággal várja az érdeklődőket idén is a gyulai advent.

Papp Gábor

Dr. Görgényi Ernő polgármester a Harruckern téren megtartott pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a napokban felállították a köztéri karácsonyfákat a városban. A fenyőket idén is helyi lakosok ajánlották fel, a Harruckern téri fát Motik Péter és családja, a Kossuth térit Feketéné Vajda Erzsébet, az Apor teret díszítő fenyőt Toka Sándor, a városháza dísztermét ékesítő fát pedig Gyulavári György adományozta.

A polgármester kiemelte, a városi díszkivilágítás idén tovább bővült. A kandeláberekre szerelt világító díszeket már kihelyezték. A nemrég vásárolt fenyőmotívumokat elhelyezték a Vértanúk útja Kossuth téri körforgalomhoz vezető szakaszán és a körforgalmat szegélyező kandelábereken. Tizenöt fenyőfamotívum díszíti idén a Kossuth teret és környékét. A Kossuth térről lekerült világítás pedig a Kossuth Lajos utcára került. A város teljes díszvilágítását advent első vasárnapján kapcsolják be.

A Japánkert Barátok Köre Egyesület idén is elkészíti a Kossuth téri körforgalomban az adventi koszorút. A fenyőágakat Varga Ferenc ajánlotta fel ebben az évben is. A koszorút szalagok, hópelyhek és világító gömbök díszítik majd, a gyertyák színösszeállítása – a hagyományoknak megfelelően – lila-rózsaszín lesz.

Teljesen megújult a belváros díszítése is. Az új dekorációs elemekkel a belváros hangulatát, szépségét kívánják még inkább kiemelni. A Harruckern téren stilizált betlehemi falu épült, két festett térelválasztó paravánnal, melyek körbeölelik a téren álló karácsonyfát. A fenyőre teljesen új, hófehér díszek kerültek. A tér erre az időszakra új megvilágítást is kap, mely illeszkedik a díszítés hangulatához. Az installáció minden figurája új. A három király a járókelők között kapott helyet. A bábokat a Napsugár Bábszínház vezetője, Lenkefi Zoltán tervezte. Idén is lesz báránysimogató a téren, december 18-tól 29-ig.

A Világórától a Harruckern térig tartó szakaszon négy héten át tart a karácsonyi vásár. A hétvégéken helyi termelők árusítják majd portékáikat, a látogatók vásárolhatnak mézet, kézműves termékeket, mézeskalácsot, és megkóstolhatják a forralt meggysört is.

Katona Katalin, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, egyik pályázatuk részeként egy kreatív klubot is életre hívtak.

– Ennek munkája során fogalmaztuk meg azokat a célokat, elképzeléseket, mindazon változásokat, amelyek a város ünnepeit is érinthetik – fogalmazott a szakember. – Ezek között volt az adventi ünnepségsorozat és a belváros díszítése is.

Katona Katalin kifejtette, a téren a keleti bölcsek útján, a háromkirályok útján indulhatunk el, akik a betlehemi csillag útmutatása alapján eljutottak Jézus születésének a helyszínére. A teret körülölelő illusztrációk tükrözik az ünnepvárás hangulatát.

– Letisztult formában gondolkodtunk, amelyek átadják az advent üzenetét – ecsetelte, majd kitért arra, hogy a Harruckern téri fenyőfát ötféle fehér dísszel ékesítették. A Harruckern téren fehér hópelyhekkel díszítették a fenyőfát.

A szakember szólt arról, hogy december 2-tól minden vasárnap 15.30-tól interaktív kulturális, zenei programokkal várják az érdeklődőket. A rendezvényeknek eső esetén a könyvtár olvasóterme ad otthont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában