Galériával

2020.03.07. 07:00

Jubilál a „Mutasd Magad Dél-Békés”

Fergeteges születésnapi programra készül a mezőkovácsházi Kalocsa Róza Művelődési Központ idén tavasszal. Mivel tíz éves évfordulóját ünnepli a Mutasd Magad Dél-Békés kistérségi amatőr művészeti rendezvénysorozat, ezért a Dél-Békési Kistérség Közkincs Kerekasztala koordinátoraként szeretnék ezt az emlékévet feledhetetlenné tenni. A születésnapi „partit”, a már hagyományos bemutatkozási lehetőségeken túl, meglepetések sora koronázza meg.

– Nagy öröm számunkra, hogy a ,,Mutasd Magad Dél-Békés”, a kistérség legjelentősebb kulturális rendezvénysorozata 2020-ra megérte a tíz éves évfordulóját és szolgálhatta a magyar kultúra, a zene, a népzene, a néptánc, a magyar nyelv és irodalom értékeinek megőrzését, továbbörökítését, népszerűsítését – fogalmazott Jankó Erzsébet a Kalocsa Róza Művelődési Központ vezetője.

Kiemelte, ez a kistérségi programsorozat nem egy hagyományos Ki Mit Tud?, mivel szakmai minőségében más, olyan egyedi, a járást átfogó kezdeményezés, melyhez nincs hasonló. Bátorítást, biztatást ad a tudás, a tehetség kibontakoztatásához, önbizalomra, további fejlődésre ösztönöz. Büszkék arra, hogy több fellépő, tehetséges fiatal ezen ,,ugródeszkákról” rajtolva mára számos megyei, országos rendezvényen mutathatja meg tudását, elismertségre tettek szert, választott pályáik kulturális szereplői lettek. Ezeken túl pedig bővíti a hátrányos helyzetű kistérség kulturális intézményeinek programkínálatát.

Néhány adat bizonyságul: Az előző kilenc év alatt a járás 14 települése kapcsolódott a programhoz, ahol 46 elődöntőn 1219 produkcióban 4528 fellépő mutatkozott be. Köztük 243 arany, 309 ezüst és 311 bronz minősítést ítélt oda a szakmai zsűri. A eseményeket záró Százszorszép Gálán – mely a kistérség legszínvonalasabb kulturális értékeit felvonultató bemutatója – 304 produkcióban 1294-en léptek fel.

A továbbiakban Jankó Erzsébet elmondta, hogy idén két helyszínen lesznek elődöntők, március 21-én Battonyán és április 4-én Mezőhegyesen a helyi művelődési központokban. A helyszínek szabadon választhatóak és korhatár megkötése nélkül továbbra is várják a kistérségben élő egyéni előadók, amatőr művészeti csoportok jelentkezését.

A jelentkezési lapok megtalálhatók a helyi önkormányzatoknál, művelődési központokban, az iskolákban, de letölthető a Kalocsa Róza Művelődési Központ facebook oldaláról is. Beküldeni a fellépési helyszínekre vagy a mezőkovácsházi művelődési központba (5800 Mezőkovácsháza, Alkotmány u. 63), illetve [email protected] címre lehet. Telefonszám: 06-70/458-18-23; illetve 06-30/904-61-53.

A rendezvénysorozat lebonyolításához a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázati támogatás, valamint a mezőkovácsházi önkormányzat és a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása nyújt anyagi segítséget.

A születésnapi esemény csúcspontját a Százszorszép gálát április 25-én Mezőkovácsházán tartják, ahol sok meglepetés várja a fellépőket, szervezőket és a nézőket. A tervek szerint a kulturális kísérőprogramokkal és meglepetésekkel maradandó emléket szeretnének állítani a 10 éves évfordulónak és feledhetetlen élményt szerezni a résztvevőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában