Szponzorált tartalom

2020.10.09. 08:30

Jól haladnak Előre!

Nagyszerűen haladnak a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia korosztályos csapatai a 2020/2021-es szezonban megkezdett úton, hiszen az eddig elvégzett munka, az eredményeik és a bajnoki táblázatokon elfoglalt helyük mindenképpen bizakodásra és büszkélkedésre ad okot.

Miközben a járvány-helyzet folyamatosan romlik, így a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia is visszavezette a korábbi szigorúbb egészségügyi protokollt, ezáltal egyelőre még sikerült elkerülni a problémákat, azaz csapataik egészségesek és a menetrendben szereplő fordulókat sikerrel teljesítették. A program viszont egyre zsúfoltabb lesz, hiszen a szeptemberben-októberben újra elindult Bozsik- és Interliga tornák további feladatok elé állítják együtteseiket.

A Bozsik Egyesületi Program a Magyar Labdarúgó Szövetség Utánpótlás képző és tehetséggondozó programja 5-14 éves korosztályok számára. Fő célja: az egyesületi tömegbázis kialakítása, a sportághoz kötődés megszilárdítása, egységes szakmai képzési program mentén történő tehetséggondozás. Az úgynevezett Interliga pedig egy nemzetközi gyermek-tornarendszer az U8 és U11 közötti korosztályok részére, melynek elsődleges céljai a labdarúgás határok nélküli népszerűsítése, versenyzési lehetőség biztosítása, valamint további határmenti kapcsolatok kialakítása a labdarúgás-sport segítségével.

A korosztályos bajnokságok ötödik-hatodik fordulója után elmondható, hogy a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia csapatai kiváló eredményekkel rukkoltak elő, amely reálisan tükröződik a táblázatokon elfoglalt pozíciókban is.

A tizenkét év alattiak (U12) korosztályában az MLSZ Kiemelt U-12 Dél-Keleti csoportjában, csapatuk öt játéknapot teljesítve pillanatnyilag nyolcvanszázalékos mérleggel vezeti a bajnoki táblázatot – olyan csapatok előtt, mint a Hódmezővásárhely, Szeged vagy éppen a Kecskemét. A 12 szerzett pont, valamint a 31 rúgott gól jól példázza a generáció elhivatottságát és az edzésprogram, valamint a nevelés létjogosultságát.

Az U13-as korcsoport sem akar lemaradni, hiszen 5 forduló után csak kisebb arányú gólkülönbségüknek köszönhetően maradnak le a dobogó legfelső fokáról százszázalékos teljesítményük ellenére – hiszen öt mérkőzésből ötöt nyertek, ezáltal 15 bajnoki egységet gyűjtöttek. Kiemelendő, hogy a találkozókat kapott gól nélkül abszolválták, hiszen a 43 rúgott gól mellett egyet sem(!) kaptak.

A tizennégy év alatti akadémiai csapatuk szintén öt kanyart teljesített és a 4 győzelem, 1 döntetlen, valamint 13 szerzett pont mérleggel a bronzérmes pozícióból várják a következő megmérettetést.

Az MLSZ U15 II. osztály Dél-Keleti csoportjában egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is ezüstérmes helyen áll korosztályos együttesük, és hibátlan egyenlegük (ötből-öt győzelem!) mindenképpen azt vetíti előre, hogy ők is jó eséllyel szállnak harcba a bajnoki cím megszerzéséért.

Az U16-os korcsoportban a Békéscsaba 1912 Előre SE ötvenszázalékos egyenleggel (3 győzelem és 3 vereség) a tizenkét-csapatos bajnokság ötödik helyén áll. Az viszont mindenképpen biztató, hogy a góllövés jól működik, hiszen a 19 szerzett találat, több mint hármat jelent meccsenként.

Hasonlóan motiváló helyzetben vannak a tizenhét évesek is, hiszen a hat mérkőzésükből egyetlen döntetlen és két vereség mellett, háromszor is sikerült begyűjteni a három pontokat. A gólszerzéssel szerencsére náluk sincs probléma, hiszen a 16 szerzett találat, majdnem 3 mérkőzésenkénti átlagnak felel meg.

Az U19-es mezőnyben már kiolvasható a számokból a résztvevő csapatok minősége és valamilyen szinten kiütköznek a lehetőségek korlátai is. Kiemelendő, hogy több fiatal már felfelé játszik, tehát sok olyan 16 vagy 17 éves labdarúgójuk is van, akik saját korosztályuknál magasabb ligában teljesítenek. Ez abból a szempontból is lényeges, hiszen legfőbb cél, hogy tehetségük és szorgalmuk függvényében mielőbb bemutatkozhassanak felnőtt csapatainkban és megvessék lábukat a professzionális futballban is. A felfelé áramoltatás amúgy az az akadémia egyik fontos törekvése, hiszen tehetséges focistáik megtartásához és szerepeltetéséhez ez az egyetlen járható út.

Mindenképpen szót kell ejtenünk leányaikról is, akik a korábbi nehézségek után pozitív irányban tudtak elmozdulni. Az U16 és U19-es leány korosztályban továbbra is résztvevők száma a sarkalatos pont, hiszen igazolt játékosaik száma még korántsem mondható elégségesnek. Ettől függetlenül a fiatalabb korosztály (U16) három lejátszott forduló után (van olyan csapat, amely már ötöt teljesített) a táblázat közepén (6. hely) áll, az idősebbek (U19) pedig négy lejátszott meccs után, már egy győztes mérkőzést is maguknak tudhatnak.

Összességében tehát egyáltalán nincs okuk pironkodni, sőt! Gyermekeik és fiataljaik eddigi teljesítménye előtt kalapot kell emelnünk és joggal lehetünk rájuk büszkék! Természetesen vegyük számításba azt a tényt is, hogy a korábbi járványhelyzet okozta beszűkült lehetőségek miatt a felkészülést korántsem nevezhetjük teljes értékűnek. A lelkesedés, kitartás, szakembereik elhivatottsága és megalkuvást nem tűrő munkavégzése azonban meghozni látszik az akadémia vezetése által elvárt eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában