PR

2019.10.16. 15:21

Játékfüggőség: van segítség a megelőzéshez és a gyógyuláshoz

Létezik egy olyan, Magyarországon is sokakat érintő súlyos betegség, amely gyakran csak rossz szokásnak tűnik és szinte észrevétlenül alakul ki. A kóros játékszenvedély eredményes megelőzéséhez és a gyógyuláshoz ugyanakkor jó esélyt kínál a Szerencsejáték Zrt., az Ökumenikus Segélyszervezet és a Humánum Kft. közös, Játék határokkal elnevezésű modellértékű programja.

A szerencsejáték-függőség sokszor szinte észrevétlenül alakul ki: a barátok és családtagok, nem ritkán maguk az érintettek is csak akkor döbbennek rá és vallják be maguknak, hogy baj van, amikor már elkerülhetetlenül segítségre van szükség. A felismerés azonban ez esetben is mérföldkő, ugyanis ez az első lépés a gyógyulás felé.

Játék határokkal – Egy modellértékű program

Az immár hét éve indult és azóta is sikeresen működő Játék határokkal program hatékony gyakorlatokat és eljárásokat kínál a játékfüggőség kialakulásának megelőzésére és kezelésére. A felvilágosításnak és szemléletformálásnak köszönhetően kisebb eséllyel jön létre a függőség, a szerencsejáték-betegek pedig érdemi segítséget kaphatnak a gyógyuláshoz.

A példaértékű kezdeményezés újdonsága abban rejlik, hogy egyedülállóan, összetett módon közelíti meg a szerencsejáték-betegség problémáját: egyszerre foglalkozik a megelőzéssel, a már kialakult függőség kezelésével, és a projekt eredményeinek terjesztésével.

Információs pontok: segítség a gyógyuláshoz

A Játék határokkal program egyik legfontosabb célja, hogy a szerencsejáték-betegségben szenvedőknek és hozzátartozóiknak valódi, hatékony segítséget nyújtson. Ezért 2017-ben a Szerencsejáték Zrt. partnereivel létrehozta az Információs pontok hálózatát, melyek hét magyarországi városban – Budapesten, Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Debrecenben, Kaposváron és Sopronban – állnak a játék-függőségben érintettek rendelkezésére.

Az Információs pontokon a szerencsejáték-függők számára teljes körű, részletes tájékoztatást nyújtanak azon intézményekről, szervezetekről és ellátó helyekről, melyek képesek kezelni problémájukat. Tehát az irodáknak nem a kezelés, ellátás vagy szociális gondozás biztosítása a célja, hanem az információnyújtás, az érintettek és a számukra segítséget jelentő ellátóhelyek közötti közvetítés.

Hová fordulhatunk?

Orosházán a Mikszáth Kálmán utca 2. szám alatti Információs pont áll az érintettek rendelkezésére. Az iroda munkatársaihoz nem csak az orosházaiak fordulhatnak, de egész Békés megyéből, sőt, távolabbról is várja az érintetteket, amennyiben az adott megyében nem működik saját Információs pont.

Cím: Orosháza, Mikszáth Kálmán utca 2.

Telefonszám: 06-30-862-0066

Kérjük, a személyes segítségnyújtáshoz előzetesen egyeztessen időpontot telefonon keresztül!

Az a tény, hogy létezik egy, az addikcióval kapcsolatban évtizedes tapasztalattal rendelkező, a problémával felkészülten foglalkozó szervezet, az Ökumenikus Segélyszervezet, amelyhez fordulhatnak, óriási segítséget jelent a játékfüggők számára. Az addikciójukat nem ritkán önmaguk és környezetük előtt is rejtve tartó betegeknek gyakran éppen egy ilyen lehetőség hiányzik ahhoz, hogy szembenézzenek a problémával.

Fókuszban a megelőzés

A megelőzés keretében a program általános iskolai felső tagozatos és a középiskolás fiatalok figyelmét hívja fel a szerencsejáték veszélyeire iskolai előadások, rendhagyó osztályfőnöki órák és szemléletformáló klubfoglalkozások formájában. Az elméleti tájékoztatáson túl a foglalkozások a valódi közösségi játékok révén átélhető, mással nem pótolható élményt is igyekeznek megismertetni a gyerekekkel. A közösséghez tartozás és az ehhez kapcsolódó pozitív tapasztalatok ugyanis nagyban csökkenthetik a függőségek kialakulásának esélyét.

A kedvező tapasztalatok nyomán a program 2012-es debreceni indulását követően 2015/16-ban már öt település – Martfű, Miskolc, Olaszliszka, Orosháza és Szolnok – tíz oktatási intézményében zajlottak a foglalkozások, majd a 2017/2018-as tanévben Budapesten, Kaposváron, Sopronban, illetve Szendrőn, további 12 iskolában is megkezdődött a program megvalósítása. A 2019/2020-as tanévben pedig újabb mérföldkőhöz ér és az eddigieknél is szélesebb körben válik elérhetővé a program: A Szerencsejáték Zrt. és partnerei 2019-ben nyílt pályázatot hirdettek újabb általános iskolák felső tagozatainak és középiskolák számára, így már összesen 24 iskolában, akár 48 osztályban is folytatódhat a program.

A játékosok védelmében

A Szerencsejáték Zrt. felelős játékszervezőként alapvető feladatának tartja, hogy foglalkozzon a játékfüggőség társadalmi szempontból is jelentős problémájával; játékosai és a kockázatnak leginkább kitett társadalmi csoportok védelme hangsúlyosan szerepel stratégiájában is. A társaság számos módon hozzájárul a betegség kialakulásának megelőzéséhez, kezeléséhez, illetve részt vesz a szükséges tájékoztatási tevékenységben. A kapcsolódó kutatások eredményeit termékei és reklámtevékenysége megtervezése során is figyelembe veszi. A lottózókban országszerte megtalálhatók azok a tájékoztató kiadványok, amelyek a kóros játékszenvedély veszélyeire hívják fel a figyelmet. A szerencsejáték-függőség visszaszorítása, elsősorban a kiskorúak megóvása érdekében pedig a társaság számos kampányt indított az elmúlt években.

A Szerencsejáték Zrt. és partnerei a jövőben is folytatják a Játék határokkal programot, segítséget kínálva a függőség kialakulásának megelőzőséhez és kezeléséhez. A megelőzés mellett a csoportfoglalkozások és az Információs pontok is tovább működnek, újabb népszerű nyári táborok kerülnek megrendezésre, valamint tovább folytatódik a program eredményeinek ismertetése és terjesztése is.

A Játék határokkal program eddig számokban (2012-2018):

24 bevont iskola

11 bevont tanoda

1700 elért tanuló

70 osztályban, összesen 360 ismeretterjesztő óra

426 szabadidős klubfoglalkozás

5 nyári tábor, 87 résztvevő

4 kortársképzés, 63 kortárs segítő felkészítése, bevonása

7 Információs Pont, több mint 900 kapcsolatfelvétel, ebből 227 továbbküldés

681 csoportfoglalkozás függőknek és hozzátartozóknak, 384 résztvevő

Disszemináció: 338 darab képzőművészeti pályázatokra beérkezett alkotás, 4 kisfilm

A program tapasztalatairól és eredményeiről összefoglaló kiadványok készültek, amelyek internetről is letölthetőek: www.jatekhatarokkal.hu

Szponzorált tartalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában