Hirdetés

2021.07.22. 06:00

Ingyenes koncertet ad Békéscsabán a Nemzeti Ifjúsági Kórus

Idén Békéscsabán is találkozhat a közönség a különleges formációval. Erdei Péter és Nemes László Norbert vezényletével a többek között hallhatják Szokolay Sándor, Kodály Zoltán, Orbán György, Gyöngyösi Levente szerzeményeit, és most hangzanak el először Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter a kórus számára komponált új művei.

A 2018-ban Kodály Zoltánné Péczely Sarolta fővédnökségével megalakult Nemzeti Ifjúsági Kórus célja, hogy a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jegyében a nemzeti jelzőhöz méltó, művészi színvonalon mutassa be a 20-21. századi magyar kórusirodalom legjavát, a Kodály Zoltán nevével fémjelzett magas szintű zenei nevelés eredményeit, valamint közösségépítő erejét. Hasonló nemzeti ifjúsági együttes Európa legtöbb országában működik, több helyen folyamatosan. A Nemzeti Ifjúsági Kórusba a Kárpát-medence minden részéből érkeznek tagok, így csak a nyári időszakban tudnak együtt énekelni. Az együttesbe sikerrel pályázó énekesek egy intenzív felkészülésen vesznek részt, ahol megtanulják az új műsort, majd turnéra indulnak, hogy találkozzanak a közönséggel – idén a járványhelyzet miatt csak magyarországi helyszíneken.

Az együttes július 26-án az Evangélikus templomban ad koncertet.

Az idei repertoár kizárólag magyar szerzőket tartalmaz, ennek ellenére az elmúlt bő száz év kórusmű-terméséből válogatott anyag zenei világa a legkevésbé sem szűk vagy egyhangú, sőt! Az előadókat komoly kihívás elé állítja a számtalan nyelvezet, szerkesztésmód, zeneszerzői eszköz, szín és forma, amelyeket hitelesen csak olyan együttes tud megszólaltatni, melynek tagjai belülről ismerik az előadott stílusokon túl a kórusművészet egészét a reneszánsztól a popzenéig.

Az együttes egy egyhetes intenzív kecskeméti felkészülést követően július 26-án az Evangélikus templomban ad koncertet a Filharmónia Magyarország szervezésében. Az ingyenes koncert este 7 órakor kezdődik.

További információ a nemzetiifjusagikorus.hu oldalon található!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában