Békéscsaba

2018.07.18. 16:04

Határon túlról is érkeztek a népművészeti táborba

Határon túliak is érkeztek a héten zajló Felnőtt és Ifjúsági Népművészeti Táborba Békéscsabára. Közülük legtöbben évről-évre visszajárnak, számukra külön csoportot is indítottak.

V. E.

Illés Vanda, a nemzetközi csoport vezetője elmondta, hogy határon túli magyarok és szlovákok is vannak tagjaik között idén. Érdekességnek tartja, hogy a két szlovák hímző vendégük nem Szlovákiából érkezett, hanem Nagylakról, Romániából. Továbbá jöttek még asszonyok Erdélyből és a Vajdaságból is.

Hozzátette, tagjaik jó része már állandó vendégnek számít, csoportjukat már évtizedek óta indítják el minden alkalommal. Programjaikat emiatt úgy alakítják, hogy előzetesen megkérdezik a visszajáró hímzőket, hogy mivel szeretnének foglalkozni a következő táborban, mert számos hímzést ismernek már és szeretnének újat mutatni nekik.

A csoport vezetője elmondta, hogy foglalkozásaiknak nemcsak technikai része van, hanem előadásokat is tartanak a résztvevőknek, amivel felvezetik a témakört és bemutatják annak jellegzetességeit. Az első előadójuk Zuberecz Vera volt, aki a vagdalásos műveleteket tanította. A hét további részében Székely Erzsébettől a csornai, Illés Vandától pedig a gyetvai módszereket hallgathatják meg.

Vargyasi Melinda Sepsiszentgyörgyről, Erdélyből érkezett a táborba, már ötödik alkalommal jár itt. Folyamatos kapcsolatot ápol a Békés Megyei Népművészeti Egyesülettel, egy általuk szervezett kihelyezett, két éves hímző képzést is elvégzett már. Továbbá kihirdetett pályázataikra is folyamatosan beküldi munkáit, igyekszik aktívan részt venni otthonából is a csabai képzőművészeti életben.

Zuberecz Vera Újvidékről, a Vajdaságból érkezett Csabára. Elmondta, hogy Temerinben van egy kisebb vagdalásos ruszin hímzést gyakorló csoportja, akikkel pályázni szoktak az Országos Textiles Konferenciára, amelynek Békéscsaba ad otthont. A tábornak 19 éve rendszeres vendége, részt vett már a csipkekészítő és a hímző programokon is. Elmondása szerint nagyon szereti a kézműves foglalkozásaikat, az „úri technika” számára a legkedvesebb.

Korábbi cikkünket a Felnőtt és Ifjúsági Népművészeti Táborról ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában