szponzorált tartalom

2020.09.20. 16:40

Hangolódjunk az őszre – káros szokásoktól mentesen

Világszerte 1,3 milliárd ember dohányzik, a dohányzás káros egészségügyi következményei pedig komoly problémát jelentenek, ami nemcsak a dohányzókat, hanem a passzív dohányosokat is érinti. Itt az ideje, hogy az új évszaknak káros szenvedélyektől mentesen vágjunk neki!

Magical old tree with sun rays in the morning. Amazing forest in fog. Colorful landscape with foggy forest, gold sunlight, red foliage at sunrise. Fairy forest in autumn. Fall woods. Enchanted tree

Fotó: den-belitsky - stock.adobe.com

Annak ellenére, hogy számtalan kutatás bizonyítja a dohányzás káros hatásait, még mindig rengetegen fogyasztanak rendszeresen dohány- és nikotintartalmú termékeket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 1,3 milliárd ember dohányzik világszerte. Magyarországon sem jobb a helyzet: hazánkban több mint 2 millióan dohányoznak.

A dohányzás pedig közelről sem csak a dohányosok problémája, azokra is káros hatással van, akik a másodlagos füstöt lélegzik be, azaz a cigarettázók környezetében tartózkodnak. Így pedig még nagyobb a felelőssége a dohányosoknak.

Sokáig velünk maradnak a káros anyagok

Egészen megdöbbentő számok és adatok vannak arról, hogy mégis mennyire káros a dohányzás. Az FDA, az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatala szerint például több mint 7000 vegyi anyag található a füstben, és ezek közül 93-ról már bizonyították, hogy káros vagy potenciálisan káros az egészségre. A cigarettafüstből származó anyagok ráadásul nem tűnnek el egyik percről a másikra, pont ellenkezőleg, még elég sokáig velünk maradnak. Kutatások szerint maradványaik 2 hónappal azután is megtalálhatók voltak olyan ingatlanokban, ahonnan dohányos költözött ki, egy kaszinóban pedig a dohányzási tilalom bevezetése után fél évvel is kimutatták.

Az égés és a füst okozza a legnagyobb gondot

Mégis mi okozza a legnagyobb gondot a cigarettában? A különböző, dohányzással összefüggésbe hozható betegségek kialakulásért leginkább felelős anyagnak sokan még mindig elsősorban a nikotint, a dohányban található, erős függőséget okozó anyagot tartják. A tudomány mai állása szerint azonban az égés, illetve az égés során keletkező füst a dohányzással kapcsolatos megbetegedések elsődleges okozója. A cigaretta égése közben keletkező káros anyagok a dohányosok szervezete mellett a környezetükben lévőkére is hatással vannak.

Fontos az ártalomcsökkentés

A legjobb megoldás természetesen az, ha rá sem szokunk a dohányzásra. Amennyiben már dohányzunk, akkor saját magunkért és szeretteinkért is azzal tesszük a legtöbbet, ha véglegesen letesszük a cigarettát, ezért ha valaki elszánta magát a leszokás mellett, minden lehetséges eszközzel támogatni kell. A leszokással ugyanis egyértelműen és az idővel arányosan csökken a dohányzáshoz köthető megbetegedések valószínűsége. Azoknak a felnőtt dohányosoknak, akik valamilyen okból mégsem szoknak le, léteznek különféle füstmentes technológiák. A füstmentes technológiákban az a közös, hogy füst és égés nélkül működnek, ha pedig nincs égés és füst, akkor kevesebb káros és potenciálisan káros anyag szabadulhat fel, mint cigarettázás során. Több különböző füstmentes technológia létezik, ezeknek a hatása is nagyon különböző, még a hasonló elven működőkön belül is lényeges eltérések lehetnek. Füstmentes technológia például az elektronikus cigaretta, a kémiai reakcióval működő vagy a dohányhevítéses technológia. Az elektronikus cigaretták és a kémiai reakcióval működő technológiák dohány helyett nikotintartalmú folyadék vagy nikotinsó felhasználásával állítanak elő nikotinpárát. A dohányhevítéses technológiák pedig olyan hőmérsékletre hevítik a dohányt, ami már elég a dohány- és nikotinpára felszabadulásához, de még nem történik égés, így pedig füst sem keletkezik.

Azonban azt fontos tudni, hogy a füstmentes technológiák sem kockázatmentesek, hiszen egyrészt a hosszú távú hatásuk egyelőre nem ismert, másrészt így is nikotin jut a szervezetbe, ami függőséget okozó anyag, és fogyasztása többek között például fejfájással is járhat. Fontos tehát leszögezni, hogy a dohányzás ártalmainak teljes kiküszöbölését továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának teljes abbahagyása jelenti.

A cikk társadalmi célú reklám, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában