pénzügy

2020.04.01. 07:00

Gondoljon gyermekei jövőjére: igénybe vehető előtakarékossági formák

Egy szülő számára a gyermekei biztonsága a legfontosabb. Nincs ez másként akkor sem, ha pénzügyekről van szó. Több előtakarékossági forma is létezik, melyek közül sok esetben nem könnyű kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet. Babakötvény, életbiztosítás, lakás-takarékpénztár?

- A magyar állam a 2005. december 31. után született gyermekek részére a Magyar Államkincstár által automatikusan nyitott Kincstári letéti Start-számlára egyszeri életkezdési támogatást folyósít, amely jelenleg 42.500 forint. Ez az összeg az infláció mértékével kamatozik. Erre a számlára magánszemélyek által egyéni befizetések kezdeményezésére nincs lehetőség. A kiskorú gyermek szülője, gondviselője azonban egy díjmentes, úgynevezett Kincstári Start-értékpapírszámlát nyithat az Államkincstárnál, amelyre áthelyezheti az állami életkezdési támogatás összegét a Kincstári letéti Start-számláról. Ennél a számlánál már befizetésre is van lehetőség. További előnye, hogy a gyermek 18 éves koráig felhalmozott megtakarítás és hozam adó-, illeték- és járulékmentes.

A Kincstári Start-értékpapírszámlán megtakarított összeget – a tőkét és a támogatásokat –, valamint az éves kamatokat automatikusan Babakötvénybe fektetik be, ami egy változó kamatozású állampapír. A Babakötvény után járó esedékes összegek és a tőke visszaváltható, ha a gyermek betöltötte 18. életévét – de legkorábban a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitása után három évvel –, vagy lejáratkor a Kincstár kifizeti a tőke kamattal növelt összegét az ügyfél részére.

A Kincstári letéti Startszámla megnyitásáról a Magyar Államkincstár postai úton küld értesítést, Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitása azonban az ügyfél feladata.

Amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét, addig tetszőleges alkalommal bármekkora összeg befizethető a Kincstári Start-értékpapírszámlára. A Magyar Államkincstár internetes rendszerén, a Webkincstáron keresztül ez otthonról, ingyenes bankkártyás fizetéssel is megtehető. A Kincstári Start-értékpapírszámlára természetes személyek által befizetett összegek után további állami támogatás jár. Ennek mértéke az éves befizetés 10%-a, de maximum évi 6.000 forint, amelyet automatikusan jóváírnak a Kincstári Start-értékpapírszámlán, illetve befektetnek a megfelelő Babakötvénybe.

Babakötvény vásárolható a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán személyesen, a megnyitott Kincstári Start-értékpapírszámlához kapcsolódó elektronikus forgalmazási csatornákon – Webkincstár- és MobilKincstár-, illetve TeleKincstár-jogosultság birtokában interneten vagy okostelefonra letöltött mobilapplikáción keresztül –, valamint telefonon. A számla megnyitásáért, vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételéért, a megbízások teljesítéséért és kifizetésért a Magyar Államkincstár díjat nem számít fel.

A Kincstári Start-értékpapírszámlán felhalmozott összeget a gyermek veheti fel, 18. életévének betöltését követően bármikor, de legkorábban a Start-értékpapírszámla megnyitását követő harmadik év elteltétől. 2018. január 1-jétől pedig már az sincs törvényileg meghatározva, hogy az életkezdési támogatás milyen célokra fordítható, azaz bármire felhasználható.

- Gyermekéről gondoskodhat úgy is, hogy akár halál esetére szóló, akár megtakarítási jellegű életbiztosítási szerződést köt, és annak kedvezményezettjeként gyermekét jelöli meg. Az életbiztosítási összeg nem része a hagyatéknak, így a kifizetésre nem a közjegyző rendelkezése, hanem a biztosítás alapján kerül sor.

- A lakás-takarékpéztár azok számára lehet megfelelő forma, akik biztonságos, kiszámítható feltételekkel, kimondottan lakáscélú megtakarítást szeretnének felhalmozni. A konstrukció pénzügyi terhei kiszámíthatók, a szerződéses összeg pedig a lakáscélok széles körére felhasználható. Emellett lehetőség nyílhat a piacon elérhetőnél kedvezőbb kamatozású hitel felvételére is. További előny, hogy a szerződésben rögzített, a megtakarításra és a felvehető hitelre vonatkozó feltételek a futamidő alatt nem változnak. A lakás-takarékpénztárak működését, a lakás-előtakarékossági szerződés feltételeit jogszabályok rögzítik. Fontos, hogy a 2018. október 17. után megkötött lakás-előtakarékossági szerződések hozama már nem egészül ki állami támogatással.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat békéscsabai irodájában a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

Elérhetőségek:

Cím: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6., földszint (a Munkaügyi Központ ügyfélterében)

Telefon: +36 70 243 2840 (ügyfélfogadási időben!)

Web: www.penzugyifogyaszto.hu

Ügyfélfogadás:

HÉTFŐ: 8:00-14:00

KEDD: 10:00-16:00

CSÜTÖRTÖK: 10:30-16:30

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában