Promóció

2018.02.06. 14:18

Fogyasztóvédelmi Békéltető Testület – segít az iparkamara

A fogyasztói jogviták intézésére a gazdasági kamarák mellett működő Fogyasztóvédelmi Békéltető Testülethez fordulhatnak az érintettek. A fogyasztóvédelmi tanácsadás egyre népszerűbb az iparkamaránál.

 

A testületet számos esetben keresték meg a fogyasztók – személyesen és telefonon egyaránt – különböző panaszaik miatt.

Minden héten, szerdai napon a békéltető testület tagjai tanácsadást tartanak a fogyasztók részére. Helyszín: Békéscsaba, Penza ltp. 5. Tel.: 66-324-976. Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza

Jelenleg a testület törvény által kitűzött célja a felek közötti egyezség létrehozása, ennek hiányában javaslat tétele a probléma megoldásának legcélszerűbb módjára. A békéltető testülethez 2017-ben 311 beadvány érkezett, ez 14 %-kal kevesebb, mint a megelőző évben; a csökkenés országosan mérhető tendencia.

– A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozások az eljárás során többnyire együttműködnek. Azok a vállalkozások, amelyek nem a jogszabály szerint vesznek részt a békéltető testületi eljárásban szankciókkal járó közigazgatási eljárás alá kerülnek – mondja dr. Bagdy László ügyvéd, a Békéltető Testület elnöke.

– Az ügyek megoszlása mikénti elintézésük szerint: 69 egyezség, 36 ajánlás, 3 kötelezés, 52 kérelmet a fogyasztó azért vont vissza, mivel a gazdálkodó szervezet az eljárásról való tudomás szerzés után önként teljesített, 19 esetben a fogyasztó a tárgyaláson vonta vissza kérelmét. 85 esetben az eljárás folytatása lehetetlen volt, mert a fogyasztó nem tudta megjelölni a vállalkozást, a vállalkozás címe ismeretlen volt, felszámolás alá került stb., 40 esetben azért szűnt meg az eljárás, mert a fogyasztó beadványa pontatlannak bizonyult és felhívásra sem tett eleget hiánypótlási kötelezettségének, 7 esetben az ügyet áttettük a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező békéltető testülethez.

Az ajánlások teljesítésének vizsgálata folyamatos, elmondható, hogy a testület ajánlásait a gazdálkodók teljesítik. Amennyiben a testület ajánlását figyelmen kívül hagyják, a testületet működtető Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség az elektronikus sajtó útján a tárgyalt ügyet és annak végeredményét nyilvánosságra hozza.

2015-ben módosították a vonatkozó törvényt, amely szerint a vállalkozásoknak együttműködési kötelezettsége van. E törvény szerint, amely vállalkozásnak Békés megyében található a székhelye, vagy telephelye, úgy a testület előtt a meghallatáson számára kötelező a részvétel. Amennyiben a vállalkozás a békéltető testülettel nem működik együtt, a békéltető testület megkereséssel él a Békés Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya felé, aki hatáskörében bírsággal sújthatja a vállalkozást. Ezzel a jelentési kötelezettséggel 2017-ben 38 alkalommal élt a békéltető testület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában