gyász

2021.04.08. 06:00

Elment a drága édesanya, mama, tanítónő, akit rengetegen szerettek

Sokan siratják Pribelszki Zsuzsannát.

EPSON MFP image

Fia és unokái még sokáig akartak járni az édesanyához, a mamához, de nincs többé. Elragadta a halál a nagyszerű asszonyt, akit rengetegen szerettek, tiszteltek. Pribelszki Zsuzsanna 1935. december 29-én született Pitvaroson. Az anyakönyvben azonban 1936. január 1-jét írt be a bábaasszony, mondván: ennek a gyönyörű kislánynak ne varrjuk ezt az egész évet a hátára.

Csodálatos asszony volt

Zsuzsika szerető családban nőtt fel, heten voltak testvérek, köztük ő a legidősebb. Sokat segített otthon, és a földek műveléséből is kivette a részét. Közben tanult, az általános iskola után a békéscsabai Szlovák Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban érettségizett. Gyerekkora óta tanító szeretett volna lenni, a szarvasi tanítóképzőben szerzett diplomát. Az oktatást, a nevelést hivatásnak tartotta, több mint 40 évig lelte örömét benne.

A tanítói diplomával Mezőberénybe került, de először a Körösön túlra, Kerekibe kellett kijárnia, naponta 16 kilométert kerékpározott hóban, fagyban is. A benti iskolában vidám, bájos természetének köszönhetően hamar beilleszkedett a közösségbe, sok barátra tett szert. Rengeteget jártak moziba, bálokba barátnőivel, a tantestülettel kirándultak a Balatontól Montenegróig. Sokszor lakott közös udvaros házban másokkal, mindenkivel megtalálta a hangot, jókedvűen teltek, repültek el az évek.

Időközben megszületett nagy szerelmétől, Süle Mihálytól kisfia, Misi. Zsuzsa rajongásig szerette gyermekét, ezért is volt oly nehéz elengednie Szentesre tanulni. Életének újabb fontos állomása, amikor 62 évesen nagymama lett, Luca unokája ma már 22 éves. Zsuzsa mama nem is gondolta volna, hogy 71 éves korában fia megajándékozza még egy unokával, a most 13 éves Mátéval. Szóval, a tanítónő nyugdíjasként sem hagyott fel hivatásával, csak ezúttal már unokái útját egyengette, segítette őket a tanulásban. Ugyanakkor semmit nem erőltetett, mert elsősorban nagymama volt.

Nehezen írja le az ember a múlt időt, hogy Zsuzsa néni nincs többé, de az egekből biztosan figyeli, vigyázza majd szeretteit. Pribelszki Zsuzsanna búcsúztatója április 10-én, szombaton 11 órakor lesz Mezőberényben, a Via Elysium Kft. Fő út 21. szám alatti termében. Nyugodjék békében, legyen könnyű neki a föld!

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában