egészségügy

2019.01.21. 11:39

Egészségügyi adataink biztonságban vannak az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben

2017 őszétől elérhető az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT). Az egészségügyi intézmények ide töltik fel azokat a dokumentumokat, amelyek a betegek ellátása során keletkeznek.

Az EESZT-ben lévő egészségügyi adataink védettek: ezekhez csak háziorvosunk és kezelőorvosaink férhetnek hozzá, míg a gyógyszerészek a számukra fontos recept adatokat érhetik el.

A legérzékenyebb egészségügyi adatok (pl.: pszichiátriai, addiktológiai stb) kizárólag az adott szakterület orvosai számára láthatóak, így biztosan csak az nézheti meg, akinek arra a mielőbbi gyógyulásunkhoz szüksége van. A háziorvos például látja, hogy páciense kiváltotta-e a receptet, felhasználta-e a beutalót.

A betegnek pedig nem kell magával vinnie orvosához leleteit, zárójelentéseit, ambuláns lapjait, mert a Térből a kezelőorvos bármikor lekérheti azokat.

A Lakossági Portálon (www.eeszt.gov.hu) mi magunk is szabályozhatjuk, ki kapjon hozzáférést adatainkhoz és azt is folyamatosan nyomon követhetjük, ki milyen dokumentumot töltött fel rólunk és ki kért hozzáférést a velünk kapcsolatos információkhoz.

A digitális önrendelkezés az EESZT lakossági portálján, a www.eeszt.gov.hu honlapján tehető meg. A portálra történő belépéshez szükséges a személyes ügyfélkapuhoz tartozó felhasználónév és jelszó, illetve a TAJ szám. Ezen kívül a Kormányablakoknál személyesen is lehetőség van módosítani a jogosultságokat, ehhez szükséges bemutatni a személyazonosságát igazoló okmány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) valamelyikét, illetve a TAJ kártyáját.

Dr. Berkesi Erika főorvos, belgyógyász és nephrológus szakorvos elmondta, az EESZT-hez csatlakozik egy Európai Uniós adatvédelmi szabályzás alapján a Digitális Önrendelkezés (DÖR) is, ami arra szolgál, hogy a betegek fokozni tudják saját biztonságukat. Ezáltal szabályozhatják, hogy feltöltött adataik közül melyeket láthatják szakemberek.

Hozzátette, a beállítások elvégzésén túl a páciensek folyamatosan nyomon tudják követni a honlapon, hogy melyik szakember milyen információt tekintett meg vagy töltött fel róluk. Utóbbiakról egy beállítás elvégzésével értesítést is kérhetnek.

Dr. Melczer Mária Ágnes a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke elmondta, az emberek rendelkezhetnek arról, ki és milyen egészségügyi információt tekinthet meg róluk. Abban az esetben, ha valaki fontos adatot titkosít le magáról (például egy gyógyszerérzékenység vagy egy krónikus betegség) egy váratlan rosszullétnél a beavatkozást hátráltathatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában