PR

2021.01.08. 12:03

Behatoltak a tanyára, léptek a védelménél!

Az öt évvel ezelőtti, szintén januári betörés és rombolás után a 2021-es esztendő legelején ismét rossz hírrel jelentkezett Szlávik Krisztina, a PONT MI Közhasznú Egyesület elnöke, behatoltak az általuk üzemeltetett, kétsopronyi Kemencés Tanyára. Ezúttal nem vittek el semmit, ,,csak„ körülnéztek” a tolvajok. Felfeszítették az ajtókat, hogy milyen értékek miatt éri majd meg visszatérniük. Az egyesület biztonságtechnikai cég segítségét is kérte a megelőzés érdekében.

Hagyományőrző- és ápoló programok népszerű helyszíne a folyamatosan épülő, szépülő Kemencés Tanya. Nevéhez illően több kemence is található az ingatlan helyiségeiben, és ezeknek a sütőeszközöknek az ajtajai fémből készültek. Többek között ilyen kovácsoltvas-eszközöket, tartozékokat loptak el 2016-ban.

– A magunk alkotta szép, új bejárati ajtókat a mostani tettesek brutálisan kifeszítették, kihasították – hangsúlyozta Szlávik Krisztina, az egyesület elnöke. – Az elkövetők minden bizonnyal hátulról, a szántás felől érkeztek, mivel a sorompót a lakattal érintetlenül találtuk. Feltételezhetően gyalogszerrel jöttek, ugyanis a szántáson nem lehet a sárban semmilyen járművel közlekedni. Valószínűleg ez is hozzájárult, hogy nem vittek el semmit, mert nehezem mozdíthatók az értékeink. A rendőrök vizsgálják a történteket, a polgárőrök is fokozottabban figyelik majd a tanya környezetét. Olyan tanácsot is kaptunk, hogy szereltessünk fel ajtónyílás-érzékelőket a bejáratokra, ezek mozgás esetén – wifi segítségével – értesítést küldenek egy megadott mobiltelefonszámra.

Andó Norbert biztonságtechnikai szerelő mutatja Szlávik Krisztinának, hogy miként jelez a rendszer az okostelefonjára Fotó: Lehoczky Péter

Szlávik Krisztina kiemelte, a múlt évben elkerülte őket a pályázati szerencse, és a járvány miatt kevesebb rendezvényt valósíthattak meg. Jelenleg jótékonysági műsorban sem gondolkodhatnak a korlátozások miatt. Ezért gyűjtést kezdeményeztek, és már 80 ezer forintot átutaltak segítőkész emberek számukra.

– Remélhetőleg összegyűlik az a minimális összeg, amelyből futja egy olcsóbb érzékelőrendszerre – hangsúlyozta az elnök. – Értesülve kálváriánkról, egy békéscsabai, biztonságtechnikai cég mellénk állt. Felmérték, hogy milyen rendszer lenne számunkra pénztárcakímélő, ugyanakkor a legalapvetőbb biztonságot megadná. Remélhetőleg megegyezünk, és idén tovább folytathatjuk értékmentő munkánkat, a járvány lecsengése után pedig sok-sok embert köszönthetünk ismét a Kemencés Tanya programjain.

Az egyesület segítségére elsőként a Csaba Talk Kft. sietett, felajánlották, hogy ami biztonságtechnikai szempontból a legfontosabb, azt megoldják az egyesület vezetésével egyeztetve.

– Az ügyféligényektől függően egy-egy rendszer kialakítása néhány tízezer forintnál kezdődik – hangsúlyozta Szabó Gyula, a Csaba Talk ügyvezetője. – Minél jobb, minél többet tud egy riasztó- és kamerarendszer, annál drágább, de mindig az adott helyzethez, ingatlanhoz, elvárásokhoz kell megtalálni a legüdvözítőbb megoldást. Tudnunk kell, hogy mi az alapvető cél. Egy biztos, ha nincs semmilyen védelmünk, akkor szinte csalogatjuk a betörőket, hogy ide gyertek.

Szabó Gyula a riasztóközpont működésének előnyeit érzékelteti

Szabó Gyula kiemelte, szereléseik során az ügyfeleknél rengetegszer találkoznak azzal, hogy most törtek be hozzájuk vagy a szomszédba, emiatt szeretnénk riasztót, kamerarendszert.

– Egy biztonságtechnikai berendezésnél az a legfontosabb, hogy akkor működjön, amikor szükség van rá. Emiatt is fontos, hogy hozzáértő szakember szerelje be, és rendszeres legyen a karbantartás – hangsúlyozta a Csaba Talk Kft. ügyvezetője. – Egy komplett riasztórendszer több elemből áll: riasztóközpont, kezelő, hangfényjelző (sziréna), kommunikátor, akkumulátor, nyitás-, -mozgás és üvegtörés-érzékelők, infrasorompók, kezelők. Héjvédelemnek hívjuk, amikor minden ajtót, ablakot nyitásérzékelőkkel védünk, otthonra elegendő a bejárati ajtóra tenni. Mozgásérzékelők igény esetén szerelhetők minden helyiségbe, de sok esetben a költséghatékonyság miatt csapdaszerűen helyezzük el ezeket. A riasztóközpont mindig a védett térben helyezkedik el, és ha a betörő azzal kezd, hogy áramtalanítja a házunkat, akkumulátorokkal biztosítjuk ilyenkor is a védelmet.

A Csaba Talk Kft. elérhetőségei. 5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 15. Telefon: (66) 442-755, (66) 520-670. E-mail: [email protected], honlap: www.csabatalk.hu

Tehetünk a házunk utcára néző oldalára szirénát, amely adott esetben már elrettenti a betörőt. Ha nem előre megfontoltan hozzánk jön, inkább abba a házba tör be, ahol semmi védelmet nem lát. Vannak, akik a néma riasztást részesítik előnyben, ne tudja az elkövető, hogy belement a csapdánkba. Egyes riasztóknál van részélesítés. Otthon vagyunk éjszaka, alszik a család az emeleten, de mi leriasztjuk a földszintet, a kamrát vagy a garázst. Sokszor előfordul ugyanis, hogy alvás közben pakolnak ki a kamránkból. Egy rendszer kiépítése történhet kábelezéssel egy új ház vagy felújítás esetén, de egy meglévő ingatlannál szeretik az ügyfelek a vezeték nélküli megoldásokat.

Sokszor az ügyfelek nem riasztót szeretnének, hanem kamerát vagy kamerarendszert. Ma már szinte minden rendszer csatlakoztatható internetre, így távoli számítógépről vagy okos telefonról is követhető, hogy mi történik otthonunkban. Hazaértek-e a gyerekek, mit csinál a kutyánk, vagy éppen milyen az idő.

Mi történjen, ha esemény van? Megszólal a sziréna vagy egy kommunikátort használunk, a saját vagy a családtagok telefonjára sms-t vagy hangüzenetet küldünk, esetleg IP-modul alkalmazással PUSH üzentet kapunk. Lehet szerződni kivonuló szolgálattal is, mely vállalja, hogy rövid időn belül a helyszínre érkezik, s az egyeztetett módon bemegy vagy biztosítja a helyszínt, értesíti a rendőrséget.

A Csaba Talk Kft. ügyvezetője kitért arra, fontos, hogy ne olyan rendszert vegyünk, ami állandóan tévesen jelez, mert akkor hitelességünket vesztjük. Sokszor hallatszik, hogy egy-egy áramkimaradás után valahol szólnak a szirénák, ami azt jelenti, hogy nem voltak meg a karbantartások vagy hibásak az akkuk.

– Mindenkinek azt javaslom, hogy szakembertől kérjen ajánlatot egy rendszer kialakításához, egy felmérés, egy ajánlat nem kerül semmibe. A hivatalos riasztószerelők a rendőrségen regisztráltak, és rendelkeznek biztosítással – ecsetelte Szabó Gyula. – A kameráknál a felbontás az egyik fontos szempont, régen analóg kamerák voltak, ma már full HD-s vagy jobb felbontásokat használunk, lehetőség szerint IP-kamerákat ajánlunk. A másik fontos szempont, hogy a kameránk éjszaka miként működik. Sok olyan kamera van, ami éjszaka semmit nem lát, fekete az egész kép, vagy használhatatlan a felvétel, ennek nem sok értelme van. A kamerarendszerek központja a rögzítő, amiből vannak 4-8-16 csatornásak, ez azt jelenti, hogy maximum ennyi kamerát lehet rátenni. S a rögzítőben van egy winchester, ide rögzítjük a felvételeket, ebből is különbözőek vannak. Kamerákból többféle típus létezik, vannak dome- és csőkamerák, vannak infrával rendelkezők, amelyek alacsony fényviszonyok között is jó képet készítenek. Vannak olyan egyszerű megoldások is amikor egy kamerában benne található egy SD-kártya, amire rögzít, s egyből rátehető az internetre, s akár a ,,felhőben” is rögzíthetünk.

– Ha van internetünk – ez akár mobil internet is lehet – távolról láthatjuk a felvételeket vagy élőképet – ecsetelte a szakember. – Ahol a kamerarendszerünk van, ott nem az internetletöltésünk, hanem a feltöltési sebesség határozza meg a hozzáférés gyorsaságát. Kamerarendszerek felmérését és ajánlatát is ingyen készítjük ügyfeleinknek. Természetesen ingyenes adunk szaktanácsot is. A szolgáltatásainkat megrendelhetik kompletten, beszerelve, oktatással, helyszíni garanciával. Ha valaki maga szeretné a szerelést elvégezni, akkor az anyagokat szerezheti be üzletünkben.

Andó Norbert és Vincze Bálint rögzíti a kamerarendszert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában