hirdetés

2018.08.28. 14:57

Az Iparkamara a természeti értékekért

 

Új szakaszába lépett a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara határon átnyúló konstrukcióban megvalósuló pályázata. A projektben a szemléletformáláshoz, valamint a természeti örökség védelméhez, támogatásához és fejlesztéséhez a szakmai és infrastrukturális hátteret három, a határmenti térségben működő szervezet együttműködése biztosítja.

Az „Együttműködés a határon átnyúló természeti örökség közös kihívásaiban” (ROHU-7) projekt (főszerződés száma: 41097/11.04.2018) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

A projekt nem csak a határmenti övezet természeti értékeire épülő turizmus élénkítésére koncentrál, hanem feladatának tekinti a szemléletformálást is. Erre többek között azért van szükség, mert az átalakuló gazdasági környezetben egyre számottevőbb elvárásként jelenik meg a vállalkozásokkal szemben a természeti értékek védelmét szem előtt tartó, környezettudatos működés is. Ennek része az is, hogy a vállalkozásoknak a környezettudatosságot Európai Uniós szintű jogszabályokba emelt előírásoknak is meg kell felelni. Mindez a gazdasági tevékenységek újragondolását is szükségessé teszi. A vállalkozások számára elsősorban a közvetlen költséghatású területek (anyagfelhasználás, hulladékgazdálkodás, energiafelhasználás stb.) hatékonyságának növelése a legfontosabb, amely nem csak az elvárások teljesítését, de a környezetterhelés csökkentésével párhuzamos termelékenység növekedést is jelentheti.

A ROHU Interreg program keretében megjelent pályázaton a projekt megvalósításához a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 87.688,09 € támogatási összeget nyert. A projekthez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 5% önerővel járul hozzá.

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program célja közös, román-magyar projektek finanszírozása, amelyek közös megközelítést, valamint innovatív megoldásokat követelnek, a határ mindkét oldalán felmerülő igények kiszolgálására, hozzájárulva ezáltal a jogosult terület fenntartható fejlődéséhez. A Program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése hozzávetőleg 232 millió euró, amelyből 189 millió euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származó vissza nem térítendő támogatás. A támogatható határmenti terület a következő megyéket foglalja magába: Arad, Bihor, Satu Mare, és Timiș a román oldalon, illetve Békés, Hajdú-Bihar, Csongrád és Szabolcs-Szatmár- Bereg, a magyar oldalon.

Jelen hirdetés nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió álláspontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában