hirdetés

2021.09.28. 09:01

Az erkeles közösség összetartó ereje legendásan híres Gyulán

Zámori Ida 2019 óta, első női igazgatóként vezeti az Erkel Ferenc Gimnáziumot. A szakemberrel hagyományokról, tervekről, értékekről beszélgettünk az új tanév kapcsán.

A hagyományok, ünnepek, mint a bál vagy a végzősök szalagavatója teszik igazán Erkellé az Erkelt

– Úgy tudom, ön is erkeles diák volt. Mi az, ami eszébe jut, ha arra kérem, néhány szóban foglalja össze diákéveit?

– Tanulás, műveltség, tehetség, diákélet, hagyomány.

– Ezek a fogalmak jellemzik napjainkban is az Erkel Ferenc Gimnáziumot?

– Természetesen. Első a tanulás. Tanítványaink öt tagozaton tanulhatnak, emelt szintű képzést biztosítunk számukra magyar nyelv és irodalomból, történelemből, matematikából, informatikából, biológiából. Emellett minden diákunk magas óraszámban tanulja az angol nyelvet, és arra is büszkék vagyunk, hogy nálunk a legszínesebb a második idegennyelv-ajánlat: oktatunk németet, spanyolt, olaszt, franciát, és szakkörként oroszt, japánt, valamint latint is választhatnak tanítványaink. Diákjaink nagyon szép eredményeket érnek el. Az iskola tanulóinak tanulmányi átlaga a tavaly 4,26 volt, és arra is nagyon büszkék vagyunk, hogy 44 tanuló ért el kitűnő eredményt – az összes tanuló 11 százaléka.

– Második szóként a műveltséget említettem. Gimnáziumunk célja az érettségire felkészítés. Az elmúlt tanévben tanítványaink a középszintű vizsgák mellett 106 emelt szintű vizsgát is vállaltak, melyeknek átlageredménye igen dicséretes, 60,42 százalék. Továbbá 107 nyelvvizsga is született, ami szintén örömmel tölt el bennünket. Büszkék vagyunk arra is, hogy minden mérésünk eredménye az országos átlag feletti értéket mutat.

A hagyományok, ünnepek, mint a bál vagy a végzősök szalagavatója teszik igazán Erkellé az Erkelt

– Harmadik szóként a tehetség jutott eszembe. Évek óta helytállnak a különböző tanulmányi-, sport- és művészeti versenyeken diákjaink. A teljesség igénye nélkül szeretném kiemelni az OKTV-t, a Simonyi vers- és prózamondó versenyt, a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyt. Arra is büszkék vagyunk, hogy iskolánk az MDSZ által meghirdetett „Legaktívabb iskola” díjat immár egymást követő második évben érdemelte ki a 2020/2021-es tanévben.

– Negyedjére a diákéletet említeném. Számos programot szervez diákönkormányzatunk, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy élmény legyen a mai diákoknak is az erkeles közösséghez tartozni. Ismét a teljesség igénye nélkül szeretném kiemelni a versíró pályázatot, a kosárlabda-, streetball-bajnokságot, a DÖK-sütiversenyt, a röplabdadélutánt, az iskolai focibajnokságot, a tematikus napokat, amikor pizsamában, elegánsan, vagy papucsban kellett iskolába jönni, vagy az osztálykirándulásokat.

– Utoljára hagytam a hagyományokat, hiszen ezek azok az „ünnepek”, melyek igazán Erkellé teszik az Erkelt. Itt kell megemlítenem a szecskanapjainkat, amikor erkeles diákká fogadjuk a hozzánk érkező kilencedikeseket, vagy a diákhetet, amikor a végzőseink mutatják meg közösségfejlesztő erejüket. Fontos összetartó erő az Erkel-bál, a szalagavató, vagy a több mint 30 éve országos hírű Implom helyesírási verseny.

– Milyen programokkal várják a következő tanév leendő erkeleseit?

– November 8–12. között nyílt hetet szervezünk, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek oktató-nevelő munkánkba. A nyílt napot – terveink szerint – november 12-én, pénteken tartjuk. Szeretettel várjuk a 8. osztályos tanulókat és szüleiket!

Számos kiemelt programot valósítanának meg a tanévben

Zámori Ida elmondta, mint minden iskola, ők is szeretnék, ha személyes oktatással végezhetnék el ezt a tanévet, hiszen a fent említett programok, célok így valósulhatnának meg. – Szeretném, ha az előzőekhez hasonló sikereket mondhatna magáénak az erkeles közösség ebben a tanévben is – ecsetelte. – Ehhez járulnak majd hozzá – reményeink szerint – kiemelt programjaink, mint például a Magyar Tudományos Akadémia által indított „Középiskolai Alumni Program”, a „PÉNZ7” pénzügyi és vállalkozói témahét, a Tehetség hálózatba történő bekapcsolódás, és nem utolsósorban a folyamatos szakmai együttműködés a Szegedi Tudományegyetemmel. Az Oktatási Hivatal bázisintézményeként továbbra is szeretnénk élni a jó gyakorlatok megosztásának lehetőségével. Mindezen tervek megvalósításához elengedhetetlenül fontos a fenntartó, a Gyulai Tankerületi Központ támogatása, aki a feltételek biztosításával járul hozzá szakmai sikereinkhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában