Minikölcsön

2019.07.20. 00:01

A személyi kölcsön megoldás, de okosan kell dönteni

A személyi kölcsönök piaca szárnyal, mintegy 740 milliárdra dagadt a kihelyezés mértéke, ami csaknem 40 százalékos növekedést jelent az előző év adataihoz viszonyítva. Habár a válságot megelőző időben a szerződések száma némileg magasabb volt, a kihelyezett hitelállomány mértéke új csúcsot döntött. Sőt, a nyári hónapok kifejezetten aktívak a hitelkihelyezés szempontjából, így a piac további bővülése várható.

Okos döntés, jó lehetőség

Számos váratlan élethelyzet teheti szükségessé a személyi kölcsön felvételét. Jöhetnek lehetőségek, amiket nem hagyhatunk ki, néha pedig gondokat kell megoldani az igényelt kölcsönnel. A személyi kölcsön felvétele mindenképpen egy lehetőség, de nem mindegy, milyen döntést hozunk és mire használjuk.

A bankok és hitelintézetek egymást túllicitálva kínálják a saját konstrukcióikat, ami természetesen az ügyfelek malmára hajtja a vizet, a széles portfólióban azonban könnyű eltévelyedni. A különböző konstrukciók összehasonlítása csak látszólag egyszerű, a teljes hitelmutató sem ad megkérdőjelezhetetlen támpontot. A THM magába foglalja a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját is, azonban néhány költségtípus kívül esik a THM-en. Ilyen lehet például a közjegyzői díj és a késedelmi kamat. Ezek figyelembevétele nélkül aligha hozhatunk felelős döntést.

A személyi kölcsön olyan, mint a foci; mindenkinek van véleménye róla. Egyesek szerint minden kölcsönfelvétel az ördögtől való és óvakodni kell tőle, mint a tűztől. Mások szerint arra való, hogy megragadjuk a lehetőségeket és a pénzösszeg tényleges megszerzése előtt megvásárolhassuk, amire vágyunk. Való igaz, hogy a személyi kölcsönök kedvező konstrukciói sokakat meggondolatlan lépésre ösztönöznek, némi józansággal azonnal elkerülhetjük a túlköltekezést. A rendeltetésszerű használat lehetőséget teremt a pénzösszeg szükségszerű felhasználására.

Legyünk tisztában a lehetőségeinkkel!

Ha elkészítjük a saját költségtervezésünket, máris sokkal közelebb kerültünk az áhított pénzügyi tudatossághoz. Ehhez költségvetés-tervezést kell végeznünk, ahol tételesen felvezetjük a várható bevételeinket és kiadásainkat. Fix havi jövedelem esetén nincs nehéz dolgunk a pozitív oldallal, egyéni vállalkozóként vagy mozgóbéres foglalkoztatottként azonban ez sem olyan egyszerű. Legyünk alaposak és igyekezzünk reális bevételeket tervezni. A kiadásokat is számba kell vennünk; tervezzünk az állandó költségekkel, de ne feledkezzünk meg a váratlan kiadásokról sem, amelyek rendszerint a legrosszabbkor jelentkeznek…

Ha elkészítettük a költségvetés-tervezésünket, már pontosabb képet kapunk az igényelhető összeg nagyságáról, illetve a lehetséges futamidőkről. Érdemes tudni, hogy létezik ugyan jogszabályi korlátozás az eladósodás mértékére vonatkozóan, ez a szabályozás azonban túlzottan megengedő; átlagos mértékű jövedelem esetén 50% fordítható törlesztésre, ekkora mértékű eladósodást azonban a bankok és a hitelintézetek sem javasolnak.

Sokak számára a kedvező feltételeket kínáló kisösszegű kölcsönök jelentik a legszerencsésebb választást. A Minikölcsön akár 1 órán belüli folyósítást tesz lehetővé expressz szolgáltatással, külön díj ellenében, online formában, videóazonosítással, elektronikus aláírással és bankszámlamegosztó funkcióval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában