PR

2018.09.19. 14:31

A látás fontos! Korrigálható a probléma, ha időben felismerik.

 

Októberben ismét a látás hónapját ünnepeljük, amelyről azért fontos megemlékezni, mert jelenleg világszerte minden harmadik ember szenved valamilyen látásproblémától. A szem, mint érzékszerv talán a legfontosabb számunkra, ezért jó működése és egészségének fenntartása érdekében folyamatosan oda kell figyelnünk legapróbb jelzéseire is.

A békéscsabai Erika Optika éppen ezért Békésben az elsők között vezette be a polateszt látásvizsgálatot szolgáltatásai közé azért, hogy a régióban élőknek ne kelljen például Budapestre utazni miatta. Az alapszűrésre épülő speciális vizsgálat az úgynevezett rejtett kancsalságot (heterophoria) fedheti fel, magyarázatot adva számos panasz (például migrénszerű fejfájás, szemkáprázás, fényérzékenység, szemfáradékonyság, olvasási, tanulási nehézségek, hibás térérzékelés vagy a 3D-s filmek nézése közbeni szédülés) szemészeti hátterére.

A heterophoriára jellemző, hogy a jobb és a bal szemünk nem ugyanarra a pontra néz, melynek következtében kettős látás alakulhat ki. Ilyenkor az agy megpróbál korrigálni, ezért a gyengébb szemből érkező jeleket kiszűri, ami ettől tompa látóvá válik. Amennyiben ez utóbbi bekövetkezik, úgy már semmilyen korrekcióval nem javítható. A szemtengelyferdülés alapvetően két csoportra osztható, létezik rejtett és jól látható. Okai közé sorolhatóak a fénytörési hibák, a csökkent vagy hiányzó fúziós képesség, a szemizomanomáliák, bénulások, az organikus szemészeti elváltozások és a konvergencia szoros kapcsolatának nem megfelelő alkalmazkodása.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában