interreg

2021.11.08. 06:00

A kereskedelmi és iparkamara a középiskolások pályaorientációjáért

Fotó: Pinter Vince

 

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Határokon átnyúló hálózat a szakmai karrierfejlesztés támogatására a határmenti térségben” elnevezésű ROHU331 projektje elsősorban a középiskolások pályaorientációjára koncentrál. E tevékenység keretében a megye középiskoláiban pályaorientációs roadshowkat, konferenciákat tartunk, csoportos és egyéni tanácsadást nyújtunk, pályakövetést végzünk, kisfilmeket forgatunk.

A projekt (főszerződés száma: 68461/17.05.2019) az Interreg V-A Románia-Magyarország Program keretében valósul meg (www.interreg-rohu.eu), az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a programban résztvevő két tagállam társfinanszírozásával.

Fő pályázó: “Don Orione” Alapítvány, Nagyvárad

Résztvevő partnerek: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Bihor Megyei Munkaügyi Központ, Békés Megyei Kormányhivatal (Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztály), Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

A projektben a BMKIK elsősorban a középiskolások pályaorientációjára fókuszál.

E tevékenység keretében a megye középiskoláiban pályaorientációs roadshowkat, konferenciákat tartunk, csoportos és egyéni tanácsadást nyújtunk, pályakövetést végeztünk, kisfilmeket forgattunk.

A konferenciákat Békés megye megyeszékhelyén és 3 járási központban szervezzük meg összesen 8 alkalommal. A program egy a munkaadók és a fiatal munkavállalók közötti generációs különbségeket és kapcsolódási pontokat felvázoló előadással kezdődik, melyet egy moderátor által irányított kérdések mentén levezényelt pódiumbeszélgetés követ. A beszélgetés résztvevői az adott településen, illetve a környező településeken lévő cégek, vállalkozások vezetői, illetve a tanulók által választott szakmák képviselői. A szakemberek bemutatják munkájukat, az elhelyezkedési lehetőségeket. Az irányított kérdéseken túl a tanulók is tehetnek fel kérdéseket. A válaszok ráirányítják a tanulók figyelmét arra, hogy helyben is lehet életpályamodellt építeni, karriert tervezni. Az orosházi és a gyulai helyszín után október 20-án szeghalmi középiskolásokhoz érkeztünk, ahol a pódiumbeszélgetésen a turizmus-vendéglátás, kereskedelem, igazságszolgáltatás, gépészet, szépészet és az egészségügy szakemberei vettek részt.

A ROHU Interreg program keretében megjelent pályázaton a projekt megvalósításához a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 242 825,00 € támogatási összeget nyert. A projekthez a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 12 143,67 € önerővel járult hozzá.

Felelős kiadó: Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

Megjelenés dátuma: 2021. november

A projektet az Európai Unió támogatja, az Európai Regionális Fejlesztési Alap által, Románia és Magyarország társfinanszírozásával.

Jelen anyag tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában