Fejlesztés

2018.04.26. 14:07

A gyerekek élvezik az új játszóudvart Lőkösházán

Csaknem 42 millió forintos, 100 százalékban TOP-os pályázati pénzből megvalósult a lőkösházi óvoda és bölcsőde játszóudvarának komplex fejlesztése.

Nyemcsok László

A gyermekek csütörtökön délelőtt birtokba is vették a létesítményt, melyet ünnepélyes keretek között dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Szűcsné Gergely Györgyi, a település polgármestere avatott fel.

Szűcsné Gergely Györgyi elmondta, a projekt célja a kisgyermekek ellátási körülményeinek javítása volt, hozzájárulva ezzel a szülők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez. A kivitelezés során új kerékpár- és hulladékgyűjtő-tárolók épültek, megújultak a járdaburkolatok. Megvalósult a fedett játszóház és a pinceépületek tetőszerkezetének cseréje, a zöldfelületeket vakondhálóval látták el. A telekhatár teljes vonalán új kerítés épült. Az udvarban mozgásfejlesztő játékokat helyeztek ki, valamint rendezvények megtartásához szükséges hangosító eszközöket és kültéri bútorokat vásároltak.

– Hosszú út vezettet a mai napig, amikorra egy teljesen felújított intézmény átadásán lehetünk – hangsúlyozta a polgármester. – A testület elkötelezett híve az élhető település megteremtésének, éppen ezért kiemelten fontosnak tartotta és tartja a gyermekek napközbeni elhelyezésének és nevelésének kérdését. Négy éve kezdtük el az óvoda és környezete teljes felújítását. Igaz, elképzeléseink megvalósítására csak apró lépésenként kerülhetett sor, mivel a rendelkezésre álló anyagi forrásaik ezt másképpen nem tették lehetővé.

Tavaly ősszel az intézmény keretein belül megnyitotta kapuit a minibölcsőde, elsőként Békés megyében. Önerőből láttunk hozzá a munkálatokhoz: ötmillió forintból alakítottuk ki az intézményt a lőkösházi szülők nagy örömére, két új munkahelyet is teremtve ezáltal. Aztán a kormány utólagos támogatásával sikerült csökkentenünk az önerő mértéket, hiszen nyolcmillió forintos belügyminisztériumi támogatást nyertünk el a múlt év decemberében. Ebből eszközöket is vásárolhattunk.

Az uniós forrás elnyerésével pedig a minden igényt kielégítő játszóudvart is létrehozhattuk. ,,Egynek minden nehéz; soknak semmi sem lehetetlen” – mondta a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István. Ez szállóigévé vált Lőkösházán is, jól látható dolgokat eredményezett. Büszkén mondhatjuk, hogy csoda született!

Fotók: Imre György

Dr. Rákóczi Attila kiemelte, a természeti környezet, a tiszta, rendezett település, az itt élő emberek miatt is Lőkösháza Békés megyei egyik gyöngyszeme. Ugyanúgy gyöngyeszem a most átadott óvodaudvar. Ha újra gyerek lehetne, ilyen környezetben szeretne felcseperedni, játszani.

– A Békés Megyei Kormányhivatal elhivatott abban, hogy a társadalmi és demográfiai folyamatokat megfordítsa – mondta a főigazgató. – A lőkösházi minbölcsőde és óvoda segíti azt, hogy a szülők akár a településen, akár máshol Békés megyében munkát vállaljanak, mert jó helyen tudhatják a szakmai munka és a környezet miatt is gyermekeike

A minibölcsőde telt házas

Kásáné Bellér Renáta, a lőkösházi óvoda és bölcsőde vezetője elmondta, hogy a minibölcsődében jelenleg hét kisgyereket tudnak fogadni a jogszabály alapján, de ez hamarosan nyolcra bővül. Az óvodába két csoportban 50 kisgyermek jár, és már nagyon várták, hogy kipróbálhassák a játékokat.

Szűcsné Gergely Györgyi méltatta dr. Zelenyánszkiné dr. Püspöki Eszter aljegyző munkáját, melynek eredménye ezen a téren két sikeres pályázat volt. Köszönetet mondott Nagy Józsefné nyugalmazott óvodavezetőnek is, aki Kásáné Bellér Renátához hasonlóan partnerként dolgozott valamennyi óvodai és bölcsődei alkalmazotthoz hasonlóan a pályázatok sikeres megvalósításában.

– Nekünk, vidéken nagyon fontos, hogy a városokhoz hasonló szolgáltatásokat tudjunk kínálni a település lakossága számára – hangsúlyozta a polgármester. – Képviselő-testületünk előtt egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy meg kell hallani az idők szavát, és lépnünk kell. Az külön öröm számukra, hogy a kormány kiemelt családpolitikai intézkedéseit Békésben elsőként nekünk sikerült megvalósítani.

Birtokba vették az óvodaudvart, a gyermekek mögött (balról) Szűcsné Gergely Györgyi, dr. Rákóczi Attila és Kásáné Bellér Renáta Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában