PR

2021.01.19. 09:42

A Békéscsaba Labdarúgó Akadémia leány csapatai is teljes gőzzel készülnek a tavaszi folytatásra

Kevesen vannak, ezért növelnék a taglétszámot a Békéscsaba 1912 Előre lány csapatainál. A lilák jelenleg két korosztályt működtetnek, de hosszútávú céljuk egy felnőtt együttes kiállítása és az utánpótláscsapatok bővítése, hogy minden korcsoportban rajthoz állhassanak.

Az Előre lány korosztályainak edzését a hideg és a havas pálya sem állította meg, ők is ugyanúgy tréningeztek, mint a fiúk. Magyarországon a lányok körében egyre népszerűbb a labdarúgás, de Békéscsabán még nem magas a létszám.

– Láttam, hogy sokan fociznak, ezért akartam kipróbálni. Ha valaki a női sportokról beszél, nem a labdarúgás jut rögtön az eszébe, hanem például a kézilabda vagy a röplabda. A foci a nőknél annyira még nem elterjedt, de azért csináljuk, hogy az legyen. Célunk, hogy mindenki megismerje a női csapatokat és azt, hogy a nők is ugyanúgy tudnak küzdeni, mint a férfiak – fogalmazott a Békéscsaba 1912 Előre SE U19-es lány csapatának játékosa, Szabó Boglárka.

A csabaiak egyik edzője elmondta: az egyesület jelenleg felméréseket végez arról, hogy a megyében hány lány szeretne futballozni. A szakemberek úgy látják, ez a sport főleg a kisebb településeken népszerű. Mazula Zoltán hangsúlyozta: szeretnék feltölteni az U16-os és az U19-es csapatot, valamint kisebb korosztályokat elindítani.

– Hogy itt milyen a női foci megítélése? Az elmúlt két és fél hónapban azt láttam, nagyon sokan nem is tudják, hogy van női foci. Ebben próbálunk minél gyorsabban lépéseket tenni, például meghirdetni. A csapatom nagyrészt vidéki kisvárosokból és falukból gyűlt össze – emelte ki az U16-os együttes edzője.

Mind a két női korosztály a kiemelt bajnokságban játszott az előző két szezonban, ahol a lányok jobb képességű csapatoktól tanulhattak. A klub idén az alacsonyabb osztályba nevezett. Az U19-es együttes a dél-keleti csoportban 7 ponttal a 7., míg az U16-os csapat a keleti csoportban 10 ponttal a 6. helyen áll.

– Mindenki próbálta a lehető legtöbbet kihozni abból a helyzetből, amiben most vagyunk, legyen szó akár az ellenfélről, akár a csapatunk tagjairól. Úgyhogy nagyon elégedett vagyok a mutatott játékkal és a hozzáállással. Eredményekben nem mindig jött ki az, amit terveztünk, volt, hogy kifelé pattantak a labdák, de szoros mérkőzéseket játszottunk, ezek nagyon biztató jelek a jövőre nézve – zárta Kesjár Ruben, az U19-es gárda trénere.

A 2020/21-es szezonban a koronavírus miatt sok mérkőzés elmaradt, így egyelőre a valós erőviszonyokról nincs reális kép. A Békéscsaba Labdarúgó Akadémián várják azokat a lányokat, akik szívesen kipróbálnák magukat ebben a sportágban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában