Hirdetés

2023.04.01. 10:25

Nemzetközi kvalifikációs torna Békéscsabán

Rangos nemzetközi gyermeklabdarúgó torna helyszíne lesz április 8-án a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia. A nyolc pályán tizenhat U11-es korosztályú csapat versenyez majd.

Pr-cikk

Balról: Vass Lóránt, Szokolay Sándor és Szekeres Lajos

Fotó: Für Henrik

A tornát felvezető tájékoztatón Szekeres Lajos, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője elmondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség utánpótlás képzési rendszere két évvel ezelőtt állt fel. A kiemelt akadémiáktól kezdve a kistelepülések egyesületéig egységes rendszerben kezdtek el dolgozni.

– Az elitképzést Magyarországon a tíz állami akadémia képviseli, minden vármegyében kijelöltek egy-egy tehetségközpontot, ami az ottani régió utánpótlásképzését fogja össze, ez Békésben a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia – mondta Szekeres Lajos. – A tehetségközpontok alá körzetközpontokat rendelt az MLSZ, melyeket Békés vármegyében a Gyulasport NKft., a Békéscsaba UFC és az OMTK-ULE 1913 működtet. Ezekhez tartoznak a B-szintű kisegyesületek. A tehetségközpont fő feladata az, hogy fedezzük fel a Békésben játszó ügye gyerekeket. Adjunk tehetségeket a magyar labdarúgásnak és a saját felnőtt csapatunknak. Az utánpótlásképzés legfontosabb eleme, hogy az edzéseken, tornákon, edző- és bajnoki mérkőzéseken fejlesszük a gyerekeket.

Nem elsősorban eredményekben, győzelmekben gondolkodnak. Fontos persze ez is, de a nevelésükben az edzések, tornák, az edző- és bajnoki mérkőzések szerepelnek a legfontosabb eszközként.

– A mi feladatunk az, hogy tanítsuk meg őket mindarra, amit a futball kér, fejlesszük az egyéni képességeket, a személyiségüket, bontakoztassuk ki a tehetségüket, és ezek a megmérettetések ezt a célt maximálisan szolgálják. Az ilyen torna is jó visszajelzést ad arra, hogy a játékosaink a többiekhez képest hol állnak. Ez lehetőséget ad arra is, hogy olyan csapatokkal is találkozzanak, akiket a mindennapok során nem tudunk elérni. A St. Pöltenben sorra kerülő európai döntőjére a mi csapatunk, mint rendező, már elve kvalifikálta magát.

Szokolay Sándor operatív vezető elmondta, hogy 10-12 évvel ezelőtt sok nemzetközi tornát rendeztek, ám ez a folyamat később pályák és csarnok híján megakadt.

– Ezután bejött a Bozsik Program, amelyben a kilenc, tíz és tizenegy évesek már az A és a B szintű, az ország legjobb csapataival tudnak versenyezni. Az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései lehetővé teszik azt, hogy szintet lépjünk és meg tudunk rendezni egy ilyen nagyobb tornát.

A Champions Trophy U11-es korosztály magyarországi selejtezőjét (az U9-est a gyulaiak rendezik meg) április 8-án 12 óra és 15 óra között rendezik meg. Egy időben egyszerre 4 műfüves pályán 8 mérkőzés zajlik 16 együttes részvételével a 4-es Honvéd utcai központban. Az U11-es korosztályú nemzetközi kvalifikációs tornán négy külföldi csapat mellett tizenkettő A és B szintű hazai együttes vesz részt.

– A Champions Trophy torna döntője június 9. és 11. között lesz az osztrák St. Pöltenben, ahol U11-es csapatunk a kvalifikációs torna rendezőjeként eleve ott lesz, de U10-es csapatunkat is beneveztük a fináléba, ahol többek között olyan csapatok képviseltetik magukat, mint a Juventus FC, a Norwich City az FC Porto, a Slovan Bratislava, a Köln, a, a Partizan Beograd, Red Bull Salzburg, az Austria Wien, a Rapid Wien, a Sturm Graz és a Wolverhampton – mondta Szokolay Sándor.

A szakember hozzátette, hogy a körzetközpont válogatottat is elindítják.

– A tornán tizenkét fővel veszünk részt – mindezt már Vass Lóránt mondta, aki tavaly nyártól edzi a békéscsabai U11-es csapatot. – Nagyon ügyes mindenki, az országos tornákon is sikeresek szoktunk lenni, nevesebb akadémiák ellen is jó meccseket vívunk. Az eredmény teljesen másodlagos, a legfontosabb, hogy a gyerekek minél magasabb szinten tudjanak versenyezni, mert így lesznek jobbak. A békéscsabai tornán is fontos tapasztalatokat szerezhetnek majd.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában