Hirdetés

2023.04.02. 07:05

Mit lehet tenni, ha megérkezik a felmondás előtti utolsó felszólítólevél?

Amikor nem tudja fizetni a hitelszerződésben rögzített havi törlesztő részleteket, akkor egy idő után a bank felszólításokat fog küldeni, majd megérkezik a szerződés felmondása előtti utolsó felszólítás. Mit tegyen ilyenkor?

Pr-cikk

Mindenekelőtt olvassa el nagyon gondosan a felszólítólevelet! Ne söpörje szőnyeg alá a problémát! Ilyen esetben a legfontosabb, hogy azonnal cselekedjen, de komoly hatása lehet annak, hogy milyen döntéseket hoz ebben a helyzetben.

Keresse fel hitelnyújtóját! Jelezze együttműködési szándékát, próbáljanak meg egyezségre jutni még a hitelszerződés felmondása előtt!

Érdeklődjön, milyen lehetőségei vannak annak érdekében, hogy a szerződés felmondását és annak következményeit elkerülje, vagy legalább azok negatív hatásait csökkentse! A személyes felkeresés mellett célszerű írásban is kérelemmel fordulni a hitelezőhöz. Ha valamit nem vagy nem teljesen ért, kétségei merülnek fel, kérdezze meg az ügyintézőjét!
Amennyiben a szerződéses viszonyban adóstárs, kezes, vagy zálogkötelezett van, velük is vegye fel a kapcsolatot, hogy közösen találhassanak megoldást! Ha korábban nem próbált meg a hitelezőjével jogszabály által biztosított, vagy hitelezői áthidaló megoldást találni, érdeklődjön az ilyen lehetőségekről! Többek között megoldási lehetőség lehet: futamidő-hosszabbítás, késedelmes követelés tőkésítése, átmenetileg mérsékelt törlesztőrészlet-fizetés.

Ha a hitelszerződés fenntartása érdekében már semmilyen áthidaló megoldásra nincs lehetősége, érdeklődjön hitelezőjénél arról, hogy az milyen jogi lépéseket kíván tenni a követelés érvényesítésére. Ilyen lehet például a bírósági végrehajtási eljárás, vagy a fizetési meghagyásos eljárás. A jelzáloggal fedezett hitelek esetében feltétlenül érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hitelt nyújtó intézmény hozzájárul-e ahhoz, hogy az ingatlant a tulajdonos önállóan értékesítse, és ha igen, annak milyen feltételei vannak. Ha ez nem lehetséges, akkor tudakolja meg, hogy a közös értékesítésnek milyen feltételei vannak, illetve melyek ezen megoldások előnyei és hátrányai!

Hitelezőjének alapvető érdeke, hogy a hitelszerződés felmondását követően se szakadjon meg Önnel a kapcsolata. A követelés behajtása azonban joga és kötelezettsége. Ugyanakkor a hitelező jogosult a lejárt felmondott követelést követeléskezelőnek értékesíteni (engedményezéssel vagy átruházással), ez esetben a továbbiakban a követeléskezelő lép a korábbi hitelező helyébe.

Amennyiben hitelező bankja szerződés felmondása előtti felszólítást küldött, tartozása van, díjmentes segítséget kérhet a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőitől: http://penzugyifogyaszto.hu/

Elérhetőségek:  
Cím: 5600 Békéscsaba, Árpád sor 2/6., földszint (a Munkaügyi Központ ügyfélterében) 
Telefon: +36 70 243 2840 (ügyfélfogadási időben!)  //  
E-mail: [email protected]  //  
Web: www.penzugyifogyaszto.hu 
Ügyfélfogadás: HÉTFŐ: 8:00-14:00  //  KEDD: 10:00-16:00  //  CSÜTÖRTÖK: 10:30-16:30

Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában