Hirdetés

2023.03.29. 12:42

Munkakeresés munkatapasztalat nélkül. Lehetséges így távmunkát találni? Tippek a Jooble-tól

A munkakeresés tapasztalat nélkül olykor nehézkes lehet, azonban minden esély megvan arra, hogy így is távmunkát találjunk. Cikkünkben eláruljuk, hogyan kell felkészülni az álláskeresésre!

PR-cikk

Forrás: unsplash

Az elmúlt években igencsak megváltoztak a munkafeltételek egyes cégeknél, ezért egyre nagyobb igény van az olyan tapasztalattal rendelkező munkatársakra, akik egyszerűen és gyorsan képesek alkalmazkodik az új munkakörnyezethez, gyorsan tanulnak és kiemelkedőek önálló munkavégzésben. A munkavállalás azonban a tapasztalattal nem rendelkező fiatalok számára kihívás - sok fiatal úgy érzi, hogy meglehetősen nehéz a munka világába bekerülni, hiszen a legtöbb cég legalább egy év munkatapasztalatot vár el az adott szférában. 

Pozitívum viszont, hogy a Jooble álláskereső oldal számos olyan ajánlattal rendelkezik, ahol tapasztalat nélküli munkavállalókat is várnak. Érdemes régiónként keresni a jobb találat érdekében, hiszen nem csak a fővárosban vannak lehetőségek, többek között nyíregyházi állások széles tárháza várja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei fiatalok jelentkezését.

Munkakeresés a Jooble-n - távmunkák tapasztalat nélkül

Ahogy említettük, a munkatapasztalattal nem rendelkezők számára kifejezetten kihívás lehet a munkakeresés, azonban van egy jó hírünk: az utóbbi évek technológiai fejlődése lehetővé teszi mindenki számára, hogy kényelmes munkakörnyezetben dolgozzunk és gyors betekintést kapjunk egy új munkakör feladataiba. A Jooble álláskereső portál számos távmunka lehetőséget mutat be. Az oldalon a legtöbb álláshirdető oldal ajánlata található meg egy helyen - a Jooble-n a munkáltató és a munkavállaló felveheti a kapcsolatot, megbeszélheti az állás részleteit és megegyezhet egy állásinterjúban. A munkakereső felhasználók feltölthetik önéletrajzukat - ingyenesen! - és elküldhetik azt az állásra jelentkezve.

Munkatapasztalat nélküli munkakeresés - kihívások és megoldások

Az álláspiacon való elhelyezkedés nem mindig egyszerű feladat, ezért néhány tippet és ötletet adunk azért, hogy magabiztosabban elindulhassunk ezen az olykor rögös úton. Először is meg kell érteni, miért keresnek munkatapasztalattal rendelkező munkatársakat a cégek. Nem feltétlenül azért, mert az adott szférában fogunk dolgozni a későbbiekben, hiszen “ahány ház, annyi szokás”. Inkább arra kell rávezetni magunkat (is), hogy a cégek úgy vélik, a tapasztalattal rendelkező személyek jobban boldogulnak a rájuk bízott feladattal, könnyebben beilleszkednek a munkahelyi környezetbe, mint azon társaik, akik talán első munkahelyüket keresik. 

Amikor jelentkezni szeretnénk egy állásra tapasztalat nélkül, be kell bizonyítanunk: attól függetlenül, hogy még nem dolgoztunk a szférában, képesek vagyunk gyorsan tanulni, felvenni a vállalat által diktált tempót, és kifejezetten jó a problémamegoldó-képességünk, miközben lojálisak és emberbarát hozzáállásunk van! Összességében a cégek erre is vágynak.

A Jooble-n általában a munkáltató álláshirdetéséből azonnal “kiolvasható”, mire is vágyik az adott cég. Érdemes ehhez mérten igazítani az önéletrajzunkat, minél hasonlóbbá ahhoz, amit elvárnak. Számos állásajánlat Győr környékén arról árulkodik, hogy bár szükséges a szakmai tapasztalat, a munkáltatók mégis rugalmasak és készek kompromisszumot kötni. Például lehet, hogy nincs 1 év tapasztalatunk az oktatásban, viszont az egyetemi tanulmányaink során részt vettünk szakmai gyakorlatokon, tematikus esteken, nyílt napokon - mindez tapasztalatnak számít, csak meg kell tanulnunk előadni és átadni ezeket!

Ha mégis megkapunk egy hasonló állást, azzal szembesülhetünk, hogy a tapasztalat hiánya miatt alacsonyabb fizetési ajánlatot kapunk, mint tapasztalt kollégáink. Ezeket néha nehéz elfogadni, hiszen nem mindig elégítik ki vágyainkat. Azonban érdemes ilyenkor figyelembe venni a jövőbeli perspektívákat, mi a célunk és hol látjuk magunkat 5 év múlva. Talán ezek a munkahelyek mégis nagyszerű lehetőséget nyújtanak annak érdekében, hogy megszerezzük az első tapasztalatunkat, mégha nem is gazdagodunk meg belőlük.

Miért választjuk a távmunkát? Előnyök és hátrányok

Az elmúlt évek során a koronavírus-járvány következtében egyre népszerűbb lett a távmunka, hiszen a cégek többsége erre kényszerült. Az idő múlásával azonban kiderült, hogy ez a “kényszer” akár hasznos is lehet, hiszen a cégek sok pénzt spórolhatnak azon, hogy nem kell irodát fenntartaniuk az alkalmazottak számára. Az álláskeresőknek, legfőképp a tapasztalattal nem rendelkezőknek azonban gondosan meg kell fontolniuk, valóban megfelel-e számukra a távmunka.

Az előnyök közé tartozik, hogy nem vagyunk helyhez kötve, tehát nem kell a lakóhelyünkhöz közel keresgélnünk, hanem az egész ország lehetőségeit átnézhetjük. Rugalmasan végezhető munka, időbeosztás, kényelem - ezek mind azok az előnyök, amiért szeretjük a távmunkát.

Ugyanakkor a távmunkának megvannak a hátrányai is. Az egyik legfontosabb, hogy távmunkásként nagyon nehéz megtanítani a tapasztalattal nem rendelkezők számára az önálló munkavégzést és hatékony kommunikációt. Az álláskeresőknek el kell sajátítaniuk ezeket a készségeket, hiszen elengedhetetlenek a hatékonyság szempontjából!

Összefoglalásként fontos megjegyeznünk, hogy bár a távmunka nagyon “menő” lett a néhány év alatt, de nem mindenkinek való - a munkatapasztalattal nem rendelkezőknek ajánlott, hogy személyesen

találkozzanak kollégáikkal és vezetőikkel. A távmunka másik oldala a magány és az önállóság, amivel meg kell tanulnunk együtt élnünk és produktívak maradni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában