Hirdetés

2023.03.10. 06:37

Csak 1% a Mályvavirágokért

A Mályvavirág Alapítvány tíz évvel ezelőtt született, akkor, amikor az alapító-elnök, Tóth Icó, felgyógyulva a méhnyakrákból, túl műtéten, kemoterápián és sugárterápiás kezeléseken, elhatározta, hogy segít a sorstársainak, és nem hagyja, hogy évente többszáz nőt, édesanyát, lánygyermeket veszítsünk el Magyarországon egy olyan betegség miatt, ami megelőzhető.

Miért pont Mályvavirág lett az alapítvány neve?

A Mályvavirág az érett nő virága, kitartó, erős és nagyon szép. De előfordul, hogy a szirmai megsérülnek. Számomra ez jelképezte és jelképezi most is a legjobban azt a lelkiállapotot, amin egy nőgyógyászati daganattal érintett keresztülmegy.

Mitől egyedülálló a Mályvavirág Alapítvány munkája Magyarországon?

Itthon ez az egyetlen olyan civil szervezet, amely a nőgyógyászati daganattal (méhnyak-, petefészek-, méhtest-, szeméremtest- és hüvelyrákkal) érintettek segítéséért és a HPV-megelőzésért dolgozik. Az érintetteket kiadványokkal, rehabilitációs programokkal és egy közösséggel is segítjük, ezen kívül létrehoztunk egy olyan digitális betegútkísérő weboldalt, amely végigmegy velük a teljes betegúton, az egyes állomásoknál hiteles információt ad, és megmutatja azt is, mi várhat még rájuk, milyen lehetőségek állnak előttük a kezelés tekintetében. Itthon számos elismert orvossal dolgozunk együtt, olyan nőgyógyászokkal, onkológusokkal és daganatsebészekkel, akik a Szakmai Bizottságunk tagjaiként erős szakmai hátteret biztosítanak a munkánknak. Nagy büszkeség számunkra, hogy – köszönhetően a hitelességünknek – mára már rengeteg nemzetközi szervezet tagjai vagy együttműködő partnerei vagyunk.

Tóth Icó

Miért fontos a HPV megelőzése?

A humán papillomavírus, azaz a HPV egyes magas kockázatú típusai okozzák az összes daganatos betegség kb. 6%-át a világon. Ez a vírus áll szinte az összes méhnyakrák kialakulása mögött, de okozhat szájgarati rákot, végbélnyílás körüli rákot vagy akár hímvesszőrákot is. Kampányainkkal, edukációs előadásainkkal, prevenciós programjainkkal és kiadványainkkal azért dolgozunk, hogy mindenki megtudja és megértse, hogy a HPV okozta betegségek védőoltással és – a nők esetében – rendszeres szűrésekkel megelőzhetők!

Melyek most a legfontosabb feladatok az Alapítvány életében?

Nemrég indítottuk el a stophpv.hu weboldalunkat, amelyen minden, de tényleg minden megtalálható, amit a humán papillomavírusról, a megelőzésről, és a vírus okozta betegségekről tudni kell. Mályva Tinik Programunk keretében folytatjuk kommunikációnkat a legfiatalabbak felé, hiszen nagyon fontos, hogy ők is értsék, miért fontos a prevenció. Mindemellett visszük tovább az éves feladatainkat, figyelemfelhívó kampányokat szervezünk, kiadványokat írunk, tanítunk, támogatunk, segítünk. És persze kiemelt figyelmet fordítunk arra is, hogy elmondjuk, megmutassuk, mivel foglalkozunk. A tavasz folyamán arra kérjük az embereket, rendelkezzenek a személyi jövedelmadójuk 1%-a felett, támogassák a munkánkat azzal, hogy felajánlják ezt az összeget számunkra, hiszen nekünk ez hatalmas segítség.

Miért fontos ez az 1%?

Minden civil szervezet életében rendkívül sokat jelent a cégek, magánszemélyek támogatása, hiszen e nélkül nem tudnánk működni. Az 1% felajánlása azért fontos, mert ebből tudjuk megvalósítani azokat a terveinket, amelyeken keresztül beszélhetünk az emberekhez. Hisszük, hogy a HPV egy olyan vírus, amely eltüntethető a Föld színéről, és így elkerülhető az a rengeteg haláleset is, amely a vírus miatt kialakuló betegségekből következik, és ezt mindenkinek tudnia kell! És azt is valljuk, hogy akinél már kialakult egy betegség, azt támogatni, kísérni kell. Tudnia kell, hogy nincs egyedül az útján. Ezért dolgozunk minden nap, és nagyon remélem, hogy munkánkkal sokak életét mentjük meg és segítjük. 

Köszönjük annak, aki a Mályvavirág Alapítványt támogatja az adó 1%-ával! Adószámunk: 18504530-2-04.

A Mályvavirágok tevékenységéről itt olvashat bővebben: https://malyvavirag.hu/malyvavirag-magazin/miert-fontos-az-1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában