Hirdetés

2022.12.21. 08:18

Tornacsarnokkal is bővült a Szabó Pál általános iskola

Átadták Vésztőn pénteken, ünnepélyesen, a gyerekek műsorával a Gyulai Tankerületi Központ közel 1,7 milliárd forintos beruházását, amely a Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát érintette. A rendezvényt is abban a 2000 négyzetméteres, impozáns, a mai kor igényeit kielégítő tornacsarnokban tartották, amelyet a fejlesztés keretében építettek.

Kepenyes András, a Gyulai Tankerületi Központ irodavezetője elmondta, hogy az EFOP-4.1.2 pályázati konstrukció keretében három sikeres projektet valósítottak meg az elmúlt időszakban, összesen 3,4 milliárd forint értékben, Vésztő mellett Sarkadon és Dévaványán, és mindezzel több mint ezer gyermek számára 21. századi, modern környezetet biztosítva.

 

Vésztőn közel 1,7 milliárd forintból valósult meg a Gyulai Tankerületi Központ vésztői Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát érintő beruházása. Az eredeti 794 millió forintos támogatás mellé további 258 millió forintot kaptak az EFOP keretében, illetve központi költségvetésből további 584 millió forintot.

 

A nyertes kivitelezők mind az intézményt érintő felújítás és bővítés, mind a tornacsarnok esetében tavaly tavasszal vették át a munkaterületet. A régi szárnyat több mint 2200 négyzetméteren újították fel, többek között tánctermet és ebédlőt is kialakítva, az újabb szárnyban pedig beépítették a tetőteret, így csaknem 1000 négyzetméteren további tantermeket és például fejlesztőszobát, könyvtárszobát szintén létrehozva. Új épületrész is készült, segítve az ebédlő megközelítését.

Az intézménnyel szinte szemközti üres telken egy 2000 négyzetméteres tornacsarnokot építettek, benne öltözőkkel, szertárakkal, vizesblokkokkal, illetve egy 1346 négyzetméteres küzdőtérrel, amely az elektromos mozgatású függönnyel három részre osztható. Így egyszerre három osztály is tarthat testnevelésórát a létesítményben. Az osztatlan térben egy kosárlabda-, egy kézilabda- és egy teniszpályát, az osztott térben pedig egy-egy kosárlabda- és röplabdapályát festettek fel.

 

Felelevenítette, hogy a vésztői oktatás története több mint 300 évre nyúlik vissza, és például a 19. században hatszáznál is többen tanultak Vésztőn. A Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola jogelőd intézménye 1979-ben jött létre. Az intézmény 2013-ban került az önkormányzattól állami fenntartásba.

A mostani beruházással pedig egy mérföldkőhöz ért az intézmény. A fejlesztés segíti a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását, a tehetségek gondozását. A megújult és létrejött épületek azonban csak a vázat jelentik, azokat a pedagógusok, a munkatársak töltik meg tartalommal. Hangsúlyozta: a cél egy olyan befogadó környezet megteremtése és fenntartása, ahol a diákok egyéni képességeiknek megfelelő nevelésben, oktatásban részesülhetnek.

A Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában közel 300-an tanulnak, és az általános iskolai mellett az alapfokú művészeti iskolai képzésben 136 növendék vesz részt. Az intézményben 42 pedagógus neveli, oktatja a fiatalokat, ezt a munkát további 14 munkát segítő és technikai feladatot ellátó szakember segít. Orbán István intézményvezető kiemelte: egy 21. századi követelményeknek megfelelő intézményt és tornacsarnokot kaptak a fejlesztésnek, valamint az akaratnak, az elszántságnak, a hitnek és az összefogásnak köszönhetően. Ezzel megteremtették a jövő oktatásának, nevelésének is a tárgyi feltételeit.

– Mindenkinek tartoznia kell valahova, egy nemzethez, egy településhez, egy családhoz, illetve egy iskolához is – hangsúlyozta dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki otthonoknak nevezte az iskolákat. Kiemelte, hogy egy-egy intézménynek nemcsak az oktatás, hanem a nevelés is a feladata. A fejlesztésnek köszönhetően komfortosabb, kényelmesebb körülményeket teremtettek Vésztőn, javítva a minőségi oktatás, nevelés feltételeit. Arról is beszélt: a város népességmegtartó erejét ugyancsak növelte a beruházás. A szülők számára fontos lehet, hogy modern intézménybe járhatnak a gyermekeik, és hogy a tornacsarnoknak hála többféle sport kipróbálására, űzésére szintén van lehetőségük.

 

Karakas Anikó polgármester megerősítette, hogy a város régi vágya teljesült a tornacsarnokkal, amelyet azt követően adhattak át, hogy megújították, kibővítették az általános iskola épületét. Szólt a gyermekekhez, hogy soha ne mérjék magukat másokhoz, hogy a hátrányból kovácsoljanak előnyt, és hogy játsszanak, mozogjanak önfeledten. Bár sok technikai változás ment végbe az elmúlt évtizedekben, az alapvető értékek nem változtak. A tornacsarnok pedig jelkép is: ötvözi a hagyományt és az újdonságot azzal, hogy a gyerekek önfeledten játszhatnak, sportolhatnak egy modern környezetben. A fejlesztés hozzájárult ahhoz, hogy a diákok kibontakoztathassák egyéni képességeiket, és hogy fenntartsák mentális és fizikai egészségüket egyaránt.

A rendezvényen műsort adtak a mazsorettek, az alsó tagozatos tanulók, Bagó Zsófia, valamint a Secret Girls csapata, kiegészülve több diákkal. Emléklapokat is átadtak azoknak a szakembereknek, akik mind a felújítás, mind a tornacsarnok építése során kiemelkedő szerepet vállaltak a kivitelezésben, a tervezésben és az ellenőrzésben. Kepenyes Andrástól és dr. Kovács Józseftől pedig az intézmény közössége nevében Orbán István vehetett át egy emléktablót, amely összegzi a beruházás minden fontosabb elemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában