Hirdetés

2022.12.02. 07:12

Békéscsaba zöld város

A fenntartható, környezettudatos gondolkodásmód közel áll Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzathoz. Az elmúlt években városunk minden lehetséges területen igyekezett redukálni környezeti lábnyomát: ez a szén-dioxid-kibocsátás mérséklésén és a megújulóenergia-felhasználás növelésén keresztül a zöldebb közösségi terek kialakításán át a hulladék újrahasznosításig mutatott.

Békéscsaba zöld város.  Az itt élők és a városunkba látogatók szinte kivétel nélkül megjegyzik, milyen szép zöld település Békéscsaba. Ahogyan elődeink, úgy a jelenlegi városvezetés is megtesz mindent a zöldfelületek gondozása, megőrzése, gyarapítása érdekében. A városnak jelenleg 150 hektárnyi erdeje van, a közterületeken pedig több mint 63 ezer fa áll, és nemrégiben újabb csemetéket telepítettek.

 

A fásítottság mértékének megfelelően városunk méltán érdemli ki a sokszor emlegetett „zöld város” jelzőt. A klímatudatos gondolkodás jegyében a város vezetése további jelentős mértékű zöldítést tűzött ki célul, így a közterületi faállomány folyamatosan növekszik. 2022-ben összesen 3000 erdészeti csemetét ültetett el az önkormányzat a Lencsésin, az egykori KISZ-tábor helyén, illetve Jaminában, a Mazán László utcában, valamint további 1052 fát telepítettek tömegközlekedési útvonalak mentén, egyéb zöldfelületeken, beruházásokhoz kapcsolódóan és a MOL-Új Európa Alapítvány támogatásából.

 

Napjainkban kiemelt feladattá vált a zöldterületek és a fás szárú növények védelme és fenntartása azzal összefüggésben is, hogy az önkormányzat elkötelezett a klímaviszonyok megváltozása kapcsán tapasztalt negatív hatások mérséklésére. Évek óta növekvő figyelmet és energiát fordítunk váro­sunk zöldfelületeink ápolására, lehetőség szerinti bővítésére. Ennek ellenére komoly problémát vet fel az a tény, hogy a klímaváltozás negatív hatásai, mint az extrém meleg és a hosszú aszállyal sújtott időszakok, veszélyeztetik a zöldfelületeket. Az elmúlt évek extrém meleg nyári időjárása nemcsak az embereket, hanem a minket körülvevő növényeket is megviselte, elengedhetetlen volt a közterületen található fiatal fák öntözése, ezért automata öntözőrendszer került kiépítésre a Petőfi ligetben, az Árpád fejedelem téren és a Szent István téren.

Nagy szakmai elismerés volt Békéscsaba városának az is, hogy 2022-ben ismét sikeresen szerepelt a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Virágos Magyarország versenyen. Békéscsaba a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület különdíját kapta a zöldfelületek szakszerű, tervszerű és kiemelkedő színvonalú fenntartásáért.

 

Békéscsaba Önkormányzata, a DAREH Zrt.-vel együttműködve, évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy arra fogja ösztönözni a békéscsabaiakat, hogy megfelelő módon különítsék el az újrahasznosítható szemetet. Mára a családi házas övezet lakóinak körülbelül 95%-a igényelt a DAREH Zrt.-től sárga kukát és gyűjti szelektíven a háztartásban keletkező hulladékot. A tömbházakban élők pedig rendszeresen használják a város közterületein elhelyezett szelektív szigeteket. A környezettudatos gondolkodásmód eredményeképpen évről évre emelkedik szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége. Az ifjúsági rendezvények tükrében kijelenthető, hogy a békéscsabai fiatalok is rendkívül elkötelezettek a környezetvédelem iránt. 2021-ben Csányi Huba, korábbi diák-alpolgármester azt javasolta, hogy az önkormányzat a közterületeken helyezzen el szelektívhulladék-gyűjtő edényeket. A város vezetése meghallgatva a fiatalok javaslatait 18 darab szelektívhulladék-gyűjtő edényt helyezett ki a középiskolák környezetében, illetve a város forgalmasabb, diákok által is használt pontjain. Az újfajta hulladékgyűjtőkben három külön frakció van, amelyekbe összesen négyféle hulladékot, üveget, fémet, papírt és műanyagot lehet szeparáltan elhelyezni.

 

Az innováció, a folyamatos fejlődés nem zárja ki a környezetvédelmi elvek szem előtt tartását. Az elmúlt években nagy hangsúlyt fektetett a város vezetése arra, hogy Békéscsaba ökológiai lábnyomát csökkentse. A környezetvédelemmel kapcsolatos célkitűzések végrehajtásában fontos szerep jut az alternatív energiaforrások és a legmodernebb technikák alkalmazásának. Eme célkitűzés szellemében megépült a Sportcsarnok mellett a napelempark, valamint folyamatba van a geotermikus hőközpont építése, az elektromos közösségi közlekedés kialakítása, és nagy hangsúlyt kap a kerékpárút-hálózat bővítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában