Hirdetés

2022.11.29. 13:36

Tudnivalók a porbeles hegesztőről

Ha gondolkozol rajta, hogy hegesztőgépet vásárolj otthoni használatra, fontos előbb tájékozódnod a különféle típusok működésével, előnyeivel és hátrányaival kapcsolatban. Ezért jelen cikkben az egyik legbeváltabb technológiát, a porbeles hegesztőt vesszük górcső alá. Vágjunk is bele!

Forrás: Freepik

Hogyan működik a porbeles hegesztőgép? 

A porbeles hegesztő egy iparban is gyakran használt, fejlett technológiát képvisel, angolul MIG/MAG hegesztőként ismerik. A két rövidítés jelentése: Metal Inert Gaswelding”, illetve  Metal Active Gaswelding”, amely arra utal, hogy védőgázzal használatos gépekről van szó. A magyar köznyelv általában CO hegesztőnek hívja ezeket a gépeket. Ez azonban nem teljesen pontos, egyfelől, mert szén-dioxidról (CO2) van szó, nem szén-monoxidról, másfelől mert többféle védőgáz is használható (argon, argon + szén-dioxid stb.) attól függően, hogy milyen fémet hegesztünk, és milyen huzalt használunk. 

Az eljárást fogyóelekródás hegesztésnek is hívják, mert a gép egy huzaldobra feltekert drótot adagol. Ennek a végén folyik át a hegesztéshez használt áram, amely majd ívet képez, és a fogyóelektróda anyaga (szénacél, bronz stb.) beépül a varratba, ezért is kell folyamatosan pótolni. 

Akkor miért porbeles? 

A porbeles kifejezés arra utal, hogy a gépet üreges, porral megtöltött fogyóelektródával is lehet használni. Ez a por kétféle funkciót is ellát: egyfelől segít a megfelelő varratok létrehozásában (hozaganyag), másfelől sok esetben védőgázképző anyagot is tartalmaz. Ebben az esetben nincsen szükség külön védőgáz áramoltatására. További előny, hogy ilyenkor a kültéren, nagy szélben történő hegesztés sem jelent gondot: ugyanúgy kielégítő végeredményt kapunk. Fontos azonban megemlíteni, hogy a külön védőgáz nélkül végzett hegesztés egyelőre csak acél munkadarabok esetén használható.

Iweld Gorilla Multiflux 153 fogyóelektródás védőgázas inverteres hegesztő 
Forrás: Zákány

 

A porbeles hegesztő előnyei 

A porbeles hegesztő a védőgáznak (származzon ez a gázpalackból vagy a fogyóelektróda belsejében található porból) köszönhetően szép, légtömör és salakmentes varratokat képes létrehozni. A védőgáz ugyanis elzárja a hegesztett felületet a levegőtől, megakadályozva a salakképződést (ennek a vékony fémlemezek hegesztésekor különösen nagy szerepe van). A védőgázas hegesztésnél ráadásul jóval kevesebb utómunkára lesz szükség. 

A gépek másik előnye, hogy relatíve gyorsan lehet dolgozni velük, és használatuk is viszonylag hamar elsajátítható. Nemhiába népszerűek az iparban és a hobbi barkácsolók körében egyaránt. 

Ezekre figyelj oda a vásárlásnál 

Ha nincsen hozzáértő ismerősöd, aki konkrétan ajánlana egy modellt, akkor az alábbi ökölszabályokat érdemes figyelembe venned: 

Érdemes jó minőségű, ismert gyártótól származó gépet venned, mert a piacon sajnos előfordulnak olyan hegesztők, amelyek nagyon hamar megadják magukat. Hosszú távon jobban jársz, ha kicsit többet szánsz rá. 

A fenti tanács a javítás / pótalkatrészek elérhetősége szempontjából is helytálló. Egy „no name” kínai gép esetén sajnos járhatsz úgy, hogy nem tudsz cserealkatrészt rendelni hozzá. 

Mérd fel, hogy milyen gyakran és mire használnád a hegesztőt, és ennek megfelelően döntsd el, mennyire profi gép kell. 

A költségek tervezésénél számolj vele, hogy kiegészítőkre, tartozékokra is szükséged lesz (védőgáz, fogyóelektróda). Ha most kezdenél bele a hegesztésbe, akkor a védőfelszereléseket is meg kell venned előbb-utóbb, mert a hegesztés nem játék. 

Vásárolni csak a profiktól érdemes 

Ha szeretnél jó minőségű porbeles hegesztők vagy egyéb szerszámok közül válogatni, a legegyszerűbb, ha felkeresel egy megbízható webáruházat. A Zákány Szerszámház honlapján nemcsak széles termékpaletta vár, arra is lehetőséged van, hogy tanácsot kérj az ideális választással kapcsolatban! 

 

 

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában