Hirdetés

2022.11.29. 21:20

Idén is tíz zeneművészeti tehetséget ismert el az MVM

Tizenötödik alkalommal vehették át a hazai zeneművészet legkiemelkedőbb fiatal tehetségei a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategória elismeréseit november 22-én. Az MVM a szakmai elismerésen kívül kétmillió forinttal támogatja a tíz díjazott harminc év alatti zeneművészt.

PR

A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai

Forrás: MVM Zrt.

Az MVM Csoport számára kiemelkedő fontosságú a fiatal tehetségek támogatása, valamint a kulturális értékek ápolása és erősítése. A Junior Prima Díj másfél évtizede létrehozott magyar zeneművészet kategóriája, a művészek elismerése is ezt szolgálja. Ez idő alatt a díj a hazai zeneművészet egyik legfontosabb kitüntetésévé nőtte ki magát. Minden évben 10 fiatal művész kapja meg, így a 15 év során összesen 150 kimagasló tehetséget ismertek el a díjjal, akik már több mint 1500 rangos díjat nyertek nemzetközi zenei versenyeken. Sokan közülük mára a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lépnek fel.

Idén Eszenyi Zsombor klarinétművész, Fröschl Éva Lilla kürtművész, Hartmann Domonkos Péter csellóművész, Hontvári Gábor karmester, Horváth Balázs jazz-zongoraművész, Oláh Patrik zeneszerző, Pellet Sebestyén zongoraművész, Rozsonits Ildikó zongoraművész, Tabajdi Ádám orgonaművész és Tuznik Natália operaénekes vehette át a fejenként kétmillió forint támogatással járó Junior Prima Díjat.

Rozsonits Ildikó és Tuznik Natália produkciója a 2022-es Junior Prima díjátadón
Forrás: MVM Zrt.

„A hazai zeneművészet egyik legnagyobb presztízsű elismerése a Junior Prima Díj, mely valóságos ugródeszka a fiatalok számára. A díj inspirál, egyben hatalmas támogatást nyújt a tehetségek zeneművészeti kibontakozásában. Az MVM Csoportnak mindig is kiemelten fontos volt azok támogatása, akik tudásukkal és tehetségükkel járulnak hozzá a magyar kultúra terjesztéséhez és népszerűsítéséhez. Ezért is állunk a Junior Prima Díj zeneművészeti kategóriája mögött már tizenöt éve” – mondta Dr. Juhász Edit, az MVM Zrt. általános és jogi vezérigazgató-helyettese.

Junior Prima Díjak
Forrás: MVM Zrt.

A Junior Prima Díj zsűrijének tagjai minden évben a legrangosabb magyar zeneművészeti szaktekintélyek közül kerülnek ki. A testület elnöke idén is Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora. A grémium tagjai továbbá Bacsó Kristóf Artisjus-díjas szaxofonművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője; Balázs János Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművész, Prima- és Junior Prima-díjas, érdemes művész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense; Csonka András kulturális szakember, a Zeneakadémia programigazgatója; Jakobi László gordonkaművész, Cziffra Életműdíjas hangversenyrendező; Keller András Kossuth-, Liszt-, Prima- és Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész, karmester, érdemes művész; Marton Éva Prima Primissima-, Kossuth- és Szent István Rend-díjas operaénekes, a Nemzet Művésze, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, professor emerita; Szentpáli Roland többszörös nemzetközi versenygyőztes és Artisjus-díjas tubaművész, zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa; valamint Takács-Nagy Gábor Liszt- és Prima Primissima-díjas karmester, hegedűművész, érdemes művész.

Junior Prima Díj 2022
Forrás: MVM Zrt.

Megtisztelő, hogy a kuratórium tagjaként a döntésben még részt vehetett a nemrég elhunyt Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzet Művésze, érdemes művész is, aki pótolhatatlan nemzeti és művészeti értékével, tudásával járult hozzá a tehetségek kiválasztásához.

„Önmagában a tehetség kevés a sikerhez, gyakorlás, erőfeszítés nélkül nem juthat a felszínre. Megfelelő hozzáállás, alázat, megbízhatóság, akarat – azaz kőkemény munka – nélkül nincs igazi siker. S ha mindez együtt is van, meg is valósul, a megfelelő anyagi és morális támogatás hiányát semmiféle zsenialitás nem képes ellensúlyozni. A siker megszületésében segíti és inspirálja fiataljainkat a Junior Prima Díj, amely ma az ifjú művészek körében a legnagyobb presztízst képviseli” – mondta Dr. Vigh Andrea.

A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának 2022-es díjazottjai:

  • Eszenyi Zsombor klarinétművész
  • Fröschl Éva Lilla kürtművész
  • Hartmann Domonkos Péter csellóművész
  • Hontvári Gábor karmester
  • Horváth Balázs jazz-zongoraművész 
  • Oláh Patrik zeneszerző
  • Pellet Sebestyén zongoraművész
  • Rozsonits Ildikó zongoraművész
  • Tabajdi Ádám orgonaművész
  • Tuznik Natália operaénekes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában