Hirdetés

2022.08.05. 11:47

Így lesz otthonod valódi dísze az akvárium

Egy élettel teli, vibráló akvárium igazán hangulatossá varázsolhatja otthonunk közösségi tereit, ezért is közkedvelt dekorációs elem. Előfordulhat azonban, hogy a nem megfelelő kialakítása, berendezése vagy elhelyezése révén mégsem érjük el vele a kívánt hatást. Nézzük meg, hogy mitől lesz lakásunk éke az akvárium!

Akváriumtervezés egyszeregy

Mielőtt elindulnánk a kisállatboltba beszerezni leendő akváriumunk kellékeit és dekorációját, olvassunk utána, hogy mire lesz szükségünk hozzá! Gondoljuk végig, hogy milyen típusú halakat és akváriumdekorációt látnánk szívesen otthonunkban, illetve kijelölhetjük és lemérhetjük a helyét is – így könnyebben tudunk majd méretet és formát választani a boltban. Vásárlás előtt jó tisztában lenni azzal is, hogy mely halak férnek meg egymás mellett, melyek rendelkeznek hasonló igényekkel az életterüket illetően.

Tippek a tökéletes akváriumhoz

1. Válasszunk mutatós dekorációt!

A kínálat szinte végtelen, ha akváriumdekorációról van szó! Ezért először érdemes körvonalaznunk, hogy milyen tematikát szeretnénk követni, megjeleníteni a vízben. Ezután válasszunk egy központi, nagyobb elemet, ami akár a halak búvóhelyéül is szolgálhat, és aköré építsük ki a berendezést. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl a vizet! Legyen átgondolt, mutatós, de szellős az elrendezése, hogy a halaknak is megfelelő méretű élettér maradjon.

2. A növényzetről se feledkezzünk meg!

Akvárium nincs növények nélkül, de nem feltétlenül kell az élő növények mellett letenni a voksunkat. Ma már minőségi és mutatós műanyag növények közül is választhatunk, melyek nem burjánzanak túl, nem eszik meg a halak és a kellemetlen csigaszaporodást is elkerülhetjük velük.

3. Alakítsunk ki búvóhelyeket a halaknak!

A legegyszerűbb módja ennek, hogy olyan akváriumdekorációkat válogatunk össze, melyek nemcsak mutatósak, hanem praktikusak is. Vannak olyanok, melyeknek a belseje üreges, az oldalukon pedig található néhány nyílás, így a halak könnyedén használhatják búvóhelyként is. Emellett a növényekkel is játszhatunk: például a sarokban elhelyezve a kisebb halak szívesen bújnak meg a növényszálak között.

4. A megfelelő aljzatot válasszuk!

Apró kavicsos, homokos vagy más típusú aljzat? A döntést akkor hozhatjuk meg könnyedén, ha már tisztában vagyunk a telepíteni kívánt fajok jellemzőivel, igényeivel. Ha például olyan élőlény is kerül bele, mely előszeretettel ássa bele magát az aljzatba, akkor annak biztosan nem lesz megfelelő egy nagykavicsos borítás.

5. Válasszunk színes halakat!

Ha állandó látványosságot szeretnénk a házban, akkor válogassunk színes, feltűnő halfajtákat, melyek biztosan odavonzanak majd minden tekintetet. Emellett érdemes olyan fajtákat egymás mellé tenni, melyek az akvárium különböző szintjein érzik jól magukat. Legyen köztük olyan élőlény – például rákok, csigák – melyek az aljzaton tevékenykednek, míg olyan halak és algaevők, akik feljebb színesítik majd az akváriumi életet.

6. Takarítsuk rendszeresen!

A hosszú távon szép akvárium titka a rendszeres tisztítás: minél kisebb egy akvárium, annál több ilyen jellegű karbantartást igényel. Jó tudni, hogy ha egymást kiegészítő fajokat válogattunk össze, akkor az akvárium egyensúlya, ökoszisztémája hamar beállhat, így kevesebbszer kell nagytakarítást végeznünk benne. Ami mindenképp fontos, hogy a szűrőberendezést hetente ellenőrizzük! Ha megtelt kosszal, akkor mossuk át alaposan, hogy újra hatékonyan tudjon működni. Emellett bizonyos időközönként tartsunk teljes nagytakarítást, amikor átforrázzuk az aljzatot és lepucoljuk az akváriumdekorációkat is.

Figyeljünk az egészségre!

Az akváriumi élőlények egészsége nagyban függ a vízminőségtől, így ellenőrizzük időközönként a víz pH-értékét és mindig figyeljünk arra, hogy a halak jól érzik-e magukat. Ha azt látjuk, hogy nem olyan mozgékonyak, pöttyök jelennek meg rajtuk vagy esetleg oldalazva úsznak a víz tetején, akkor mindenképp járjunk utána, hogy mi lehet az oka. Az akvárium méretétől függően pedig havonta vagy negyedévente el kell végezni a részleges vízcserét, mely frissíteni fogja a vizet, így halaink is jobban érzik majd magukat!

Egy akvárium nemcsak mutatós dekorációs elem, de lelkünkre is jó hatással van, megnyugtat, a víz csobogása, vibrálása pedig stresszoldó hatású. Azonban ahhoz, hogy akváriumunk hosszú távon is szép, tiszta maradhasson, rendszeres karbantartási munkákat kell végeznünk. Ha ezekre odafigyelünk, akkor sokáig élvezhetjük a látványát!

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában