Hirdetés

2022.03.11. 08:25

Elkészült a Ménesbirtok új vetőmagfeldolgozó üzemrésze

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. húzóágazat a hibridkukorica vetőmagelőállítás. 2500 hektáron zajlik a szántóföldi termelés, emellett 1981 óta lehetőség van a helyben történő feldolgozásra is. Ehhez a feldolgozási fázisokhoz kapcsolódva az utolsó beruházások az 1990-es években zajlottak, egy manuális, majd pedig egy félautomata zsákoló beszerzésével. A vetőmagüzem a 2010-es jégvihar után francia kézbe került, és csak 2019-ben sikerült visszavásárolni. Azóta gőzerővel folynak a fejlesztések.

MEZŐHEGYES

A betároló rész felújítása megvalósult, majd a feldolgozás további fázisainak korszerűsítési igénye is felmerült. A kapacitás ugyanis alacsony volt, az osztályozóépület műszakonként 35-40 tonna, míg a 4-es vonalé 10-12 tonna/műszak (ami nyolc órát jelent) tett ki. 

A korszerű technológiának először a helyét kellett létrehozni, így a megvalósítás 2020 júniusában indult el az új csarnok építésével. Az 1974 m2 alapterületű csarnokon belül különböző, belső épületet is elhelyeztek, többek között kompresszorház-vezérlőt, szociális helyiséget. Az egység 2020 decemberére készült el. 

A beruházás a közbeszerzéssel kezdődött, melyet a Cimbria gépgyártó nyert meg. A dán cég vállalta a mezőhegyesi igények alapján más gyártótól származó gépek beszerzését, üzembe állítását is. Így a színszeparátor a Chromex, a zsákológép a Concetti, míg a csomagológép Technograp cégtől származik.

A feldolgozás első fázisai után az új csarnokba már morzsolt formában kerül az alapanyag a laboratóriumi vizsgálatokat követően. Az első állomás három ládabuktatóból áll, ahol fajtaazonos, de különböző beltartalmi értékekkel rendelkező tételek homogenizálását végzik. A különbségek adódhatnak különböző termőterületről származásból vagy éppen a fizikai paraméterek különbözőségéből, így válik majd a termék egyöntetűvé. A homogenizálás a névleges teljesítménye 20 tonna/óra.

Előtisztító gép

Két osztályozógépet vásároltak, ezek Delta 127 típusúak, amivel négy különböző frakcióra választják szét az alapanyagot, így könnyítve a végfelhasználást, még egységesebb termékkel. 10-10 tonna/ óra kapacitással működik a gép. A szétválasztott frakciók mindegyike egy-egy HEID GA 210 típusú fajsúlyszeparátorra kerül. Átlagosan 8-10 tonna/óra kapacitással gravitációs szeparálást végez. Erre azért van szükség, mert adott méretfrakción belül is eltérő súlya lehet a szemeknek. Például a fuzáriumfertőzött, a sérült, törött szemek is könnyebb fajsúlyúak. Levegőelszívás útján az apró, könnyű szemét is eltávolítható az anyagáramból. A különválasztott alapanyag zsákba kerül, hiszen ezzel a fázissal zárul az első vonal.

A megfelelő minőségű termék előállításához újabb laboratóriumi vizsgálat következik, ezután határozzák meg a célország igényei alapján a csávázószereket és a csomagolás paramétereit (kiszerelés, címke). A csávázás előtt egy szín szeparátorba kerül az alapanyag, ami 10 tonna/óra kapacitással végzi a szeparálást, a magok színe alapján. Elölről és hátulról is egy-egy optika figyeli az anyagáramot, és az előre betáplált, oda nem illő szemeket eltávolítja.

 

A csávázás során filmszerű bevonatot hoznak létre a magokon, ezáltal megóvhatják a csírakori gombabetegségektől vagy akár a talajlakó rovarkártevőktől is a növényt. A kezdeti csírázás erejét és egyenletességét növelő tápanyagok felvitelére is lehetőség nyílik, illetve a szójavetőmag-előállítás esetében oltóanyag felvitelére is lehetséges. Ez nagyban hozzájárul a Rhizobium baktériumok megfelelő fejlődéséhez.

Cimbiria HEID CC 150 típusú gép végzi a csávázást, egyszerre ötféle szer, valamint víz hozzáadása lehetséges az előkeverés során. A csávázószerek adagolása precíziósan történik, előre összeállított recept alapján. A gép 10 tonna vetőmag csávázását tudja egy óra alatt elvégezni. Csávázás után a magok megfelelő száradását egy szárítógép segíti, így akadályozzák meg, hogy hogy a magok összetapadjanak.

A zsákolást Concetti, olasz gyártámányú, teljesen automata zsákológép végzi. A zsákok adagolása után, az igények alapján beállított kiszerelésnek megfelelő mennyiségű maggal tölti meg. Az elkészült zsákokat egy palettázógép helyezi kötésbe majd fóliázza.

Az elkészült beruházással évi akár 800.000 zsák vetőmagot tud előállítani és feldolgoznia a Ménesbirtok igazán korszerű körülmények között. Ezzel egy újabb nagy volumenű fejlesztés valósult meg.

Nemzetstratégiai jelentőséggel bír

A feldolgozó sor tavaly november óta működik tesztüzemben, melynek a második szakasza is lezárult már. A korszerűsítés nemzetstratégiai jelentőséggel bír, hiszen az új körülmények között akár képes megtermelni és feldolgozni a Ménesbirtok az egész magyarországi vetésterületre szükséges kukoricavetőmag mennyiséget. Kapacitásai kihasználása érdekében nem csak a Mezőhegyesen megtermelt alapanyag feldolgozása valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában