Hirdetés

2022.01.19. 10:58

3 dolog, amire szükséged lesz, ha előadást tartasz

Egy előadás megtartása előtt még a tapasztalt előadók is lámpalázasak, izgatottak lehetnek. Nem érdemes tehát az utolsó pillanatra hagyni az előkészületek, mert a jól megírt és begyakorolt szöveg mellett vannak olyan tényezők eszközök is, amelyeknek fontos szerepe lesz a sikereben. Nézzük, hogy mik azok a kellékek és előkészületek, amik segítségedre lesznek, ha előadsz!

Mi jellemzi a sikeres előadókat?

Karizmatikus? Szakmailag felkészült? Lendületes? Ez mind-mind jellemzője egy sikeres előadónak, aki alaposan tudni fogja, hogy mit és hogyan mond majd a színpadon, amikor mindenki éppen ráfigyel.

A jó előadó időt szán az alapos felkészülésre, hogy a közönség előtt már soha ne a mondandóján agyaljon, hanem kapcsolatot tudjon teremteni a közönséggel - ez az igazi siker titka.

Erre a 3 dologra lesz szükséged, ha előadást tartasz

1. Technikai felszereltség

Ma már nincs előadás digitális tartalom nélkül, így az előadás helyszínét érdemes személyesen is megnézned, hogy milyen eszközöket biztosít számodra. Ha valami nem áll rendelkezésre, célszerű minél hamarabb beszerezni. Továbbá tanácsos extra mikrofont és projektort is vinni, ha a technika ördöge épp közbeszólna.

Mikre lehet szükséged? Íme a lista:

- Mikrofon,

- Vetítő,

- Roll-up,

- Laptop,

- Stabil internetkapcsolat,

- Jegyzetek, szemléltető kellékek,

- Közönségnek szánt szóróanyagok,

- Tábla, táblafilcek, papír,

Víz! - alapvető, de nem mindenhol biztosítják.

Érdemes leírni a saját listádat, illetve már az előadás napja előtt összekészíteni azokat az eszközöket, amiket vinnél magaddal, hogy biztosan ne maradjon ki semmi sem.

TIPP: A roll-up nemcsak az előadás idején lehet segítségedre, hanem kiváló marketingeszköz is, ha az adott konferencián a standodba is összeállítod. Mivel könnyen szét- és összeszerelhető, így kis helyen is kényelmesen szállítható.

2. Forgatókönyv

Az előadást érdemes egy tartalmi váz, azaz forgatókönyv mentén felépíteni. Ebben a vezérfonal mindig a fő mondandó legyen, ezért nem jó, ha elkalandozol és emiatt más kerül a fókuszba. A közönséget nem fogja zavarni, ha ez a vázlat kézzelfogható formában a színpadon is nálad van. Sőt, akár ők is kaphatnak egy-egy példányt az előadás előtt, hogy könnyen követni tudják a témát.

TIPP: A kiosztott vázlat később segíthet a visszaemlékezésben a közönségnek, illetve marketingeszközként is jól használható!

3. Célközönség ismerete

Mind a technikai felszereltség, mind a szóhasználat és előadásmód szempontjából fontos ismerni a célközönséget. Gondolj csak bele, hogy egy tizenéves középiskolás osztálynak vagy egy nyugdíjas - kevésbé digitalizált - csoportnak hogyan tudnád átadni ugyanazt az üzenetet. A biztos válasz: teljesen más megközelítéssel és szemléltető eszközökkel!

Hogyan lépj fel az előadásod napján?

Légy magabiztos! Ha minél kevésbé szeretnél stresszelni, mindenképpen nagy támasz lesz az alapos felkészülés is. Emellett öltözz fel kényelmesen, és soha ne feszengj feleslegesen kényelmetlen ruhában. Ha a dresscode nem olyan szigorú, akkor egy blézer és farmernadrág is megfelelő páros lehet.

Légy lendületes! Ha hibázol vagy nem jut eszedbe valami, akkor bátran improvizálj. Ilyenkor nem szabad fennakadni, egyszerűen csak lépj tovább vagy oldd fel egy kis humorral a dolgot, míg eszedbe jut a valósi mondandód.

TIPP: Legyen meg az előadás előtti rituáléd, ami megnyugtat és biztonságérzetet ad: ez fogja jelenteni az állandóságot és a támaszt a stressz levezetésére minden alkalommal. Például hallgasd meg a kedvenc zeneszámodat!

Egy emlékezetes, jó előadás kulcsa a felkészült előadó, aki az üzenetét hatásosan át tudja adni a színpadról a közönségének. A sikerhez az alapos előkészületek azonban elengedhetetlenek, amiben a fenti tippek biztosan segítenek!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában