Hirdetés

2021.12.15. 15:00

Így készítsd fel szervezetedet a nagy ünnepi evészetekre

A karácsonyi időszak a családi összejövetelekről és az otthoni ételek élvezetéről szól. Ilyenkor megelevenednek a tányéron gyermekkorunk kedvenc ízei, így nehéz ellenállni és mértékkel fogyasztani a finomabbnál finomabb fogásokat. Amikor az ünnepek alatt teleesszük magunkat, akkor viszont kellemetlenül feszítő, szorító érzések foghatnak el minket hastájékon, ami bizony a legkevésbé sem meghitt és hangulatos! Hogyan kerüljük ezt el? Erre adunk néhány tippet cikkünkben.

Így készítsd fel szervezeted az idei nagy ünnepi fogásokra - 7 működő tipp

 

1. Tarts mértéket!

Az első és legfontosabb, amit ilyenkor tehetünk, hogy tudjuk, mikor nem kell többet ennünk. Ez hatalmas kihívás lehet, főleg ha a családunk ritkán találkozik, ezért a közös étkezés még nagyobb értéket képvisel mindenki számára. Órákig ott ülünk az asztalnál és óhatatlanul mindig lecsúszik néhány extra falat - ezt mindenképp kerüljük idén!

2. Figyelj oda a fogaidra!

A cukros finomságok, sütemények fogyasztása előtt és után érdemes fogat mosni. Ebben az időszakban tehát különös figyelmet kell fordítani a szájhigiéniára, hiszen nem csak gyomrunk kap fokozott terhelést. A gyakori fogkő eltávolítás igénye, a szuvasodó fogak, a fokozott lepedékképződés mind-mind mérsékelhető egy kis tudatossággal.

3. Legyen nálad néhány emésztést segítő készítmény!

Nagy segítség lehet, ha az ünnepek előtt beszerzünk néhány emésztést segítő, savlekötő készítményt, melyek segítenek a túlzó gyomorsav és puffadás leküzdésében, ha már megvan a baj. Így még egy-egy nagyobb volumenű étkezés is könnyen átvészelhető.

4. Tudj nemet mondani!

Talán ez az egyik legnehezebb dolog, ha már érezzük, hogy éppen eleget ettünk, de a környezetünk nyomást gyakorol ránk, akkor illedelmesen, de határozottan utasítsuk vissza a kínálást, hiszen szervezetünk is hálás lesz ezért. Ez rendkívül fontos tanács, hiszen sokan már csak a tisztelettudás miatt is leerőltetik a falatot a torkukon, ami azonban hamar egészségügyi és emésztési panaszokat okozhat.

6. Egyél lassan!

Jól rágjunk meg minden falatot, ezzel is könnyítve emésztésünket és a gyomor munkáját. Használjuk tehát ki, hogy nyugalomban fogyaszthatjuk el az ételt. A lassabb evéssel hamarabb fogjuk érezni az eltelítődést, így összességében kevesebb ételt fogunk bevinni szervezetünkbe.

7. Kerekedj fel és sétálj egyet!

Sokat tehetünk a könnyebb emésztésért, ha elmegyünk egy hangulatos sétára a környező utcákban. Ez lehet akár egy családi program is, és a felszaladó plusz kilók ellen is segíthet. Úgy érezhetjük a végén, hogy valóban tettünk valamit egészségünkért. A friss levegőn történő mozgás kellemes fáradtsággal töltheti el szervezetünket, ami segít a későbbi pihentető alvásban is.

Mikor mondj nemet a következő falatra?

Honnan tudjuk, hogy elérkeztünk arra a pontra, amikor már nem kellene több ételt elfogyasztani? Figyeljünk testünk jelzéseire! Ha feszít, görcsöl a gyomrunk vagy úgy érezzük, hogy szorít a nadrág, illetve ha felfúvódtunk és már csak “a szemünk kívánja” az ételt, akkor bizonyára itt az idő, hogy letegyük az evőeszközt.

Az év végi ünnepi időszak a nagy családi találkozásokról, a közös étkezésekről és az asztal mellett eltöltött hosszabb időről szól, éppen ezért sokszor elfeledkezünk a mértékletességről, melynek később bőven meglesz a böjtje. Szervezetünk kiegyensúlyozottságáért viszont ezekben a napokban is tehetünk, hogy megelőzzük a plusz kilók felszedését, a gyakori fogkő eltávolítást és a kínzó gyomorfájdalmakat. Legyünk mértékletesek, tudatosak, és próbáljunk meg jobban odafigyelni az étkezésre idén!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában