hirdetés

2021.11.19. 13:35

4 szokás, ami meglepően ártalmas a fogaink számára

Egy erős harapás, egy korty jéghideg víz vagy éppen egy pohár túl forró ital is jelezheti, ha valamelyik fogunkkal vagy akár magával az ínyünkkel valami gond van. Mik azok a szokások, amik árthatnak fogainknak, és hogyan őrizhetjük meg ínyünk egészségét? Cikkünkből megtudhatod!

Portrait of beautiful, young, woman suffering from terrible strong teeth pain, touching cheek with hand over grey background, tooth pain, dentistry, dental care, health concept

Barátság, ami egy életre szól

Fogsorunk életünk végéig hű társunk marad, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan viszonyulunk hozzá. Ápolását már csak azért sem célszerű elhanyagolni, mert azon túl, hogy fogzománcunk bánhatja, ha nem figyelünk eléggé oda, számos komolyabb betegséget is előidézhet fogaink elhanyagolása. Még olyanok is, amikre elsőre nem is gondolnánk: ilyen lehet a tüdőgyulladás, a különböző szív- és érrendszeri betegségek, vagy éppen kismamáknál gyakori terhességi mérgezés. Kutatók ugyanis kimutatták, hogy ugyanaz a baktérium okozza a szívbetegséget, mint az ínygyulladást – ami pedig sajnos a terhes nők 60%-ánál előfordul.

A láthatatlan ellenség

Ahogy a lepedékképződés, úgy az ínygyulladás is kezdetben észrevétlen. Étkezéseink után ugyanis minden alkalommal egy láthatatlan filmréteg, egy ún. dentális plakk képződik – ez pedig, ha elhanyagoljuk a fogmosást, egyre csak vastagodik. Végül pedig kialakul belőle a fogkő, amelyet már nincs az a fogmosásmennyiség, ami képes lenne eltüntetni… Így az ínyszövet is károsodhat.

A legkárosabb dolgok, amit fogaid ellen elkövethetsz

Ám a rizikófaktorok között van még:

  • A dohányzás: a nehezen regenerálódó fogíny bizony könnyebben begyulladhat, mint az, amelyik nincs kitéve folyamatosan a dohányzás káros hatásainak.
  • A kevés fogmosás: hiába az unalomig ismételt, már-már közhelyszerű mondás, hogy napi kétszeri fogmosás fogaink épségének alapja – attól még igaz. Ugyanakkor az is, hogy az ennél többszöri fogtisztítás pedig nem tesz hozzá semmit fogaink épségéhez, így bőven elég a napi kétszeri alkalom. Az viszont legyen meg mindenképp!
  • A szabálytalan fogmosás: gondolnád, hogy milyen kevesen tudnak igazán jól fogat mosni?

  • Pedig egyáltalán nem bonyolult a dolog: legalább két percig kell folyamatosan mossuk fogsorunkat, 45 fokos szöget bezárva a fogfelszínnel ahhoz, hogy hatékonyak legyünk. A fogkefénket pedig célszerű 3 havonta cserélni.

  • Sok stressz: a krónikus stressz nem kíméli egyik szervünket, így a fogainkat sem: a stressz miatti éjszakai szorítás, csikorgatás hatására a fogak és az állkapocs túlterhelése léphet fel. Fontos tehát, hogy minden napot valamilyen megnyugtató tevékenységgel zárjunk – nem csupán a fizikai, hanem mentális egészségünk érdekében is.
  • Hogyan védhetjük meg fogainkat?

    Ahhoz, hogy mosolyunk mindig ragyogó és egészséges legyen, mindössze néhány tipp betartásával már elérhetjük:

  • A 2x2 ereje

  • Azaz a napi kétszeri alapos, a fentebb már leírt módon történő fogmosással már jócskán megnövelhetjük fogaink élettartamát.

  • Cukor és stressz a minimumon

  • Fogaink és úgy általában a szervezetünk két nagy „ellensége” ők, akikre mindig oda kell figyelni. A szénsavas üdítők, a túlcukrozott édességek és társaik elhagyásával nemcsak fogainkat, hanem az általános közérzetünket, egészségünket is javíthatjuk.

  • Szedessük le a fogkövet még idejében!

  • A fogkő sajnos nem tűnik el pusztán azért, mert sokszor mosunk fogat. Ha már látható, akkor eltüntetéséhez mindenképp szakértő szemekre (és kezekre) van szükség.

    Ne féljünk a fogorvostól!

    Láthatjuk, mennyi minden okozhat fogproblémát – a káros szokásainkon ezért célszerűbb minél hamarabb változtatni. Ám ha már bekövetkezett a gond – például az igen fájdalmas ínygyulladás – ne féljünk szakemberrel kezeltetni azt! Hiszen sok olyan probléma lehet, amelyek orvoslásához már kevés a fájdalomcsillapító vagy a hideg vizes borogatás.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában