Hirdetés

2021.09.15. 13:41

Testsúlykontroll hatásosan – a sikeres diéta 5 titka

Megszabadulni a makacs kilóktól sosem a legkönnyebb kihívás. Egyrészt rengeteg téves információ terjeng a fogyókúrás étrenddel kapcsolatban, másrészt a hosszú évekig berögzült étkezési és életviteli szokásokon csakis kitartó önfegyelemmel lehet változtatni. Csodadiéták és extra gyors fogyási módszerek persze nincsenek, de az alábbi tippek segítségével napról napra közelebb juthatsz az ideális formádhoz!

Woman enjoying successful weight loss

Mi a fogyókúrázás alapelve?

A kalóriadeficit. Testsúlyt csakis akkor tudsz leadni, ha a szervezeted számára kevesebb kalóriát biztosítasz, mint amennyit naponta felhasználsz. A táplálkozási szokások fokozatos átalakításával a tested kénytelen lesz hozzányúlni az elraktározott zsírokhoz, a diéta fenntartásával pedig megelőzöd a fogyókúrázók körében oly gyakori jojó-effektust is. A testsúlykontroll csupán egy kis akaraterőt igényel, a vele járó egészségügyi előnyök viszont felbecsülhetetlenek.

Mi a sikeres diéta 5 titka?

Ezekre figyelj oda a mindennapokban:

1. Tervezz személyre szabott étrendet!

Ha valóban komolyan gondolod a fogyókúrázást, először is tedd rendbe az étrended. Az elfogyasztott tápanyagok minősége és mennyisége alapjaiban határozza meg a diéta eredményességét. Csökkentsd a szénhidrátbevitelt, válassz fehérjedús fogásokat, és biztosítsd zöldségekkel, illetve gyümölcsökkel a kellő rostbevitelt.

Ki segíthet ebben?

Gasztroenterológus vagy személyi edző. Előbbi teljeskörű étrendet állíthat össze akár labor- és ételallergia vizsgálatok segítségével. Utóbbi pedig egy olyan általános étrendet ajánlhat, amely alapvetően ideális körülményeket teremt a fogyáshoz.

2. Soha ne koplalj!

Sajnos még mindig rengetegen esnek ebbe az elképesztően egészségromboló hibába. Ételmegvonással persze tényleg nem viszel be kalóriát, de koplalással a szervezeted a lerakódott zsírok helyett az izmokból táplálkozik majd, hogy minél gyorsabban biztosíthassa az energiaszükségleted.

Mit tehetsz, hogy megelőzd a túl korai éhséget?

Válts étrendet fokozatosan. A napi szénhidrátbevitel drasztikus csökkentése mindig farkaséhséggel jár, ezért fontos, hogy a tányérra került ételek mennyiségét napról napra, a szervezetednek elegendő átállási időt hagyva csökkentsd.

Fogyassz összetett szénhidrátokat. A teljes kiőrlésű termékek lassabban felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszabb ideig nyújtanak energiát. Gyorsan felszívódó szénhidrátforrásokat – például gyümölcsöket – pedig a főétkezések között vagy közvetlenül edzés után célszerű választani.

3. Sportolj legalább heti két 2 alkalommal!

A WHO szerint hetente kb. 150 percet érdemes sportolásra fordítani, ha alapvetően fitt és egészséges szeretnél lenni. Fogyókúra esetén azonban minden bizonnyal több mozgásra lesz szükség, hiszen a kalóriadeficitről minden nap gondoskodni kell. Magas intenzitású edzésekkel viszont alaposan felpörgetheted a fogyást, így célszerű heti 3-4 alkalommal kb. 30-60 percet sportra szánni a látványos eredmények érdekében.

TIPP: Végezd el mindig a napi házimunkát is! Így a konyha vagy a nappali kitakarításával máris hozzáteszel a napi mozgáshoz.

4. Mérleg helyett hagyatkozz a tükörre!

A sikeres fogyókúra egyik legnagyobb titka a türelem. Ugyanis az évek folyamán lerakódott zsírok még a legtudatosabb diétázással sem tűnnek el egyik napról a másikra. Csak mérd meg a mostani testsúlyod, majd állj vissza 2-3 hónap múlva a mérlegre. Ne görcsölj minden egyes dekagramm számolgatásával, inkább törekedj a kiegyensúlyozott mindennapokra.

Tudtad?

Az izmok sokkal tömörebbek, mint a zsír. Ezért rendszeres sportolás esetén soha ne ijedj meg, ha a leadott kilók számát tekintve nem érzékelhető nagy változás.

5. Jutalmazd magad mértékkel!

Hónapokig tartó kőkemény diéta és szigorú önfegyelem után természetesen mindenkinek jól esik kiengedni a gőzt. Végre ismét lehet enni ínycsiklandozó BBQ hamburgereket és négysajtos pizzákat – de mindezt továbbra is csak különleges jutalmakként tanácsos.

Miért maradj céltudatos a sikeres fogyókúra után is?

A diéta során komoly erőfeszítéssel felépített önkontroll megtartása nélkülözhetetlen a formád megőrzéséhez. Hiába nagy a csábítás a hétköznapi gyorskaják és a nasizás iránt, az eddigi erőfeszítéseid mit sem érnek, ha a káros szokások miatt ismét felszaladnak a kellemetlen kilók.

A sikeres diéta legfontosabb titka a tudatosság. A látványos eredmények csakis az étkezési- és életmódbeli szokásaidon múlnak, ezért személyre szabott diétával és rendszeres sportolással érdemes belevágni a jövőbe. Tudatos testsúlykontroll segítségével lépésről lépésre haladva, akár 3-6 hónapon belül elérheted a kívánt alakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában