hirdetés

2021.09.30. 09:49

Tanácsok, ha szeretnénk előtörleszteni a személyi kölcsönt

A személyi kölcsön előtörlesztése bármikor felmerülhet. Mikor érdemes előtörleszteni a személyi kölcsönünket? Hogyan kell előtörleszteni? Körüljártuk a témát. Mutatjuk, mire kell figyelni.

Young couple meeting financial consultant for credit loan

A személyi kölcsön előtörlesztése a moratórium végéhez közeledve sokakban felmerül, hiszen a hosszabb futamidőről és a magasabb költségekről szóló cikkek felhívták a figyelmet erre a lehetőségre. A személyi kölcsön előtörlesztése megszabadít bennünket a később keletkező költségektől, így kedvező lehet számunkra. Fontos azonban végiggondolni néhány részletet, mielőtt belevágunk.

A személyi kölcsön előtörlesztése

Első körben azt érdemes mérlegelni, hogy valóban megéri-e a személyi kölcsön végtörlesztése. Ehhez tudnunk kell, hogy hol tart éppen a hitelünk futamideje és a tőketartozásunk. A tőketartozásból kiderül, hogy nagyjából mekkora összeget kell majd kifizetni, ám nem szabad elfelejteni, hogy ehhez még egyéb költségek is hozzáadódnak; például a végtörlesztés díja.

Az elő és végtörlesztésnek mindig van díja, bár ez néhány esetben nulla forint. Mégsem ez a jellemző, a pénzintézetek a legtöbb esetben megfizettetik velünk, ha be akarjuk fejezni a törlesztőrészletek havi átutalását. Ezek után gondold át, hogy megéri-e feláldoznod erre a megtakarításodat, mert lehet, hogy jobban jársz, ha inkább befekteted azt.

Lehetséges ugyanis, hogy a befektetés által termelt hozam kiegyenlíti, vagy épp meg is haladja azt a többletköltséget, amit a végtörlesztéssel szeretnél elkerülni. Fontos tehát a tájékozottság. A banknavigator.hu oldalon minden információt megtalálsz a személyi kölcsönökről. Egy kis utánajárás, és meghozhatod a megfelelő, számodra legideálisabb döntést.

Máshogy is lehet előtörleszteni

Egy másik hitelből is tudod a személyi kölcsönt végtörleszteni. Az adósságrendező hiteleknek azonban ugyanúgy van kamata és egyéb költsége, mint a jelenlegi hitelednek, és könnyen lehet, hogy nem lesz kedvező számodra, ha újra elkezdesz egy hitelt visszafizetni.

Lényeges információ, hogy a személyi kölcsönök törlesztése annuitásos, azaz kezdetben magasabb a kamat, mint a tőkerész, az adott havi törlesztőrészletben. Később, a futamidő végéhez közeledve ez megfordul, és a tőkerész lesz magasabb.

Ha hitelkiváltással szeretnéd megoldani a személyi kölcsönöd végtörlesztését, előtte mindenképpen érdemes tájékozódni, hogy a megfelelő döntést tudd meghozni. Egy visszafizetett kölcsön csökkenti a havi rendszeres kiadásaidat, és könnyebbé teszi a mindennapjaidat. Egy kis számolás, és kiderül, megéri-e ez neked.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában