hirdetés

2021.05.25. 09:46

Miről ismerhető fel egy megbízható webáruház?

PR cikk

 

Egyre gyakrabban és egyre nagyobb értékben vásárolunk az interneten, gazdasági előrejelzések alapján a hazai e-kereskedelem forgalma 2024-re az 1700 milliárd forintot is meghaladhatja. Míg egy áruházban a terméket leemelhetjük a polcról, megtapogathatjuk, akár ki is próbálhatjuk, a webshopokban erre nincs lehetőségünk. Így meg kell előlegeznünk a bizalmat az eladó felé, hogy jó minőségű árut bocsát rendelkezésünkre. A szép fotók, vonzó reklámanyagok mellett azonban érdemes odafigyelni néhány fontos szempontra is, ami segíthet elkerülni, hogy megrövidítsenek bennünket.

Biztosan önnek is ismerős az az érzés, amikor hosszú keresgélés után a neten végre megtalálja a régóta áhított elektronikus eszközt, ráadásul a lehető legjobb áron. Mielőtt azonban megnyomná a megerősítés gombot a rendelési oldalon, érdemes ellenőrzi az alább felsorolt pontokat. Ha minden stimmel, szinte biztos, hogy nincs miért aggódnia.

Bizalmi tanúsítvány

Számos olyan bizalmi pecsét létezik, amelyek jól jelzik az eladó megbízhatóságát. Európában például a Trusted Shops európai bizalmi pecséttel díjazzák a tanúsított üzleteket, Magyarországon pedig az arukereso.hu felhasználóinak minősítésein alapuló “Megbízható bolt” cím illeti meg a vásárlóvédelem szempontjából kiválóan teljesítő online áruházakat, ahol nyugodt szívvel válogathatunk például az okostelefon kiegészítők, telefontokok között.

Részletes információk

Ha nem talál semmilyen adatot arról, hogy ki az eladó, hogyan érheti el, milyen szolgáltatásokat nyújt, akkor élhet a gyanúperrel, hogy valami nem stimmel. Hiányzó szolgáltatási feltételek vagy adatvédelmi szabályzat esetén is jó, ha megszólal a vészcsengő. Minél több részlet és fénykép szerepel a termékről, szolgáltatásról, annál nagyobb az esélye, hogy megbízható üzletről van szó. Egy tisztességes webáruház esetében teljesen egyértelmű, hogy az árak mit tartalmaznak, illetve, hogy a szállítás vagy a vásárlással összefüggő egyéb szolgáltatások mennyibe kerülnek.

Érzékeny adatok védelme

Ha egy webhely érzékeny adatokat kér (hitelkártyaadatok, lakcím stb.), győződjön meg arról, hogy az adott weboldal SSL kódolással van ellátva. A tanúsítványt a megbízható áruházak jól láthatóan helyezik el az oldalon, ezzel is igazolva, hogy a kommunikáció a vevő és kereskedő közt titkosított csatornán keresztül történik.

Biztonságos fizetési módok

Keresse az ismert, nagy, megbízható pénzügyi vállalatok logóját a webáruház oldalán (Visa, MasterCard, Maestro). Ha a kiválasztott cég átment ezeknek a neves pénzintézeteknek a mindenre kiterjedő vizsgálatán, és alkalmasnak találták arra, hogy üzleti partnerükké váljon, akkor ön is nyugodtan megbízhat benne.

Ügyfélszolgálat

Nyugalmunk akkor lehet teljes, ha az oldalon szereplő e-mail-címen és telefonszámon ténylegesen elérhető a cég, és érdemben válaszolnak is feltett kérdéseinkre. Nagyobb összegű vásárlás esetén feltétlenül keressük meg őket, de az sem túlzás, ha a webáruházból először egy kisebb értékű terméket rendelünk próbaképpen.

Vásárlói elégedettség

Közösségi oldalakon, vagy egy egyszerű internetes kereséssel is meggyőződhetünk arról, hogy mások milyen tapasztalatokra tettek szert online vásárlásuk során az általunk kiszemelt webshoppal kapcsolatban. Ügyeljünk rá, hogy több forrásból tájékozódjunk az adott webáruházról szóló vásárlói véleményekről, mert sajnos itt is belefuthatunk csalókba.

Világos garanciális és jótállási feltételek

A megbízható online boltok esetében a garanciális feltételek egyértelműek és jól látható helyen olvashatóak. Ennek hiányában megfordulhat a fejünkben, hogy valami nincs rendben. A törvényi előírás szerint 14 napon belül van lehetőségünk indoklás nélkül elállni a vásárlástól.

Azért, hogy egy jó példát is említsünk ezzel kapcsolatban, vizsgáljuk meg a telefontokok és -kiegészítők területén az egyik legnagyobb hazai webáruház, az etuo.hu gyakorlatát. Az etuo ugyanis az előírt 14 nappal szemben 30 napot biztosít arra, hogy a vásárlók meggondolják magukat. Ennyi idő áll rendelkezésre a termék visszaküldésére, ami után természetesen kérdés nélkül visszatérítik a vételárat. Ráadásul az általuk forgalmazott termékek mellé pedig minden esetben magyar nyelvű használati utasítást mellékelnek, ami szintén nem minden webáruház esetében magától értetődő. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy a már említett “Megbízható bolt” tanúsítvánnyal is rendelkezik az etuo.hu webáruház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában