hirdetés

2021.05.28. 10:00

Biztonságos sminkelés – lehetséges?

Sokan a nyári időszakban sem tudunk nemet mondani a sminkelésnek, a szépítkező eljárást napi rendszerességgel végezzük el.

PR cikk

Ennek szerves részét a szemhéjpúderek játsszák, amelyek számos különböző és egyedi színben kaphatóak. Alkalmazhatunk semleges nude színeket, de csillogó és élénk felületeket is egyszerűen létrehozhatunk. Bármelyiket választjuk, minden esetben megmutatja kreatív oldalunkat és magabiztos megjelenést kölcsönöz számunkra.

A MAKEUP szakértői szerint mint bármelyik kozmetikumnál, ebben az esetben is óvatosan kell kiválasztani a termékeket, hiszen esetenként a szemhéjfesték olyan összetevőket tartalmazhatnak, amelyek irritációt vagy allergiás reakciót idéznek elő: szembevérzés, a szemkörnyék bőr hámlása és még sok más is előfordulhat. Ijesztő, igaz?

Az erősen pigmentált porokat és krémeket általában különböző mesterséges festékek és szintetikus anyagok töltik ki. Azonban vannak készítmények, amelyek olyan növényekből és fűszerekből származnak, mint a paprika, gránátalma, cseresznye, őszibarack vagy erdei gyümölcsök. Előfordul, hogy a gyártók ásványi kincseket hasznosítanak. A piros, barna, fekete és sárga árnyalatokat vas-oxidból nyerik elő, a mélykéket ultramarinból, a fehéret pedig titán-oxidból.

A ragyogó megjelenés érdekében a természetes szemhéjfestékek csillám alappal rendelkeznek. A szintetikus töltő- és kötőanyagokat a cégek rizsporral és bambuszporral helyettesítik. A folyékony vagy krémes állagú festékeket hidratáló és regeneráló olajokkal, vajakkal és növényi viaszokkal pótolják (jojobaolaj, shea vaj, méhviasz). Az utóbbi csoport lágyítja és nyugtatja a bőrt, az olívaolaj, ricinusolaj, méz vagy jojobaolaj pedig fokozza a kiváló hatást.

Fontos megjegyezni, hogy az organikus jelző nem azt jelenti, hogy irritációmentes és nem idéz elő allergiás reakciót. A formula, az adag és a személyenként változó allergia nagy szerepet játszik, mint minden más hagyományos kozmetikum esetén.

A természetes összetételű készítmények beszerzése napjainban rendkívül egyszerű, hiszen a szépségipar egyre több organikus kozmetikumot dob piacra — a vásárlók legnagyobb örömére.

Tipp: Próbáljon minél kisebb számú összetételt tartalmazó szemhéjfestéket vásárolni, ahol az árnyalat természetes színezőanyagból származik!

Segítségül összegyűjtöttünk néhány fontos információt, amire figyelmet kell fordítani termékválasztás során.

Nem biztonságos alkotóelemek

Parabének: a fő probléma abban rejlik, hogy a szem pórusai köré gyülekezhetnek, így összezavarhatják a hormonrendszert. A metil-parabén, a propil-parabén és a butil-parabén mind ebbe a kategóriába tartoznak. Igyekezzünk elkerülni!

Korom: a szervezet toxicitásához járul hozzá és rákkeltő hatással rendelkezik. A fekete árnyalatú termékeken mindenképp ellenőrizze!

Alumínium por: a szem pórusain keresztül a vérkeringésbe juthat, ez pedig elvonhatja a test higanyszintjének normalizálását és megnövelheti a toxicitást. Természetesen testünk rendelkezik higannyal, azonban szervezetünk megfelelően bontja le, mielőtt problémát okozna.

Nikkel és króm: mindkét elem leginkább a fémes és zöld színekben található. Amennyiben szervezetünkben megnövekedik a fém mennyisége, megnöveli az agykárosodások esélyét. Egyéb reakció előfordulhat, légzési rendellenesség, esetleg hólyagok és kiütések is megjelenhetnek.

Ezzel ellentétben, nyugodtan vásárolja meg a csillám (mica) tartalmú szemhéjpúdereket. Nem mérgező, belégzéskor viszont problémát okozhat. Túlzottan érzékeny bőrre sem ajánlott! A vas-oxidot (Iron Oxides) a The Environmental Working Group 0-2 közötti csoportba sorolja, tehát igazolt, hogy színezőanyagként bátran felhasználható, nem vált ki káros reakciót. A cink-oxid és titán-dioxid leginkább a fényvédő termékekben fordul elő. Mivel a bőr felületén marad, sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más hasonló elem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában